"عادل الجبیر" وزیر امور خارجه عربستان سعودی در مصاحبه‌ای اختصاصی با روزنامه «ایزوستیا»، چاپ مسکو، به تشریح نتایج مذاکرات صورت گرفته در جریان سفر پادشاه این کشور در مسکو پرداخته و از دورنمای همکاری‌های نظامی بین دو کشور و همچنین سیاست ریاض در قبال اسلام گرایان افراطی در منطقه شمال قفقاز صحبت کرد.

الجبیر در ارزیابی سفر شاه سلمان به مسکو گفت: «"سلمان ابن عبدالعزیز آل سعود" مذاکرات بسیار سازنده‌ای با رئیس جمهوری و نخست وزیر روسیه داشت. کشور ما تصمیم گرفته تا روابط با مسکو را به سطح جدیدی ارتقاء دهد. مبادلات بازرگانی بین دو کشور مطابق با توانایی‌های اقتصادی ما نیست و ما می خواهیم تا این وضعیت تغییر کند و همکاری‌های اقتصادی و سرمایه گذاری‌های مشترک توسعه پیدا خواهد کرد.»

وزیر خارجه عربستان در زمینه مسائل سیاسی هم یادآور شد: «هر دو کشور علاقه مند هستند تا به حقوق بین الملل و رعایت اصولی مانند استقلال کشورها و عدم دخالت در امور داخلی آنها احترام گذاشته شود. چالش‌هایی هستند که ما می توانیم با همکاری یکدیگر با آنها مقابله کنیم، از جمله مناقشه فلسطین-اسرائیل و مناقشات در سوریه، عراق، یمن و لیبی. هر دو کشور در حال مبارزه با افراط‌گرایی و تروریسم هستند و هم روسیه و هم عربستان اتباعی دارند که به گروه تروریستی داعش جذب شده و در سوریه و عراق در حال جنگیدن هستند. ما اکنون به همکاری در زمینه تامین امنیت خواهیم پرداخت و توافقات صورت گرفته در مورد خرید تسلیحات نظامی هم در همین رابطه است.»

عادل الجبیر در مورد این نظریه که اسلام گرایان افراطی در منطقه قفقاز شمالی از سوی برخی کشورهای عرب منطقه خلیج فارس تامین مالی می شوند، توضیح داد: «معمولا درک درستی از عربستان در این زمینه نمی شود. برخی به حمایت ما از مجاهدین افغانستان در دهه 90 اشاره می کنند. ولی از آن زمان تاکنون اوضاع تغییر کرده و ما خود هدف مقابله با افراطگرایی را در پیش گرفته‌ایم و تلاش می کنیم تا از تامین مالی گروه‌های تروریستی و افراطی جلوگیری کنیم. ما همواره به مسلمانان گفته‌ایم که باید به قوانین کشورهایی که در آنها زندگی می کنند، احترام بگذارند. ما همچنین آماده همکاری با سایر کشورها برای مبارزه با افراطگرایان اسلامی هستیم.»

وی در توضیح علت انتقادات قبلی عربستان از اقدامات روسیه در سوریه و تغییر مواضع ریاض در این زمینه گفت: «روسیه نقش آفرین مهمی در عرصه جهانی و منطقه‌ای، از جمله در خاورمیانه بشمار می رود. ما خواستار همکاری با روسیه در زمینه مقابله با چالش‌های موجود در منطقه هستیم. مواضع سیاسی ما بیشتر از آنچه دیگران تصور می کنند، به یکدیگر نزدیک است. روسیه و عربستان، هر دو خواستار حل و فصل مناقشه فلسطین-اسرائیل بر اساس اصل "دو دولت برای دو ملت" هستند. در سوریه هر دو خواستار حل و فصل سیاسی بحران بر اساس قطعنامه شماره 2254 شورای امنیت بوده و در مورد عراق هم مایل هستیم که تمامیت ارضی این کشور حفظ شود.»

این دیپلمات عرب در مورد تلاش‌های روسیه در چارچوب مذاکرات آستانه نیز گفت: «ما از مذاکرات آستانه حمایت می کنیم. این مذاکرات لازم بوده تا مقامات دمشق و گروه‌های مسلح مخالف را بر سر میز مذاکره بنشاند و اکنون نیز توانسته رژیم آتش بس را برقرار کرده و مناطق کاهش تنش بوجود آورد. ولی این مذاکرات روند سیاسی نداشته و مذاکرات اصلی در ژنو و با همکاری "استفان دی میستورا" جریان دارد. در واقع این دو عرصه به موازات یکدیگر برای حل مشکلات در سوریه مفید هستند.»

الجبیر در مورد توسعه همکاری‌های نظامی-فنی عربستان با روسیه هم توضیح داد: «این همکاری‌ها توسعه پیدا خواهد کرد. بعد از امضای توافقنامه مربوط به خرید تسلیحات نظامی، این همکاری‌ها درازمدت بوده و گسترش بیشتری خواهد یافت. هم اکنون نیز افسران عربستانی در روسیه آموزش نظامی می بینند، در حالیکه 10 سال قبل، هیچکس تصور آن را نیز نمی کرد.»

وی افزود: «اکنون بیش از 10 توافقنامه در زمینه همکاری‌های اقتصادی امضاء شده و کمیسیون بین دولتی تشکیل شده است. حجم سرمایه گذاری ها هم بیش از 10 میلیارد دلار است و همه این‌ها گویای علاقه مندی ما برای توسعه روابط با روسیه است.»