بازار مسکن در تعقیب پایتخت
اولین گزارش کشوری از قیمت مسکن مربوط به ماههای گذشته از سال ۹۲، منتشر شد. مدیرکل دفتر برنامهریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی با اعلام جزئیات این گزارش، از سرایت موج کاهش قیمت به سایر شهرها از همان تیرماه – زمان شروع تخلیه حباب در تهران- خبر داده و گفته است: انتقال وضعیت کنونی بازار مسکن تهران به شهرهای بزرگ بسیار سریع و در شهرهای کوچک با کمی وقفه در جریان است.
به گزارش پارس به نقل از دنیای اقتصاد: طول زمان قابل انتظار برای سرایت « جو نزولی قیمت مسکن» از شهر تهران به سایر شهرهای کشور - طبق سه دوره رونق و رکود مسکن در طول ۲۰ سال اخیر- حداقل معادل یک فصل بوده، اما اتفاقی که تیرماه امسال در بازار مسکن تهران موج چهارم ریزش قیمت را تشکیل داد بدون تاخیرزمانی، در کل کشور اثر خود را سراسری کرده و میانگین کشوری قیمت مسکن را هرچند ناچیز، اما از همان تیرماه کاهش داده است.
تغییرات ماهانه قیمت مسکن در کشور طی ۷ ماه اول سال۹۲، « خرداد» را ماه حداکثر اوج قیمتی و ۴ ماه بعداز آن را دوره بازگشت نرخ ها معرفی می کند. پیش تر گزارش ها درباره بازار مسکن تهران نیز از ثبت نقطه اوج قیمت آپارتمان در خردادماه و شروع روند تخلیه حباب مسکن از تیرماه و همچنین تداوم این روند در ۴ ماه پس از انتخابات ریاست جمهوری حکایت داشت.
به این ترتیب هم اکنون شرایط بازار مسکن در سایر شهرها با تهران انطباق پیدا کرده، این در حالی است که متوسط قیمت آپارتمان ها در پایتخت هنوز بین ۵/۱ تا ۷/۱ برابر کل کشور ارزش دارد که البته همین فاصله در سال قبل حداقل ۲برابر بوده است.
از آنچه دفتر برنامه ریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه وشهرسازی درباره اوضاع کشوری قیمت ها طی ماه های اخیر به دست آورده، حاکی است: میانگین قیمت واحدمسکونی در کل کشور - با احتساب سهم وزنی هر استان از معاملات خریدوفروش- در یکسال۹۱ مترمربعی یک میلیون و ۹۰۰ هزار تومان بوده که این مبلغ در بهار۹۲ به ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان افزایش می یابد، اما در تابستان با ۴ درصد کاهش به رقم ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان تبدیل می شود.
علی چگینی مدیرکل دفتر برنامه ریزی و اقتصاد مسکن درباره جزئیات بیشتر این نزول سراسری به « دنیای اقتصاد» گفت: بازگشت قیمت مسکن از نقطه اوج در شهرها را می توان با مقایسه نرخ رشد ماهانه قیمت طی ۷ماه گذشته از سال جاری، تحلیل کرد.
چگینی افزود: در سه ماه اول امسال میانگین کشوری قیمت مسکن همواره صعودی بوده و از مترمربعی ۲ میلیون تومان در فروردین به ۶۳/۲ میلیون تومان در خرداد می رسد، اما رشد منفی از تیرماه به میزان ۸درصد در فاصله یک ماه شروع می شود و در مهرماه نرخ رشد ماهانه قیمت، عدد منفی ۳درصد را تجربه می کند.
مدیرکل دفتر برنامه ریزی مسکن همچنین تصریح کرد: نه تنها نرخ رشد ماهانه قیمت مسکن در کشور طی چهار ماه اخیر نزولی بوده که در مقایسه نقطه به نقطه – میزان رشد قیمت در ماه های سال۹۲ نسبت به ماه های مشابه سال۹۱- نیز نرخ رشد از ۷۱درصد در خرداد امسال به ۲۳درصد در مهرماه رسیده است.
رکود در معاملات مسکن
براساس این گزارش، متوسط قیمت مسکن در تهران با مبلغ ۸/۳ میلیون تومان به ازای هر مترمربع در مهرماه امسال، درست ۶/۱ برابر متوسط کشوری قیمت مسکن در همین ماه – ۳/۲ میلیون تومان- است.
