نهمین دور مذاکرات بین طرف های سوری در حالی از امروز پنجشنبه به میزبانی سازمان ملل در وین آغاز شد که 'استفان دی میستورا' نماینده سازمان ملل گفته این دور از مذاکرات در برهه بسیار حساسی برگزار می شود. نماینده سازمان ملل روزگذشته با ابراز خوشبینی نسبت به این دور از مذاکرات ، گفت که این گفت وگوها در وین حضور با هیات کامل مخالفان و در شرایط بسیار حساسی برگزار می شود. این دور از مذاکرات پس از هشت دور قبلی در ژنو انجام می شود که پیشرفت زیادی به همراه نداشته است . 

ظهر امروز پنجشنبه هیات نمایندگی دولت سوریه به ریاست بشار الجعفری نماینده سوریه در سازمان ملل در نیویورک ، به دیدار استفان دی میستورا نماینده سازمان ملل رفت و پس از حدود سه ساعت مذاکره کنندگان دولت سوریه بدون گفت وگو با خبرنگاران محل مذاکرات را ترک کردند . اندکی بعد نصر الحریری رئیس هیات مذاکراتی مخالفان سوری و سایر اعضای هیات مخالفان وارد مقر سازمان ملل شدند. 

دی میستورا در تلاش برای پیشرفت در مذاکرات وین، دستور کار را بحث درباره 'جزئیات قانون اساسی' قرار داده تا نسبت به سرنوشت بشار اسد حساسیت کمتری ایجاد شود. اما هر چند مخالفان این بار در وین اندکی لحن خود را ملایم تر کرده اند اما محتوای درخواست آنها چندان تفاوتی نکرده است. 

'یحیی العریدی' از اعضای هیات مذاکراتی مخالفان سوری هنگام ورود به مقر سازمان ملل به خبرنگاران گفت: هدف اصلی ما این است که شاهد اجرای تعهدات همه طرف ها طبق قطعنامه 22254 سازمان ملل باشیم و این دور از مذاکرات همانطور که آقای دی میستورا نماینده سازمان ملل گفت بسیار با اهمیت است. 

وی مدعی شد: ما متعهد به یک سوریه آزاد و دمکرات و امن هستیم و خواستار بازگشت مردم به خانه های خود هستیم. 

'نصر الحریری' هماهنگ کننده جدید مخالفان سوری نیز پیش از این گفته بود که مذاکرات این دو روز آزمایش واقعی برای همه طرف ها خواهد بود. 

وی افزود: ما برای بحث درباره همه جزئیات به منظور رسیدن به راه حل سیاسی واقعی ، قانون اساسی جدید و انتخابات بر اساس قطعنامه 2254 شورای امنیت سازمان ملل ، اینجا هستیم. وی در عین حال مدعی شد که تردید دارد دولت سوریه تعهد واقعی به مسیر دیپلماتیک ژنو نشان بدهد. 

قطعنامه 2254 در دسامبر سال 2015 با هدف برقراری صلح در سوریه با رای موافق تمام 15 عضو شورای امنیت تصویب شد. این قطعنامه در عین حال در خصوص سرنوشت بشار اسد سکوت اختیار کرده اما مقامات غربی همواره مدعی شده اند که اسد جایی در آینده سوریه ندارد. 

مذاکرات سوری در وین در حالی برگزار می شود که ترکیه عملیات نظامی را در منطقه عفرین در شمال سوریه آغاز کرده و درگیری هایی نیز در برخی مناطق دیگر سوریه بین نیروهای دولتی و معارضان از جمله در ادلب و غوطه شرقی ادامه دارد . 

الحریری رئیس هیات مذاکراتی مخالفان سوری درباره عملیات نظامی ترکیه در عفرین سوریه گفت مخالفان سوری که برخی اعضای آنها مورد حمایت ترکیه و ساکن ترکیه هستند ، با حزب اتحاد دمکراتیک کردی (YPD) 'مشکل دارند' . 

وی گفت: صرفنظر از مواضع بین المللی ، باید بپذیریم که ما با YPD و فعالیت های میدانی آن مشکل داریم. آنها مقررات را نقض می کنند و با سازمان های تروریستی مرتبط هستند اما در عین حال غیرنظامیان نباید تحت هیچ شرایطی هدف قرار گیرند. 

این اظهارات درحالی است که ترکیه نیز حزب YPD و گروه نظامی وابسته به آن با نام واحدهای محافظت مردمی (YPG) را سازمان های تروریستی مرتبط با حزب کارگران کردستان ترکیه قلمداد می کند. 

در همین حال قرار است تا چند روز دیگر کنگره 'گفت‌وگوی ملی سوریه' در سوچی روسیه برگزار شود. این کنگره به ابتکار روسیه و ایران در روزهای 29 و 30 ژانویه (9 و 10 بهمن) برگزار خواهد شد. الحریری رئیس هیئت مذاکره‌کننده مخالفان دولت سوریه روز چهارشنبه در وین گفت شرکت گروه او در کنگره سوچی، به نتیجه مذاکرات وین بستگی دارد. از سوی دیگر ، 'ژان ایو لودریان' وزیر امور خارجه فرانسه در پاریس نیز گفت که فرایند تحت رهبری سازمان ملل تنها راهکار و آخرین راهکار جامعه بین المللی برای یافتن راهی به منظور پایان دادن به بحران سوریه است. وی افزود: امروز هیچ دورنمایی برای حل سیاسی (بحران سوریه) وجود ندارد و این نشستی که در وین آغاز میشود آخرین امید است. 

همزمان با مذاکرات سوری در وین ، ظهر پنجشنبه شمار اندکی از طرفداران مخالفان دولت سوریه با تجمع در برابر مقر سازمان ملل شعارهایی علیه ایران و روسیه سر دادند. عصر پنجشنبه نیز ده ها نفر از کردهای ترکیه با تجمع در برابر سازمان ملل شعارهایی علیه رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه سر دادند.