معاون رفاه وزیر تعاون:
حذف یارانه ۱۰درصد در فاز اول تا ۳ ماه دیگر
معاون رفاه وزیر تعاون از حذف یارانه ۱۰ درصد در فاز اول تا سه ماه دیگر خبر داد و گفت: بر اساس پیشنهادی بانک جامع اطلاعات اقتصادی راهاندازی و در اختیار مردم قرار میگیرد و کسانی که این اطلاعات را به دولت قرار ندهند، یارانه نمیگیرند.
به گزارش پارس ، احمد میدری در گفت وگو با تسنیم، به بیان آخرین رایزنی ها، بحث ها و روش های مطرح در دولت برای شناسایی حذف دهک های پردرآمد از لیست یارانه پرداخت و با تائید این مساله که وزارت تعاون مسئول شناسایی دهک ها شده است، گفت: این کار دو قسمت دارد. اول راه اندازی بانک اطلاعات اقتصادی است که مرکز آمار و وزارت اقتصاد هم می تواند این کار را انجام دهد. بخش دیگر تحقیقات میدانی است. به طور مثال کسی که درآمد دارد اما به دلیل بیماری نیازمند یارانه است باید در تحقیقات میدانی شناسایی شوند.
وی ادامه داد: این تحقیقات میدانی تنها در وزاتخانه ای می تواند صورت گیرد که سازمان هایی را در سراسر کشور داشته باشد، به همین دلیل سازمان هدفمندی که تنها در تهران است نمی تواند چنین کاری را انجام دهد. همینطور مرکز آماربه دلیل نداشتن شعبه های شهرستانی توانایی انجام چنین کاری را ندارند. اما وزارت رفاه، سازمان بهزیستی و کمیته امداد می توانند بازوی اجرای تحقیقات میدانی در سطح کشور باشند.
* تعداد دهک ها برای حذف هنوز نهایی نشده/ثروت و درآمد معیار حذف
معاون رفاه وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی که خود تاکنون در چندین جلسه ستاد هدفمندی در دولت یازدهم شرکت داشته است، درباره بحث های مختلفی که تاکنون در ستاد برای حذف یارانه برخی دهک ها مطرح شده، گفت: هنوز درباره اینکه چند دهک حذف شوند، به جمع بندی نرسیده ایم. در ضمن برای جبران کسری بودجه یارانه ها روشهای دیگری غیر از حذف دهک ها مثل افزایش قیمتها هم مطرح شده ولی به دلیل اینکه اولویت دولت مهار تورم است، روشهای جایگزین فعلا مطرح نیست.
میدری در پاسخ به اینکه حذف سه دهک جمعیتی مد نظر است یا حذف سه دهک درآمدی است؟ گفت: معیاری که برای حذف گروه ها در نظر گرفته می شود تنها درآمد نیست. بلکه ترکیبی از ثروت و درآمد است.
وی در پاسخ به این سوال که چه میزان از افراد باید حذف شود تا کسری بودجه دولت جبران شود گفت: نمی توان دهک ها را تا میزانی حذف کرد که کسری بودجه جبران شود، شاید کسری بودجه به قدری زیاد باشد که نیازمند حذف تعداد زیادی از یارانه بگیر باشد. باید یک منطق اقتصادی وجود داشته باشد. مبنایی برای خط فقر تعیین می شود و بر آن اساس تصمیم گرفته می شود. کسانی که ثروتشان به اندازه ای است که می توانند حداقل نیاز خود را تامین کنند از دریافت یارانه حذف می شوند.
*شناسایی پردرآمدها ساده تر از کم درآمدهاست
معاون وزیر رفاه همچنین با اشاره به اینکه حذف گروه های برخوردار برای دریافت یارانه ساده تر از شناسایی کم درآمد ها است، گفت: معیار هایی که منجر به ثروت مند بودن افراد است بسیار زیاد است. حذف یارانه پردرآمدها آسیب کمتری را وارد می کند چرا که اگر خطایی صورت گیرد این خطا با هزینه های کمتری قابل جبران است. به طور مثال اگر در حذف پردرآمدها ۲ درصد از افراد یک طبقه پایین تر هم حذف شوند ضرر زیادی وارد نمی شود. اما اگربخواهیم گروه های کم درآمد را حذف کنیم در صورت بروز خطا گروهی آسیب می بیند که نیازمند و زیر خط فقر است.
*شناسایی اطلاعات ملکی و بانکی افراد در اولویت
وی درباره مبنا برای شناسایی دهک های مشمول یارانه گفت: در ایران بهترین راه استفاده از اطلاعات بانکی و ملکی افراد است. چرا که دقت بالاتری دارد. به طور مثال اطلاعات خودرو برای حذف دهک ها مناسب نیست. چرا که هستند افرادی که با خودرو نسبتاً گران قیمت در وزاتخانه ای راننده هستند بنابراین به اطلاعات خودرو نمی توان اکتفا کرد. اما حساب بانکی با درصد خطای کمتری می تواند ملاک ثروتمندی افراد باشد.
