به گزارش پارس به نقل از مشرق، خبرها از فصل نقل و انتقالات در بازار مسکن حاکی از آن است که تعداد معاملات خرید و فروش و اجاره واحد مسکونی در تابستان امسال به کمترین حد خود رسیده است به طوری که فروشنده ها در مورد فروش ملک خود تردید دارند و خریداران نیز فقط درباره قیمت های فروش از مشاوران املاک پرس و جو می کنند و برای خرید فعلاً دست نگه داشته اند.

نگرانی خریداران و فروشندگان از ضرر احتمالی موجب شده آنان فعلاً فقط نظاره گر تحولات بازار مسکن باشند طوری که خریداران مسکن منتظر کاهش قیمت ها بعد از سفر رئیس جمهور به نیویورک و پیشبرد مذاکرات هسته ای هستند و از سوی دیگر فروشنده ها هم به امید اینکه بهبود چشم انداز اقتصادی در کشور موجب رونق معاملات و در نتیجه افزایش قیمت ها خواهد شد فعلاً از فروش اجتناب می کنند.

  به همین علت کاهش تقاضا در زمان اوج معاملات مسکن رخ داده و همین موضوع موجب شده حباب قیمت ها تاحدود زیادی از بین برود و آن طور که رئیس اتحادیه کشوری مشاوران املاک می گوید قیمت های بازار اجاره در ماه های آینده به سمت ثبات پیش برود.


در همین رابطه مصطفی قلی خسروی در مصاحبه با روزنامه ایران، از کاهش ۱۱ درصدی حباب مسکن خبر داد و گفت: حباب بازار مسکن از ۲۰ درصد به ۹ درصد کاهش یافته است.

خسروی با بیان اینکه تقاضا در بازار کاهش یافته است و اجاره بها نیز تابع قیمت ملک است، گفت: زمانی که قیمت ملک افزایش می یابد اجاره بها نیز افزایش می یابد و امسال به علت این که قیمت ها خیلی جهشی افزایش یافت اکثر موجران و مستاجران توافق کردند که قراردادهای گذشته را تمدید کنند به همین علت جابه جایی زیادی در بازار اجاره مسکن اتفاق نیفتاد. خسروی با استناد به آمار معاملات مسکن اعتقاد دارد رونقی که معمولاً در تابستان هر سال در بازار ملک حاکم می شود، تابستان امسال از آن خبری نبوده و الان به یک رکود ثبات نسبی در قیمت مسکن رسید ه ایم.

رکود در زمان اوج معاملات

وی گفت: در زمان اوج معاملات مسکن در سال گذشته ۱۴ هزار نقل و انتقال در بازار مسکن ثبت شده که این عدد امسال و در زمان اوج ثبت نقل و انتقالات به ۸ هزار نقل و انتقال کاهش یافته است. خسروی قرارداد اجاره ثبت شده در شهریور سال گذشته در کشور را ۵۲ هزار و ۹۷۰ عدد اعلام کرد و گفت این عدد در شهریور امسال به ۳۶ هزار قرار داد کاهش یافته است.

رئیس اتحادیه کشوری مشاوران املاک افزود: قراردادهای ثبت شده اجاره نامه در استان تهران در شهریور سال ۹۱ حدود ۱۶ هزار و ۶۰۰ قرارداد بود که امسال این تعداد به ۱۱ هزار و ۶۶۶ معامله کاهش یافته است.

در شهر تهران هم تعداد قراردادهای اجاره مسکن از ۱۱ هزار و ۹۵۶ قرارداد در شهریور سال ۹۱ به ۹ هزار و ۴۵۸ قرارداد در شهریور امسال رسیده است و این اعداد و ارقام نشان می دهد افزایش جهشی قیمت ها موجب کاهش ۴۰ درصدی ثبت قراردادهای اجاره مسکن شده است.

خسروی گفت: سه بار در کشور و در سال های ۱۳۶۶،۸۶ و ۹۱ جهش قیمت مسکن در بازار مسکن رخ داده و نرخ ها از حد خود تجاوز کرده است و همین افزایش قیمت ها موجب رکود دوره ای در بازار مسکن می شود.

در سال ۹۱ و خصوصاً در اواخر این سال بازار با اوج افزایش حباب گونه قیمت روبه رو شد و بی ثباتی در اقتصاد موجب جهش ناگهانی و بیش از حد معمول قیمت مسکن خصوصاً در تهران شد.

به گفته رئیس اتحادیه کشوری مشاوران املاک تا پاییز امسال ۹ درصد باقیمانده حباب می شکند و قیمت ها کاهش پیدا می کند چون هر موقع ثبات قیمت در بازار باشد تمایل به خرید و فروش و نقل و انتقال در بازار مسکن افزایش می یابد.

وی در مورد اینکه آیا مسکن مهر در کاهش قیمت یا اجاره مسکن موثر بوده یا خیر؟ گفت: مسکن مهر به تنهایی برای کنترل قیمت مسکن در کشور کافی نبوده و دولت قبل باید به حضور بخش خصوصی در بازار مسکن هم توجه می کرد چون دولت هیچگاه نمی تواند به تنهایی تمام امور مربوط به مسکن را در دست بگیرد.

تاثیر مثبت برنامه های دولت بر رونق مسکن

رئیس اتحادیه کشوری مشاوران املاک با اشاره به برنامه های ویژه عباس آخوندی برای برطرف کردن مشکل مسکن با استفاده از بخش خصوصی گفت: امید زیادی به برنامه های دکتر آخوندی برای برطرف کردن مشکلات بازار مسکن وجود دارد و همین موضوع نیز فعالان بازار را به آینده خوشبین کرده است.

خسروی خاطرنشان کرد: وزیر جدید مسکن و شهرسازی اشراف کامل بر اوضاع مسکن دارد و اعلام تصمیم گیری برای فعالیت بیشتر بخش خصوصی در بازار مسکن آینده این بازار را روشن کرده است. هر جایی که دولت به بخش خصوصی اعتماد کرده است هم سودش به ملت رسیده و هم خود دولت سود کرده است.

خسروی خاطرنشان کرد: وزیر مسکن ابراز علاقه کرده صنعت اجاره را فعال کنیم که این مسائل اثر گذار خواهد بود و می تواند قیمت ها را کاهش دهد. رئیس اتحادیه کشوری مشاوران املاک افزود: سیاست هایی که دولت یازدهم در بخش مسکن به ویژه نوسازی بافت فرسوده اجرا می کند، تاثیر زیادی را بر بخش مسکن می گذارد و می تواند قیمت ها را بیشتر کاهش دهد.

خسروی تصریح کرد: رکودی که در حال حاضر در بخش مسکن وجود دارد، به سمت کاهش قیمت می رود و می توان امیدوار بود که کاهش قیمت مسکن در پیش است. در عین حال فعالان بازار معتقدند ثبات سیاسی در کشور قطعاً در کاهش قیمت ها تاثیر گذار خواهد بود طوری که جو روانی ناشی از رخدادهای سیاسی در چند روز اخیر کاهش قیمت در بازارهای دیگر چون سکه و ارز را رقم زده بنابراین کاهش قیمت در بازار مسکن در آینده ای نزدیک بعید به نظر نمی رسد.

بر این اساس به اعتقاد فعالان بازار مسکن اتخاذ سیاست های عملی و مثبت می تواند این روند کاهش قیمت را در بازار تشدید کرده و سبب رفع حالت رکود بازار مسکن شود.