هفته جاری بود که سفر «انور عشقی» ژنرال بازنشسته سعودی، رئیس پژوهشکده مطالعات راهبردی این کشور و طراح عادی سازی روابط ریاض-تل آویو به فلسطین اشغالی در رسانه‌ها منتشر شد و بازتاب زیادی به دنبال داشت.

عشقی در این سفر با برخی مقامات رژیم صهیونیستی از جمله «دوری گولد» مدیرکل وزارت خارجه و «بولی مردخای» هماهنگ کننده امور سرزمین های اشغالی در هتل «ملک داوود» قدس اشغالی دیدار کرد و گفته شده هدف از این سفر ترغیب به از سرگیری مذاکرات صلح به رهبری عربستان سعودی است.

اما سوالی که ذهن را مشغول می‌کند این است که «هدف از این سفر هیأت عربستان سعودی به فلسطین اشغالی آنهم در دوره ای که اختلافات ایران و عربستان شدید شده، چیست»؟

 وبگاه «الرساله» نزدیک به حماس در مقاله‌ای به قلم «نورالدین صالح» نوشت: اختلافات عربستانی-ایرانی «عامل تعیین‌کننده» برای بازگشت روابط میان عربستان و دیگر طرف‌هاست؛ سفر عشقی به اسرائیل به این اشاره دارد که یکی از طرف‌هایی که ریاض تلاش می‌کند در مقابله با ایران با آن رابطه برقرار کند، اسرائیل است.

«طلال عوکل» تحلیلگر سیاسی عرب در این باره به «الرساله» گفت: سفر عشقی «شاخصی» بر تحولات جاری در منطقه است تحولاتی که برخی کشورهای خلیج (فارس) را به سمت ایجاد روابط با اسرائیل کشاند؛ هدف از این سفر گسترش زمینه روابط با اسرائیل در سایه خطر ایرانی نسبت به عربستان – به تعبیر وی- است.

وی افزود: اسرائیل بزرگترین برنده این رابطه است. چه بسا هدف این سفر تشویق اسرائیل به همکاری مثبت با طرح سازش فرانسه باشد و سفر مذکور شاخصی برای آغاز عادی‌سازی روابط با رژیم اشغالگر اسرائیلی است.

«مصطفی الصواف» دیگر تحلیلگر عرب اعلام کرد: سفر عشقی به مثابه این است که عشقی می‌خواست نظر رژیم اشغالگر برای آغاز مذاکرات سعودی-اسرائیلی را بفهمد.

البته برخی شخصیت‌های فلسطینی نیز در دیدار عشقی با مقامات اسرائیلی حضور داشتند که مهم‌ترین آنها «جبریل الرجوب» عضو کمیته مرکزی جنبش فتح است؛ طلال عوکل در این باره گفت: حضور یک طرف فلسطینی در این دیدار می‌تواند دلیل بر آن باشد که روابط اسرائیلی-عربستانی به حد «عادی‌سازی» رسیده است.

از سوی دیگر «عیساوی فریج» عضو حزب صهیونیستی«مرتص» نیز در این دیدار با بیان اینکه عربستانی‌ها می‌خواهند زمینه گفتمان اسرائیل درباره طرح صلح 2002 را ایجاد کنند، گفت: عربستانی‌ها می‌خواهند (درب) را به روی اسرائیل بگشایند. این یک حرکت استراتژیک برای آنها و تداوم راهی است که انور سادات رئیس جمهور سابق مصر شروع کرده بود. آنها می‌خواهند به اسرائیل نزدیکتر شوند.

در واکنش به این دیدار ، ائتلاف «جبهه دموکراتیک برای صلح و برابری» موسوم به «هاداش» در پارلمان رژیم صهیونیستی اعلام کرد اتحاد نزدیک اسرائیل و عربستان سعودی هر روز آشکارتر و خطرناک‌تر می‌شود.

نماینده این حزب طی سخنرانی در صحن «کنست» گفت: این ائتلاف و ضلع اصلی آن که امپریالیسم است، دشمن حقوق تاریخی مردم فلسطین است.

هاداش که از 5 عضو اعراب اسرائیلی تشکیل شده، درباره دیدار هیئت عربستانی به ریاست سرلشگر «انور عشقی» با مقامات صهیونیستی گفت: هدف از سفر این هیئت، مشروعیت بخشیدن به «استراتژی رد اسرائیلی» است و قصد دارد پوششی برای حذف بخش‌هایی از طرح صلح عربی باشد.

این اولین سفر انور عشقی به فلسطین اشغالی نبوده و وی پیش‌تر نیز سفر کرده بوده است. البته پس از واکنش‌های بسیاری که سفر اخیر در پی داشت انور عشقی در سخنانی منکر سفر به فسلطین اشغالی شد و ادعا کرد: من به فلسطین سفر کردم نه به اسرائیل و هدف من از این سفر بررسی اوضاع زندانیان فلسطینی و همدردی با خانواده های شهدای آنها بود.

وی در ادامه سخنان خود اظهار داشت: به رام الله سفر کرده و با خانواده های اسیران شهید فلسطینی دیدار کردم. همچنین دیداری نیز با خانواده «مروان البرغوثی» یکی از افراد بازداشت شده داشتم.

عشقی در توجیه عجیبی از سفر خود به فلسطین اشغالی در توئیترش نوشت: من از مکر دشمنان نمی‌ترسم، بلکه از حماقت دوستان بیمناکم... یهودیان در همه‌جای دنیا به اراضی اشغالی می‌روند و می‌گویند، سرزمین اسرائیل است اما اعراب و مسلمانان از سفر به اراضی اشغالی خودداری می‌کنند و می‌گویند این سرزمین،  اسرائیلی است.

این در حالی است که عکس دیدار وی با صهیونیست‌ها در رسانه‌ها منتشر شده است و هم‌چنین عشقی در حالی دیدار با سران اسرائیلی را تکذیب میکند که «مجتهد»، فعال توییتری سعودی، پیشتر در صفحه توییتر خود تأکید کرده بود ژنرال سعودی با دستور مستقیم دیوان پادشاهی عربستان و از سوی «محمد بن سلمان» وزیر دفاع این کشور مأمور شده به سرزمین‌های اشغالی سفر کند.