عربستانبازندهآشتیروسیهوترکیهخواهدبود
تحلیلگر برجسته روزنامه «ایندیپندنت» با اشاره به دیدار روسای جمهوری روسیه و ترکیه، نوشته است که تروریستهای فعال در سوریه و حامیان آنها ممکن است بازندگان اصلی نزدیکی مسکو و آنکارا باشند.
«رابرت فیسک» تحلیلگر مسائل خاورمیانه روزنامه «ایندیپندنت» بهبود روابط روسیه و ترکیه را به ضرر کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و گروههای تروریستی مورد حمایت آنها دانسته است.
وی که در این یادداشت از «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه با عنوان «تزار» و از «رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور ترکیه تحت عنوان «سلطان» یاد کرده، نوشته است که همزمان با دیدار این دو در سن پترزبورگ، «خلیفه دمشق» یا همان «بشار اسد» رئیسجمهور سوریه به دقت اوضاع را دنبال میکند و طبق معمولِ حزب بعث، سیاست صبر در پیش گرفته است.
فیسک با لحن کنایهآمیز همیشگیاش به مواضع متضاد روسیه و ترکیه در سوریه پرداخته و نوشته است که با این حال بهتر است غرب دیگر روی آنکارا برای تلاش برای کنار زدن بشار اسد یا کنترل موج مهاجران حساب نکند، چراکه اخبار رسانههای روس از اظهارات اردوغان پیش از دیدار با پوتین نشان داد که «مرد بیمار اروپا» احساس میکند در روسیه «فضای تنفس تازهای» پیدا کرده است.
اردوغان قبل از دیدار با همتای روساش گفته بود: «از دید من این دیدار یک نقطه عطف در روابط دوجانبه است و من شخصا با تمام وجود و به نمایندگی از ملت ترکیه به رئیسجمهور پوتین و تمام روسها ادای احترام میکنم.»
تحلیلگر برجسته روزنامه ایندیپندنت با اشاره به اظهارات اردوغان مبنی بر اینکه «بدون همکاری روسیه امکان حل بحران سوریه وجود ندارد»، نوشته است: «و همین با بشار اسد؟ این چیزی است که باید برای بشار که زمانی دوست خانوادگی نزدیک اردوغان و همسرش بود، مایه دلگرمی باشد. وقتی اردوغان میتواند هواپیمای روسیه را ساقط کرده و بعد پوتین را "دوست" بخواند، چرا نتواند همین کار را با بشار اسد کند؟»
فیسک سپس به «هیلاری کلینتون» و «دونالد ترامپ» نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری آمریکا توصیه کرده که خود را برای چنین سناریویی آماده کنند.
او در مورد تبعات آشتی آنکارا-مسکو نوشته است: «نمایش سنت پترزبورگ لیست بلندی از بازندگان دارد. در وهله اول، داعش و القاعده/النصره/فتح الشام و همه دیگر گروههای افراطگرایی هستند که در سوریه در حال نبرد با رژیم هستند. آنها میبینند که اصلیترین منبع تأمین تسلیحاتشان با خشنترین دشمنشان، یعنی دارنده نیروی هوایی روسیه، روی هم ریختهاند.»
به گفته فیسک، در مرحله بعد هم «میلیاردرهای سعودی و قطری» قرار دارند که برای مقابله با ایران و نیروهای مورد حمایت این کشور در سوریه و عراق به تأمین مالی و تسلیحاتی مخالفان سرگرم بودهاند.
ایران و روسیه هوشمندانه عمل کردند
وی با بیان اینکه در وهله بعد هم نیروهای ارتش ترکیه قرار دارند که با چشمانداز تصفیه روبرو هستند، رفتار ایران و روسیه در جریان کودتای ناکام در ترکیه را «هوشمندانه» توصیف کرده است.
او نوشته است: «آنچه که هر روز بیش از پیش روشن میشود، این است که روسیه و قطعا ایران با هشدار دادن به اردوغان نسبت به تلاش برای کودتا علیه او، نقش هوشمندانهای ایفا کردند.»
به گفته فیسک، هم روسیه و هم ایران پیش از کودتا به اردوغان هشدارهای لازم را دادهاند. وی انگیزه تهران از این اقدام را تغییر موضع آنکارا در قبال بحران سوریه عنوان کرده است.
او با بیان اینکه زمانی کلینتون به دنبال «ریست» روابط با روسیه بود، نوشته که اکنون این ترکیه است که در حال انجام چنین کاری است، آن هم با اثرگذاریای بسیار بیشتر. در پایان این یادداشت، فیسک میگوید اگر پوتین و اردوغان بر مبارزه با «تروریسم» تأکید کنند، شاید بتوان منتظر تغییر اوضاع در سوریه بود.
ارسال نظر