نسبت بزرگی قیمت مسکن در تهران طی سال۹۱ حدود ۲برابر بود طوری که متوسط قیمت در کل کشور با مبلغ ۹/۱ میلیون تومان در سال۹۱ معادل نصف متوسط قیمت در تهران با مبلغ سه میلیون تومان در آن سال، بود.
با این حال مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن از کاهش میانگین قیمت مسکن در کل کشور طی تابستان۹۲ در مقایسه با بهار۹۲ خبر داد و گفت: طبق گزارش های دریافتی از سامانه رهگیری معاملات مسکن، میانگین قیمت آپارتمان های مسکونی معامله شده در بهار امسال مترمربعی ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بود که این عدد در تابستان با حدود ۱۰۰ هزار تومان کاهش در هر مترمربع، به ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان رسید. وی افزود: روند افزایشی قیمت مسکن در سال ۱۳۹۱ تا خرداد ماه سال جاری نیز ادامه یافت با این حال از ابتدای تابستان سال جاری، بازار مسکن وارد فاز کاهشی شده است.
مدیرکل برنامه ریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه وشهرسازی با رکودی خواندن فضای کنونی معاملات مسکن در کشور گفت: در هفت ماه نخست سال جاری حدود ۱۴۰ هزار معامله خرید و فروش ملک مسکونی در سامانه معاملات املاک سراسر کشور ثبت شده است که نسبت به حجم ۲۱۸ هزار معامله ثبت شده در مدت مشابه سال قبل، با کاهش ۳۶ درصدی مواجه می باشد.
چگینی تصریح کرد: نگاهی به روند قیمت مسکن طی دو دهه گذشته حاکی از همسویی بالا میان وضعیت بازار مسکن در تهران با سایر شهرهای کشور خصوصا شهرهای بزرگ می باشد، به گونه ای که ادوار مسکن در تهران به عنوان شهر پیشتاز با فاصله اندکی به سایر شهرها تسری می یابد. شواهد حاکی از آن است که انتقال ادوار از تهران به کلانشهرها و شهرهای بزرگ، بسیار سریع و درخصوص شهرهای کوچک با وقفه صورت می پذیرد.
رده بندی شهرها با شاخص قیمت
مرکز آمار ایران با ملاک قراردادن متوسط قیمت مسکن در بازه زمانی نیمه دوم سال۹۱ تعداد ۳۲ شهر منتخب استان های کشور را رده بندی کرده و ارزانترین و گرانترین شهرها در بازار مسکن را لیست کرده است.
در این رتبه بندی، عمدتا شهرهای مراکز استان قرار دارد.
به گزارش « دنیای اقتصاد» شهرهای تهران، اصفهان، اراک، قزوین و کرج به ترتیب پنج شهر گرانی هستند که قیمت واحدهای مسکونی در آنها در بیشترین سطح قرار دارد. شهرهای یاسوج، ایلام، کرمان، زاهدان و خرم آباد نیز به ترتیب ارزان ترین شهرهای کشور به لحاظ خرید ملک مسکونی محسوب می شوند.
استان های پرمعامله
براساس این گزارش، بیش از ۵۰ درصد از خرید وفروش های سالانه املاک مسکونی در کل کشور، متمرکز است در پنج استان.
استان های تهران، البرز، فارس، آذربایجان شرقی و گیلان به ترتیب استان های پرمعامله در بازار مسکن به حساب می آیند.
یک سوم کل خریدوفروش های آپارتمان در سطح کشور، در استان تهران انجام می شود، طوری که سهم این استان از معاملات سالانه در سال۹۱ حجمی معادل ۵/۳۲ درصد بوده است. البته سهم استان تهران از معاملات کشوری در بازار اجاره، بیش از این است و طبق گزارش مرکز آمار تا ۳۸ درصد کل معاملات اجاره برآورد شده است. اما در بازار معاملات زمین مسکونی یا ملک کلنگی، سهم استان تهران در سطح فوق العاده پایین قرار دارد.
در سال گذشته، فقط ۸ درصد خرید و فروش های زمین مسکونی در کل کشور، سهم استان تهران بوده است، طوری که استان مازندران با در اختیار داشتن ۱۳ درصد کل این دسته از معاملات، رتبه اول پرنقش ترین استان در معاملات زمین را در اختیار گرفته است. کارشناسان کمبود و گرانی شدید زمین در تهران در مقایسه با رونق تغییر کاربری زمین های کشاورزی به ویلایی در شهرهای شمالی را عامل اصلی این رده بندی عنوان می کنند.
ارسال نظر