میدری در پاسخ به اینکه شاید حساب بانکی کسی به نام خودش نباشد افزود: شاید کسی خودرو را به نام کسی کند، اما احتمال اینکه حساب بانکی به نام کس دیگر باشد بسیار پایین است. درهر روش شناسایی دهک ها، رابطه خانوادگی را مشخص می کنیم. ملاک درآمد و ثروت خانوار است.
* نوع خودرو، مسافرتهای خارجی، نوع شغل و احکام حقوق ۴ معیار دیگر شناسایی دهکهای پر درآمد
معاون رفاه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در پاسخ به اینکه به جز اطلاعات بانکی و ارزش ملکی، دیگر چه معیاری برای شناسایی دهک های مشمول لازم است تصریح کرد: نوع خودرو، مسافرتهای خارجی و نوع شغل معیارهای شناسایی دهکهای پر درآمد است. همچنین حقوق بررسی نمی شود بلکه احکام مد نظر است. اینکه فرد در یک اداره ای چقدر حقوق دریافت می کند اطلاعاتش متمرکز نیست، احکام را می توان جمع آوری کرد. اضافه حقوق را سیستم کامپیوتری نمی تواند استخراج کند.
* پیشنهاد شیوه جدید به دولت برای حذف داوطلبانه اجباری/یارانه کسانی که اطلاعات ندهند حذف می شود
وی در ادامه از پیشنهاد جدیدی از سوی معاونت رفاه وزارت تعاون به دولت برای چگونگی حذف دهک ها خبر داد و با تاکید بر اینکه در این روش جدید ملاک پرداخت یارانه ها ارائه داوطلبانه اطلاعات خواهد بود افزود: حریم اطلاعات خصوصی افراد باید رعایت شود.
به همین دلیل این وزارتخانه پیشنهادی را داده است که هنوز در دولت بررسی نشده است. پیشنهاد به این صورت است که کسانی مشمول یارانه می شوند که اطلاعات خود را به دولت ارسال کنند.
میدری درباره سازوکار این پیشنهاد با اعلام اینکه بانک جامع اطلاعاتی با شبکه ای شدن بانک های اطلاعاتی کشور ایجاد خواهد شد و اطلاعات شخصی همه افراد با محدودیت دسترسی در آن موجود است، ادامه داد: سازوکاری به وجود می آید که افراد به یک سایت اینترنتی مراجعه و اطلاعات اقتصادی خود را از شبکه جامع دریافت کنند و در صورت تمایل برای دریافت یارانه، اطلاعات را به سازمان مربوطه به صورت الکترونیکی ارسال نمایند.
معاون رفاه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی افزود: این بانک اطلاعاتی می تواند متصل به بانک مرکزی، نیروی انتظامی و سازمان ثبت اسناد باشد که افراد با داشتن کد ملی و رمز مربوطه می توانند اطلاعات اقتصادی خود را دریافت و در صورتی که تمایل به دریافت یارانه داشته باشد اطلاعات خود را به سایت مربوطه ارسال مکنند، به این ترتیب حریم شخصی افراد محفوظ می ماند و هر خانواده ای که تمایل به دریافت یارانه نداشته باشند اطلاعات خود را به دولت ارسال نخواهند کرد.
وی اضافه کرد: این پیشنهاد این معاونت است و هنوز به طور دقیق بررسی نشده است اما نمایندگان مجلس این موضوع را پذیرفته اند و مطالعات کشورهای دیگر هم به این صورت است که افراد اطلاعات اقتصادی خود را ضمیمه درخواست یارانه خود کنند.
میدری درباره نحوه جمع آوری اطلاعات املاک هم گفت: اطلاعات ملکی دراختیار قوه قضائیه و سازمان ثبت اسناد و املاک است. آنها در جلسات ستاد هدفمندی حاضر شده اند اما اطلاعاتشان هنوز به دولت ارائه نشده است. مجلس باید این موضوع را قانون کند تا آنها بتوانند اطلاعات را در اختیار ما قرار دهند.
* حذف یارانه ۱۰درصد در فاز اول طی سه ماه آینده/ شناسایی ۳ دهک در سه ماه ممکن نیست
معاون رفاه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در ادامه با بیان اینکه در مهلت سه ماهه ای که مجلس تعیین کرده است، شناسایی دهک ها ممکن نیست تاکید کرد: مهلت سه ماه مجلس برای حذف دهک ها تجدید نظر می شود. احتمالا درسه ماه آینده ۳۰ درصد به ۱۰درصد برسد. یعنی بدون اطلاعات بانکی و املاکی این ۱۰ درصد شناسایی و از گرفتن یارانه حذف شوند. بدون اطلاعات ملکی می توان ۱۰ درصد جامعه را که توان مالی دارند شناسایی و حذف کرد. شناسایی ۳۰درصد جامعه با اطلاعات بانکی فعلی امکان پذیر نیست.
