در روزها و هفته‌های اخیر بر تحرکات نظامی ترکیه در شمال عراق و سوریه افزوده شده است؛ آنکارا مدعی است برای غلبه بر تروریست‌ها ناچار است در داخل مرزهای همسایگان جنوبی‌اش حضور نظامی داشته باشد.

سران آنکارا همچنین تصمیم گرفته‌اند بیش از پیش به ریاض نزدیک شوند؛ آن‌ها اعلام کرده‌اند با مصوبه اخیر کنگره آمریکا موسوم به "جاستا" که به بازماندگان قربانیان حادثه 11 سپتامبر اجازه طرح شکایت علیه شاهزادگان و مقامات سعودی را می دهد به شدت مخالف هستند.

انتقاد نظامیان عراق از تصمیم ترکیه مبنی بر دخالت در عملیات موصل

تحرکات نظامی ترکیه در شمال عراق، روابط بغداد و آنکارا را تا مرز تیرگی کشانده است؛ مقامات عراقی که برای بازپس‌گیری موصل برنامه ریزی کرده‌اند نگران کارشکنی و خلل‌آفرینی نظامیان تُرک در عملیات موصل هستند؛ اخیرا "عثمان الغانمی" رئیس ستاد ارتش عراق طی مصاحبه‌ای اظهار داشته که حضور نیروهای ترکیه در خاک عراق، عملیات آزاد سازی موصل را پیچیده می کند.

مخالفت ترک‌ها با بسیج مردمی عراق

روز گذشته "مولود چاووش اوغلو" وزیر خارجه ترکیه، در واکنش به مواضع دولتمردان و نظامیان عراقی که حضور نظامی ترکیه در حوالی موصل را از هر نظر مضر می دانند، به تخریب رزمندگان بسیج مردمی عراق موسوم به "حشد الشعبی" مبادرت ورزید و اعلام داشت که حضور نیروهای مردمی شیعه (حشدالشعبی) در این عملیات، صلح به بار نخواهد آورد!

آیا آنکارا در فکر اشغال موصل است؟

همچنین هفته گذشته، "سالار محمود" نماینده پارلمان عراق طی مصاحبه‌ای اعلام کرد که آنکارا می کوشد به بهانه شرکت  در عملیات آزادسازی موصل به خصوص پس از تصویب تمدید حضور نظامی ترکیه در عراق و سوریه در پارلمان این کشور، منطقه را دوباره اشغال کند. وی از دولت محلی اقلیم کردستان خواست با اتخاذ تدابیر جدی مانع ورود نیروهای ترک از طریق گذرگاه "ابراهیم خلیل" شود.

دولت عراق تاکنون بارها به حضور ترکیه در شمال این کشور و عزم آنها برای حمله به موصل اعتراض کرده و حتی برای بیرون کردن ارتش ترکیه از کشورش دست به دامان شورای امنیت سازمان ملل شده است.  

آمریکایی‌ها نیز به جولان نظامیان تُرک در شمال عراق واکنش جدی نشان نداده‌اند و صرفا به صورت کلی اعلام کرده‌اند که حاکمیت ملی این کشور نباید نقض شود.

اواخر بهار سال جاری بود که اهالی روستای مرزی اوره در حومه استان دهوک در شمال عراق که به دنبال حمله هوایی و توپخانه ای آنکارا آواره شده بودند، دخالت فوری طرف‌های ذی‌ربط را برای پایاند دادن به این وضع خواستار شدند.

پیش‌بینی روزنامه ترکیه‌ای از جولان نظامیان این کشور در شمال عراق

آذرماه سال گذشته، روزنامه حریت ترکیه پیش‌بینی کرد که در آینده‌ای نزدیک تعداد نظامیان ترکیه در شمال عراق به حدود 2000 تن می‌رسد.

این روزنامه در ادامه نوشته بود که ارتش ترکیه از عشایر سنی حامی "اثیل نجیفی"، استاندار سابق موصل که داعش آن را در نهم ژوئن 2014 اشغال کرده بود، حمایت خواهد کرد و آنها را آموزش خواهد داد.

برای آگاهی بیشتر از اهداف ترکیه جهت حضور نظامی در شمال عراق و نزدیکی آنکارا به عربستان سعودی با سیامک کاکایی کارشناس مسائل ترکیه به گفت و گو پرداختیم؛ وی معتقد است، سران ترکیه، تحولات و اتفاقات میدانی و سیاسی در عراق و سوریه را منطبق با منافع خود نمی دانند از اینرو تلاش دارند حضور نظامی خود را در این دو کشور تقویت کنند و در این راه چشم به حمایت سیاسی و مالی ریاض دارند.

در ادامه توجه شما مخاطبان را به این مصاحبه جلب می‌کنیم: 

ترکیه با چراغ سبز ریاض در شمال عراق جولان می‌دهد/ آیا آنکارا در فکر اشغال موصل است؟

سیاست تهاجمی ترکیه در قبال همسایگان

سیامک کاکایی کارشناس مسائل ترکیه با اشاره به تحرکات اخیر نظامیان ترکیه در شمال عراق و سوریه، اظهار کرد: ترکیه با گسیل نیروهای نظامی‌اش به سوریه و عراق در واقع یک سیاست تهاجمی را در قبال همسایگانش اتخاذ کرده است.

وی ادامه داد: ترکیه تلاش دارد تا در چارچوب منافع ملی خود و امنیت استراتژیکی که برای خود ترسیم کرده است، به عنوان یک بازیگر فعال در منطقه نقش ایفا کند.

آنکارا، تحولات سوریه و عراق را به نفع خود نمی‌داند

کاکایی تصریح کرد: آنکارا اتفاقات و تحولات میدانی و سیاسی در شمال سوریه و عراق را مبتنی و منتهی بر خواست و اراده خود و تامین کننده منافع حداکثری‌اش نمی‌داند از اینرو تلاش دارد تا در این دو کشور به بهانه مبارزه با تروریسم نفوذ کند.

وی با اشاره به تلاش سران ترکیه برای نزدیکی به ریاض و مخالفت این کشور با مصوبه ضد سعودی کنگره آمریکا موسوم به "جاستا"، گفت: آنکارا قصد دارد به منظور ایجاد توازن در روابط منطقه‌ای خود به عربستان سعودی نزدیک شود و از این طریق دیپلماسی منطقه‌ای و رویکرد موردنظرش  را در قبال سوریه  و عراق پیش ببرد و در این مسیر به حمایت‌های مالی و سیاسی عربستان نیز چشم دوخته است.