به گزارش پارس به نقل از تسنیم، در شرایطی که عربستان تمام فرصت‌های حل و فصل و برون رفت از بحران یمن را هدر داد، جنبش انصار الله از اجرایی کردن گزینه‌های راهبردی خود خبر داده و آن را در جنوب عربستان و نجران کلید زد.
 

روزنامه الاخبار گزارش داد، به نظر می‌رسد عربستان تمام فرصت هایی را که جنبش انصار الله به منظور دستیابی به برون رفت از بحران با استفاده از گفت وگو فراهم کرد، هدر داد در نتیجه اکنون زمان اجرای «گزینه های راهبردی» فرا رسیده است؛ گزینه هایی که پیش از آن «عبدالملک الحوثی» رهبر انصار الله از آن سخن گفته و مبتنی بر آمادگی نظامی برای یورش به نجران است مگر اینکه..

رهبری نیروهای یمنی می توانست از همان آغاز حمله عربستان به خاک یمن، گزینه های راهبردی خود را اعلام کند اما رهبری این کشور با خونسردی و به دور از منفعل شدن برخورد کرده و تا زمانی که از نظر سیاسی توسل به تشدید قدرت نظامی و برتری میدانی فراهم نبود، این کار را نکرد.

رهبری یمن ابعاد داخلی و منطقه ای و نیز بین المللی را مورد بررسی قرار داده و بین ماشین نظامی و روند سیاسی که معمولا در جریان جنگ گشوده می شود، ارتباط برقرار کرد.

* رسانه های سعودی در خدمت جنگ علیه یمن

اما رسانه های سعودی حامی تجاوز به یمن از همان روز نخست جنگ، حمله ای را برای توجیه جنگ علیه این کشور آغاز کرده و از آن تحت عنوان « دفاع از اماکن مقدس» و «حمایت از «حرمین شریفین» یاد کردند و بر این اساس یمن متجاوز نشان داده شده و از انصار الله نیز به عنوان کودتا گران و قانون شکنان علیه مشروعیت یاد شد.

علاوه بر این عربستان پول زیادی را برای به کرسی نشاندن ادعای خود مبنی بر مشروعیت حمله به یمن هزینه کرد اما رهبری یمن به این سیاست عرسبتان پی برده و تلاش کرد نقشه ریاض را مهار کند و با صبر و ایستادگی و تلاش برای رسوا کردن اهداف عربستان، نقشه سعودی را ناکام گذاشت.

* پیروزی بزرگ یمن در برابر عربستان

در این شرایط یمن عملا پیروزی بزرگ را نصیب خود کرد، زیرا کشورهای تاثیرگذاری مانند پاکستان از مشارکت در جنگ عربستان علیه یمن خودداری کرده و کشورهای دیگر که در ائتلاف سعودی شرکت داشتند، خیلی زود از این تصمیم خود منصرف شده و از عربستان فاصله گرفتند که نمونه آن مصر بود به این معنی که اکنون مشارکت آن در ائتلاف سعودی علیه یمن فقط به حمایت از «باب المندب» محدود شده است.

مشابه همین موضع مصر از سوی مغرب نیز اتخاذ شد.

* فراهم شدن آغاز روند سیاسی بحران یمن

چند ماه پس از آغاز حمله عربستان به یمن معلوم شد که عربستان و متحدانش در سرنگونی یمن و به زانو در آوردن آن ناکام ماندند و این وضعیت زمینه ای را برای آغاز روند سیاسی فراهم کرد.

در این میان عمان نقش میانجی را برعهده گرفت و در چارچوب تلاش برای حفظ آبروی کشورهای عربی خلیج فارس به دنبال یافتن راهکارهایی برای متوقف کردن جنگ افزار عربستان و توقف کشتار یمنی ها بر آمد.

عمان در همین راستا ابتدا از انصار الله و کنگره مردمی یمن خواست از عدن عقب نشینی کنند و هیئت صنعاء نیز در این خصوص انعطاف نشان داد اما مشکل طرفی بود که پس از خروج ارتش و نیروهای دفاع مردمی از عدن مسئولیت امنیتی این استان را به دست خواهد گرفت به ویژه اینکه ترس از گسترش حضور القاعده و داعش افزایش یافته بود.

* گزینه های راهبردی عبدالملک الحوثی

در این میان رهبری یمن باید موضع روشنی را ا تخاذ می کرد که بر اساس آن دشمن در گزینه های خود بازنگری کرده و راهکار سیاسی را در پیش بگیرد از همین رو در شرایطی که عملیات نظامی در مرزهای مشترک یمن با عربستان فقط به نیروهای قبیله ای محدود بود، عبدالملک الحوثی رهبر جنبش انصار الله گزینه های راهبردی را مطرح کرد و پس از آن ارتش و نیروهای کمیته های مردمی رهبری عملیات نظامی در مرزهای مشترک را به دست گرفتند.

در هفته های نخست این عملیات، نیروهای ارتش و کمیته های مردمی توانستند چند کیلومتر در داخل خاک عربستان پیشروی داشته باشند و همین پیشروی برای کلید خوردن روند سیاسی کافی بود.

