گروه اقتصادی : اقتصاد شکننده کشور به کوچکترین اظهار نظر و اعلام موضع دولتمردان واکنش نشان داده و بر انتظارات روانی مردم تاثیر می گذارد، تا به آنجا که مداخله و یا اظهارنظری نسنجیده ارزش پول ملی را نشانه رفته و در کوتاه زمانی تغییر قیمتها را سبب می شود.

به گزارش پارس ، اظهارات رئیس کل بانک مرکزی در هفته گذشته که به دفاع از قیمت ۳۰۰۰ تومانی دلار برای جلوگیری از کاهش بیشتر پرداخت در کوتاه زمانی سبب افزایش ۳۰۰ تومانی قیمت ارز شد.

هیئت دولت برای بررسی بازتاب سخنان رئیس کل مرکزی درباره نرخ ارز در رسانه ها، تشکیل جلسه داد؛ پس از این جلسه نوبخت متذکر شد: اینکه دولت خواهان افزایش قیمت ارز است، اصلاً مطلب درستی نیست و ما خواستار جلوگیری از نوسانات نامناسب قیمت ارز و ثبات بخشی به این بازار هستیم.

وی ادامه داد: سخنان رئیس کل بانک مرکزی به معنای این نبود که دولت خواهان افزایش قیمت ارز است چرا که ما قیمت ارز در بودجه را بر اساس ۲هزار و ۴۷۷ تومان در نظر گرفتیم.

سخنگوی دولت گفت: دولت هیچ ارزی را با قیمت بازار آزاد نمی فروشد و ما حتی برای برخی کالاهای اساسی همچنان مابه التفاوت نرخ ارز را می پردازیم تا به ثبات نسبی برسیم.

نکته قابل تامل اینجاست که حتی اگر دلار با قیمت پایین برای اداره کشور مناسب نباشد و دولت تمایل داشته باشد که دلار را در حدود ۳۰۰۰ تا ۳۲۰۰ تومان هم نگه دارد با دستورالعمل به بانکها برای خرید ارز سرگردان از مردم می تواند به اهداف خود دست یابد، دلیلی وجود ندارد که دولتی ها تمام آن چه را صحیح و می دانند در شرایطی عنوان کنند که فضای روانی جامعه متاثر از ارتباطات دیپلماتیک مثبت است؛ چرا که این اظهارات تنها موجب التهاب بازار و نگرانی افکار عمومی شده و از سوی دیگر کارشناسان و اقتصاددانان همسو را نیز به واکنش وا می دارد.

در عین حال این سوال از رییس کل بانک مرکزی مطرح می شود که با توجه به اخبار مثبت سیاسی و کاهش نرخ پیش پرداخت LC و امید به حل مشکل انتقال وجه توسط بانک مرکزی آن هم بدون محدودیت دلیلی برای این تفاوت نرخ بازار آزاد با بانک مرکزی باقی نخواهد ماند. پس تمایل به کاهش قیمت ها کاملا منطقی و اقتصادی است و آنچه باقی می ماند تمایل بانک مرکزی است.

کمیجانی معاون اقتصادی بانک مرکزی در حمایت از رییس کل بانک مرکزی و پاسخ به این سوال با تأکید براینکه وظیفه اصلی بانک مرکزی ایجاد ثبات و محدود کردن نوسانات بازار ارز است، خاطرنشان کرد: هدف آقای دکتر سیف بیشتر این منظور بوده اما متاسفانه در جراید این کلمه را گرفتند و روی آن تحلیل و تصریف صورت می گیرد مبنی براینکه رئیس کل بانک مرکزی بدون توجه به شرایط اقتصادی ایران طی دو سال گذشته این چنین می گوید.

وی در همین ارتباط به تسنیم گفت: که اگر شرایط اقتصاد کلان با مجموعه سیاست های اتخاذ شده در دولت رو به بهبود برود و به مرور آثار خود را نشان دهد و در کنار آن اصلاحاتی در محدودیت ها و تحریم های ایجاد شده اعمال شود و نرمش هایی صورت گیرد و انتظارات بد بینانه که بعد از انتخابات ۹۲ کاهش پیدا کرده بازهم کم شود بستر فراهم خواهد شد که نرخ ارز بتواند به حکم عرضه و تقاضا در بازار ارز به سمت ثبات حرکت کند.

به گفته این مقام مسئول در نظام بانکی، هدف رئیس کل بانک مرکزی این بود که اگر اتفاقات غیر قابل تحملی در نرخ ارز به شکل نوسانات ایجاد شود بانک مرکزی قاعدتاً بعنوان هدایت گر وارد بازار می شود و با نظارت در بازار و ممانعت از افزایش شدید و یا کاهش شدید نرخ دلار بازار را مدیریت کند.

توضیحات معاون اقتصادی بانک مرکزی به همان میزان که سخنان نوبخت نتوانست بازار را رام کند تاثیری بر اقتصاد نگذاشت.

بهمنی رییس کل بانک مرکزی در دولت قبل نیز با اظهارات فی البداهه تورم ارزی - پولی را بارها بین ۲۰تا ۳۰درصد افزایش داد. امری که به کثرت در دولت محمود احمدی نژاد رخ می داد؛ اظهارات کارشناسی نشده و بی مقدمه ای بود که صبح یکی از مسئولان بر زبان می راند و عصر توسط یک مسئول دیگر نقض می شد. امری که انتظار می رود در دولت یازدهم به دلیل مشی اعتدال و حضور چهره های با تجربه در کابینه رخ ندهد.