*خانواده هایی که کودکانشان را از تحصیل محروم کنند یارانه نمی گیرند
وی ادامه داد: همچنین برنامه ای در معاونت رفاه وزارت تعاون تهیه کردیم که حتماً در دولت بررسی خواهد شد که بر این اساس خانواده هایی که کودکانشان را از تحصیل محروم کنند یارانه نمی گیرند. یعنی هر خانواده ای که کودک در سن تعلیم دارد و درس نمی خواند از گرفتن یارانه محروم است. خانواده ها ملزم هستند کودکان خود را برای فراگیری علم به مدرسه بفرستند.
وی در پاسخ بر اینکه استدلال این طرح چیست افزود: اگر خانواده ها بچه های خود را به مدرسه نفرستند فقرشان پایدار می ماند و امکان شغل از کودک سلب می شود.
*اختصاص یارانه یک نفر به بیمه در خانوارهایی که تحت هیچ بیمه ای نیستند
معاون رفاه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در ادامه با اشاره به اینکه تعداد زیادی از خانوارها تحت پوشش هیچ بیمه ای نیستند بیان کرد: این تعداد چشم گیر و قابل توجه است. پیشنهاد دیگر درباره خانواده هایی است که تحت پوشش هیچ بیمه تامین اجتماعی نیستند. محاسبات نشان داده دریک خانواره ۴ نفره اگر یارانه یک نفراز اعضای خانواده به تامین اجتماعی برای بازنشستگی اختصاص یابد آن خانواده بعد از چند سال با همین یارانه که ماهیانه ۴۵ هزار تومان است، در سن بازنشستگی به اندازه حداقل دستمزد از حقوق بازنشستگی بهره مند می شوند.
*به هیچ وجه به فکر حذف یارانه همه مردم نیستیم
میدری در پاسخ به اینکه آیا حذف سه دهک مقدمه ای برای حذف کلی یارانه نقدی است افزود: اصلا چنین بحثی در دولت مطرح نیست چرا که عده ای در جامعه به این پول نیازمند هستند. امیدواریم تورم در ایران کنترل شود و این میزان یارانه نقدی بتواند مشکل برخی از مردم را حل کند.
*احتمال حذف حقوق بگیران بالای ۳میلیون تومان و ۱۲۰ هزار بازاری
معاون رفاه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به اینکه حقوق بگیران بالای ۲میلیون تومان در احکام تنها۵ درصد هستند گفت: حذف کردن ۵درصد از کارمندان دولت سخت است. احتمالا کسانی که بیشتر از این درآمد دارند حذف می شوند. به طور مثال درآمدهای بالای سه میلیون حذف می شوند.
وی در بیان اینکه ارزیابی شما برای شناسایی دهک های پردرآمد در شغل های آزاد و بازاری ها چیست افزود: یک میلیون و ۷۰۰ هزار دارای صنف داریم که از این تعداد ۱۲۰ هزاردرجه یک هستند که می توانند وضعیت خوبی داشته باشند. یعنی ۱۲۰هزار صنف قابل حذف هستند.
*حذف۴ تا ۵ میلیون خانوار/صاحبان زمین های بالای ۵۰۰ میلیون تومان در معرض حذف
میدری گفت: حدوداً ۱۸ میلیون خانوار در کشور یارانه دریافت می کنند که اگر ۳۰درصد را حذف کنیم حدودا ۴تا ۵میلیون خانوار حذف خواهند شد.
وی در بیان اینکه آیا ملاک شما در املاک ارزش گذاری است یا زمینی که منبع درآمد است عنوان کرد: ما به این موضوع کاری نداریم، اگر ارزش گذاری بالایی برای زمین مشخص شود از گرفتن یارانه حذف می شوند. به طور مثال ارزش زمینی که ۵۰۰ میلیون است صاحب آن از گرفتن یارانه محروم می شود.
*وجود ۳۰۰ هزار خودروی بالای ۱۰۰ میلیون در کشور
میدری با اشاره به اینکه ۳۰۰ هزار خودروی بالای ۱۰۰ میلیون تومان در کشور وجود دارد، بیان کرد: در حال حاضر ۳۰۰ هزار خودروی بالای ۲۰۰۵ در ایران وارد شده و ارزش آنها بالای ۱۰۰ میلیون تومان است که اینها از گرفتن یارانه محروم می شوند اما در میان چنین مواردی استثنا هم وجود دارد که خانواده تمام ثروت خود را برای فرزندش ماشین خریده است اما شرایط مالی خوبی خانواده اش ندارند.
*۳۰۰هزار نفر از یک بانک وام بالای ۵۰ میلیون تومانی گرفتند
وی در پاسخ به اینکه ملاک در حساب های بانکی مواردی مانند سرمایه در گردش، اخذ تسهیلات، میزان سرمایه است یا خیر، بیان کرد: در حال حاضر ۳۰۰هزار نفر در کشور بالای ۵۰میلیون تومان وام گرفته اند که احتمالاً یارانه آنها حذف شود. اما هنوز اطلاعات تجمیع نشده است.
ارسال نظر