به گزارش پارس به نقل از دنیای اقتصاد، تزریق از خط اعتباری ۵۰ هزار میلیارد تومانی طرح مسکن مهر به پروژه های در حال ساخت، با اقدام تازه بانک مرکزی متوقف شده و در شرایطی که اعضای تیم اقتصادی دولت یازدهم طی دو، سه ماه اخیر با تصور اختصاص کامل همه این منبع پولی به ساخت وسازهای مسکن مهر، از دوبرابر شدن حجم پایه پولی و اثر شدید آن بر نرخ تورم می گفتند، هم اکنون مشخص شده است تا پایان عمر کاری دولت دهم، رقم کل پرداختی به طرح در حد ۳۹ هزار و ۵۰۰ میلیاردتومان بوده و تا امروز حاصل کل ترزیق به مرز ۴۱ هزار میلیارد رسیده است.


به این ترتیب نه تنها هنوز تبعات مدنظر دولتمردان فعلی از ناحیه خط اعتباری ۵۰هزار میلیاردی بر شاخص های اقتصادی – به دلیل تزریق ناتمام- نمی تواند به طور کامل بروز کرده باشد که طبق شواهد موجود، بانک مرکزی برای ترزیق کامل خط، شروطی را برای عوامل پروژه مسکن مهر تعیین کرده است. ترمز بانکی مسکن مهر به روزهای اخیر محدود نمی شود.

بانک مسکن ۳۰ مرداد امسال یعنی یک روز بعداز معارفه وزیر راه وشهرسازی، با پیغامی که از طرف مسوولان درباره اعتراض برخی پیمانکاران و سازنده های مسکن مهر در خصوص قفل شدن روند پرداخت تسهیلات دریافت کرد، گزارشی از دخل وخرج مسکن مهر ارائه داد که طبق آن مشخص شد: مجموع قراردادهای کل سازنده های مسکن مهر با بانک مسکن معادل ۴۸ هزار میلیاردتومان است که ۵/۳۹ هزار میلیارد آن پرداخت شده و ۵/۷ هزار میلیارد مابقی متناسب با پیشرفت فیزیکی ساخت وسازها پرداخت خواهد شد (وام ۲۵ میلیون تومانی مسکن مهر یکجا به انبوه ساز داده نمی شود بلکه در ۵ مرحله از ساخت پرداخت می شود) . مدیرعامل وقت بانک مسکن همان زمان از وجود مقداری پرونده باقی مانده پیمانکاران به اندازه یک هزار میلیارد تومان دیگر نیز خبر داد که با این حساب، میزان مصرف قطعی خط اعتباری ۵۰ هزار میلیاردی در قالب تعهد پرداخت، حداکثر ۴۸ هزار میلیارد تومان شد و عملا ۲ هزار میلیارد تومان از خط تا نیمه تابستان مورد استفاده قرار نگرفت.


اما در طول هفته های اخیر با پیگیری های عوامل دولتی مسکن مهر بابت استفاده از باقی مانده خط اعتباری برای تکمیل ساخت وسازهای نیمه تمام، معلوم شده سیستم بانکی اصل خط اعتباری برای طرح مسکن مهر را در حد همان ۴۸ هزار میلیارد تومان قبول دارد و مایل به پرداخت ۲ هزار میلیارد دیگر از باقی مانده خط اعتباری مصوب، نیست!


  خط اعتباری مسکن مهر در ۶ماه پایانی دولت دهم بعد از بررسی های وزارت راه وشهرسازی درباره کل نیاز پروژه ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحدی مسکن مهر به تسهیلات بانکی، به اندازه ۵۰هزار میلیارد تومان شارژ شد و براساس مصوبه هیات دولت، بانک مرکزی موظف شد خطی را که در سال۸۷ با ۳۵۰۰ میلیارد تومان به وجود آمد و در طول ۴سال، ۳ مرتبه شارژ شد برای آخرین بار شارژ کند و به ۵۰ هزار میلیاردتومان برساند. « مجری ویژه» و قائم مقام وزارت راه وشهرسازی در امور مسکن مهر روز گذشته درباره تعیین تکلیف ۲هزار میلیارد تومان باقی مانده از خط اعتباری، به تسنیم گفت: وزیر راه و شهرسازی برای تخصیص ۲۰۰۰ میلیارد تومان نامه نوشته اند و در دولت هم مطرح شده و آقای سیف (رییس کل بانک مرکزی) هم وعده پرداخت این میزان اعتبار را داده است. اگر این ۲۰۰۰ میلیارد اختصاص پیدا کند کمک زیادی به پروژه ها می شود.

پیگیری های روز گذشته « دنیای اقتصاد» در این باره حاکی است: بانک مرکزی مخالف پرداخت ۲ هزار میلیارد نیست اما در عین حال تمایلی هم به پرداخت این مبلغ از محل خط اعتباری مصوب ندارد و به بانک مسکن پیشنهاد شده این مبلغ از محل منابع داخلی بانک، تامین و پرداخت شود. در عین حال بانک مسکن که تاکنون اندکی بیش از ۱۸۰۰ میلیارد تومان از محل بازپرداخت اقساط ماهانه صاحبان مسکن مهر، دریافتی داشته و کل بازپرداخت تسهیلات داده شده را عینا بابت بدهی خط اعتباری به بانک مرکزی بازگردانده است، در مقابل این پیشنهاد، تقاضای استمهال بدهی های پیش رو را مطرح کرده تا بلکه بتواند ۲ هزار میلیارد محل مناقشه را از این طریق تامین کند.
بررسی های « دنیای اقتصاد» درباره تبعات توقف باقی مانده خط اعتباری به مسکن مهر نشان می دهد: اگر چه در حال حاضر پیمانکاران مشکلی از بابت دریافت مراحل پنجگانه وام های ۲۵ میلیونی از شعب بانک مسکن ندارند، اما در پروژه هایی که به علت افزایش قیمت، به بن بست رسیده و مسوولان برای خروج از بن بست و تکمیل ساختمان ها، برنامه افزایش موردی سقف وام را در نظر دارند، عملا هیچ اعتباری موجود نیست در حالی که با ۲ هزار میلیارد تومان معلق شده، می توان سقف وام ۴۰۰ هزار واحد نیمه تمام و مشکل دار را با پنج میلیون افزایش به ۳۰ میلیون تومان رساند.