طلا و دلار همچنان میافتد
غیبت خریدار در بازارها
بازار ارز و سکه در روزهای اخیر با حداقل تقاضا روبهرو است و توام با خوشبینی به برخی تحولات منطقه در انتظار مشتری های پروپا قرص نشسته است. روز گذشته نیز بازار ارز و سکه افت بیشتری در قیمتها را تجربه کرد. این کاهش به ویژه در قیمت سکه نمود بیشتری داشت.
به گزارش پارس به نقل از دنیای اقتصاد، بهای سکه در بازار داخلی در حالی با افت ۱۵ هزارتومانی خود به یک میلیون و ۱۵ هزارتومان رسید که بهای طلا در بازارهای جهانی روی نرخ ۱۳۲۸ دلار بسته مانده بود. روزگذشته نرخ دلار نیز تا بعداز ظهر کم نوسان بود، اما تا غروب به سطوح پایین تری هم رسید.
شتاب کاهش قیمت سکه در بازار داخلی بیشتر شد به طوری که دیروز تا بعد از ظهر بهای هر سکه طرح جدید بر تابلوها ۱۵ هزار تومان دیگر افت کرد. در بازار ارز هم بهای دلار ثبات بیشتری یافت. چشم انداز برخی تحرکات جهانی در زمینه کنترل تب جنگ در منطقه از یک سو و انتظار برای جدی تر شدن کاهش محرک های اقتصادی در آمریکا، بازار داخلی را با کاهش تقاضای موثر در خرید طلا وبه ویژه سکه مواجه کرده است. به طوری که روز گذشته سکه تقریبا مشتری نداشت. در بین تحلیلگران اقتصادی همچنان انتظار برای کاهش بیشتر قیمت طلا از امروز وجود دارد.
خبرهای مهمی از تحرکات دیپلماتیک منطقه ای که می توان از آنها تعبیر به تنش زدایی داشت، به گوش می رسد. در مرکز بحران های اخیر منطقه در سوریه به نظر می رسد که توافق آمریکا و روسیه بر سر نحوه کنترل، نظارت، خروج و انهدام سلاح های شیمیایی سوریه موجب فروکش کردن برخی نگرانی ها شده است. در این روزها رییس جمهور کشورمان از سوی بالاترین مقامات سعودی برای سفر حج دعوت شده و چشم انداز کاهش تنش نامرئی بین ایران و عربستان به منزله افول نگرانی های منطقه ای و کاهش فشارهای روانی منطقه ای بر بازارهای داخلی تعبیر می شود. در بازار داخلی در این ایام البته با وجود انتظار برای افزایش
تقاضای ارز زیارتی و به ویژه ریال عربستان و دلار آمریکا، صرافی ها از تقاضای قابل توجه در این زمینه خبری نداده اند.
در عین حال تقاضای کل در این بازار به مراتب کاهش یافته و سفته بازی نیز به حداقل میزان خود نسبت به چند ماه اخیر رسیده است. به عقیده برخی فعالان بازار، ثبات در قیمت ارز مهم ترین عامل در کنترل فضای اقتصادی و تقویت امکان برنامه ریزی های تجاری است. از منظر برخی صرافان نوسان قیمت ۵ تا ۲۰ تومانی قیمت ارز عموما قابل اغماض است و باید از آن به ثبات قیمت یاد کرد. در بازار دیروز ارز، دلار آمریکا در محدوده ۳۱۷۵ تومان با تقریبا ۵ تومان نوسان قیمت، فروخته شد. در این بازار برخی می توانند بنا بر میزان دارایی های ارزی خود وپرتفوی آن و بنا بر نرخ های خرید قبلی محدوده نرخ های تابلوهای خود را با فاصله اندکی نسبت به سایرین تغییر دهند. این شرایط در بازار سکه وضعیت روشن تری دارد. به طور مثال آنهایی که دربازار سکه ربع سکه بیشتری دارند، نسبت به سایرین در تعیین قیمت فروش آن تخفیف بیشتری قائل می شوند. این ملاحظات می تواند در خصوص بقیه نیز در نظر گرفته شود.
دیروز در بازار داخلی سکه و طلا افت قیمت سکه قابل توجه تر بود و تا غروب این افت بیشتر نمایان شد. بهای هر سکه طرح جدید با ۱۵ هزارتومان کاهش تا یک میلیون و ۱۵ هزارتومان بر تابلو ها پایین آمد. این در حالی است که بهای خرید آن تقریبا زیر یک میلیون تومان بود. نیم سکه در سطح ۵۲۵ هزارتومان و ربع سکه در سطح ۳۲۵ هزارتومان تقریبا بدون تغییر باقی ماند. در این میان بهای هر گرم طلای ۱۸ عیار قبل از ظهر تا ۱۰۱ هزار و ۲۰۰ تومان هم افت داشت که دوباره با افزایش قیمت تا ۱۰۲ هزار و ۵۰۰ تومان رشد کرد.