* حضور غربی‌ها در گفت‌وگوهای یمن

پس از این تحولات هیئتی از صنعاء عازم مسقط شدند تا گفت وگو را آغاز کنند با این تفاوت که این بار کشورهای آمریکا، انگلیس، عمان، اتحادیه اروپا و عربستان به اضافه سازما ملل در این گفت وگو حضور داشتند.

پس از آن به عربستان مهلت جدیدی داده شد که با محقق ساختن دستاورد نظامی در یمن بتواند از آن به عنوان برگ برنده در مذاکرات استفاده کند از همین رو این بار ائتلاف سعودی حملات نظامی خود را بر استان های مأرب و تعز متمرکز کرد بدون اینکه بتواند در این مناطق پیشرفت نظامی داشته باشد.

* دستاوردهای ارتش و کمیته های مردمی در جنوب عربستان

در مقابل نیروهای ارتش و کمیته های مردمی یمن توانستند بیش از پیش در داخل خاک عربستان و به عبارت بهتر در مناطق جنوبی این کشور پیشروی داشته باشند به این ترتیب که نوار مرزی واقع در استان جنوبی لحج را تحت کنترل خود در آوردند .

در نبردهای مرزی نیز دو شهر الخوبه و الربوعه در استان جیزان عربستان به دست نیروهای ارتش و کمیته های مردمی یمن سقوط کرد.

در این میان در جریان گفت وگوهایی که هفته گذشته صورت گرفت، مشخص شد که کشورای موسوم به «ائتلاف» از ادامه حمله به یمن خسته شده و به دنبال برون رفتی از این جنگ هستند از همین رو میانجی های منطقه ای و بین المللی پیشهاد عقب نشینی ارتش یمن به سمت مرزها در مقابل عقب نشینی اعضای ائتلاف از خاک یمن به ویژه جنوب این کشور و نیز آتش بس از سوی عربستان مطرح شد تا مشکل داخلی یمن در جریان گفت وگوهای ژنو به بحث و برسی گذاشته شود.

* کشمکش داخلی آل سعود مشکلات عربستان را دو چندان کرد

در این شرایط مشکل این است که عربستان و کشورهای هم پیمان آن زیر سقف بالای خواسته ها و اهدافی که تحقق بخشیدن آن محال است، توان خود را از دست داده اند و در این میان کشمکش در داخل خاندان حاکم نیز به موضوع حمله به یمن رخنه کرد.

به عبارت بهتر پس از گذشت ۹ ماه از آغاز حمله عربستان به یمن، توجیهاتی که ائتلاف عربی برای حمله به این کشور اعلام کرد، از بین رفته است و دیگر ائتلاف عربی قادر نیست افکار عمومی را خطاب قرار داد و نه تنها متحدان غربی عربستان نیز از سرپوش گذاشتن بر جنایت های آن در حق غیرنظامیان یمن ناتوان مانده اند، بلکه بسیاری از نویسندگان و روزنامه های معروف نیز دولت های غربی را هدف انتقاد و سرزنش قرار داده و از آنان می خواهند ارتباط خود با عربستان را قطع کنند.

در این میان رهبری یمن با مشاهده موانع مداوم در اجرای گفت وگو ها و نیز متوسل شدن ائتلاف سعودی به سرپوش گذاشتن بر حضور القاعده در جنوب یمن به این هدف که آن را به جنگ با انصار الله سوق دهد، دریافت که ارتباط سیاسی با میانجی های منطقه ای و بین المللی کافی نیست و کشورهای متجاوز به ویژه عربستان همچنان در نظر دارند خود را بیش از پیش خسته کرده و به دردسر بیندازند.

* عملیات گسترده ارتش و نیروهای مردمی برای ورود به خاک عربستان

بنابراین برای فعال کردن نقشه های نظامی دیگر تردیدی باقی نماند و در همین چارچوب نیروهای ارتش و کمیته های مردمی در چند روز گذشته عملیات گسترده ای را برای ورود به خاک عربستان آغاز کردند و در نتیجه توانستند نجران و مناطق گسترده ای از عسیر و جیزان را تحت کنترل خود در آورند.

* فرار نیروهای سعودی از مواضع خود

تا عصر روز گذشته آمادگی نیروهای ارتش و دفاع مردمی برای اجرای نقشه تسلط بر جیزان کامل شد و می توان گفت که این اقدام به مثابه گام نظامی تکامل یافته است که در پی فرار بسیاری از نیروهای سعودی از منطقه به اجرا گذاشته می شود، تا جایی که این نیروها تمام مواضع خود از جمله مواضعی را که تعداد زیادی نیرو در آن مستقر بود، ترک کرده اند.

این در حالی است که یگان های گارد ملی سعدی به منظور دستگیری سربازان فراری مشغول گشت زنی در این منطقه هستند در حالی که نتوانستند برای نجات هیچ خودروی نظامی و یا تانک سعودی کاری بکنند.

* مهاجرات اهالی مناطق جنوبی عربستان

در بحبوحه این تحولات در دو روز گذشته دایره مهاجرت اهالی این مناطق نیز گسترش پیدا کرده است به گونه ای که صفی از خودروهای حامل خانواده ها به سمت شمال عربستان مشاهده می شود و در مقابل نیروهای ارتش یمن و کمیته های دفاع مردمی نیز در حال پیشروی در مناطق جنوبی عربستان هستند.