در بازار ارز، اما برخی موارد و نگرانی های قبلی همچنان وجود دارد. تکلیف آخرین مصوبه شورای پول و اعتبار در خصوص افزایش سرمایه غیرمنتظره صرافان و مقررات ناظر بر نحوه فعالیت آنها همچنان موجب برخی انتظارات تورمی در این بازار شده است. برخی حتی خود را برای فعالیت های زیرزمینی در صورت اجرایی شدن آن آماده کرده اند.
به وجود آمدن این شرایط که البته مطلوب صرافان نیز نیست؛ به مثابه فرار از نظارت بانک مرکزی و مسیر نقل و انتقال ارز هم هست که در عین حال صرافان دارای مجوز فعلی را به جمع صرافان فاقد مجوز پیوند می دهد. در این میان برخی همچون رییس اسبق شورای عالی کانون صرافان در نامه ای سر گشاده به رییس کل بانک مرکزی از وی خواسته تا از سخت گیری های پیش بینی شده در این مصوبه با لغو آن جلوگیری کند. علی اصغر سمیعی در این زمینه معتقد است: سختگیری در باره مجوز صرافی موجب کاسته شدن از صرافان مجاز و افزوده شدن به صرافان غیرمجاز خواهد شد و البته کمتر صرافی در بین دارندگان مجوز هست که موافق با ازدیاد سرمایه آن هم به این میزان باشد. به گفته وی خواسته اکثریت جامعه صراف فقط ابطال آن مصوبه است و چنانچه لازم باشد تغیری در دستورالعمل اجرایی تاسیس و فعالیت و نظارت بر صرافی ها باشد، لازم است آن کار بر عمده گروهی کارشناس خبره و بی نظر گذاشته شود تا با دقت به تدوین آن بپردازند. وی همچنین خواسته است تا بانک مرکزی اجازه دهد صرافان بی مجوز هم تشویق شوند که زیر پوشش بانک مرکزی درآیند که هم مالیات بدهند و هم از تقلب و تخلف ها کاسته شود.
در عین حال بنا بر خبرهای به دست آمده قرار است امروز مقامات جدید بانک مرکزی در خصوص این مصوبه احتمالا مواضع و نظرات کارشناسی خود را اعلام خواهند کرد.
انتظار برای کاهش قیمت طلا
در بازارهای جهانی بهای طلا دیروز نیز همچنان در سطح ۱۳۲۸ دلار بسته مانده بود. به جز نظر سنجی کیتکو برای این هفته که کاهش بییشتر قیمت طلا را مد نظر قرار داده بود، نظر سنجی هفتگی بلومبرگ هم براین نظر تاکید دارند. به دنبال فروکش کردن نگرانی ها نسبت به حمله احتمالی آمریکا به سوریه و گمانه زنی ها در مورد کاهش زودهنگام محرک پولی آمریکا اکثر شرکت کنندگان در نظرسنجی این هفته بلومبرگ به کاهش بهای جهانی طلا در هفته جاری رای دادند.
به گزارش سایت طلا، در نظرسنجی این هفته از ۲۵ تحلیلگر اقتصادی بلومبرگ ۱۵نفر به کاهش، ۷نفر به افزایش و ۳ نفر به ثبات بهای جهانی طلا در هفته جاری رای دادند.
در ۲۱ آگوست با تشدید تنش ها در سوریه قیمت جهانی طلا تا ۴/۵ درصد افزایش یافت؛ این در حالی است که با مداخله روسیه در حل بحران سوریه قیمت جهانی طلا به پایین ترین حد ۵ هفته اخیر رسید. از آنجا که بانک مرکزی آمریکا اوایل سال۲۰۱۳میلادی از کاهش زودهنگام محرک پولی خبر داد و سرمایه گذاران اعتماد خود به بازار طلا را از دست دادند بهای جهانی طلا از آغاز سال جاری تاکنون برای اولین بار طی ۱۳ سال اخیر بیشترین کاهش خود را به ثبت رسانده است.
کارشناسان اقتصادی موسسه گلدمن ساکس اعلام کردند: چنانچه بانک مرکزی آمریکا محرک پولی را کاهش دهد میزان فروش طلا افزایش می یابد. همچنین کارشناسان اقتصادی سوشیت جنرال نیز در این زمان سرمایه گذاران را به فروش طلا توصیه می کنند.
تحلیلگران موسسه سوشیت جنرال اعلام کردند: دوران روند صعودی قیمت طلا به پایان رسیده و سرمایه گذاران باید قبل از کاهش قیمت طلا به زیر ۱۲۰۰دلار اقدام به فروش طلای خود کنند. به عقیده این تحلیلگران بهای اونس جهانی طلا طی سه ماه آینده به ۱۳۰۰دلار و تا پایان سال جاری میلادی به ۱۱۷۵دلار کاهش خواهد یافت.
کارشناسان اقتصادی موسسه گلدمن ساکس اخیرا طی گزارشی پیش بینی کردند در صورت کاهش محرک پولی آمریکا بهای طلا به ۱۰۰۰دلار سقوط خواهد کرد. موسسه ABN نیز اعلام کرد: قیمت طلا تا پایان سال ۲۰۱۳ میلادی به ۱۱۰۰دلار نزول می کند.
ارسال نظر