معاون وزیر جهاد تشریح کرد
آخرین وضعیت تولیدات کشاورزی
معاون وزیر جهاد کشاورزی پیشبینی کرد امسال ۱۲.۲ میلیون تن گندم تولید شود، محصولات علوفهای دام و طیور ۱۰ درصد، دانههای روغنی ۴۰ درصد، چغندر و نیشکر ۵ درصد افزایش یابد و تولید محصولات باغی به ۱۹ میلیون تن برسد.
به گزارش پارس به نقل از فارس، امروزه امنیت غذایی، قدرتمندترین سلاح مقابله با تهدید های خارجی به حساب می آید زیرا کشوری که بتواند غذای مردم را با اتکاء توان و ظرفیت داخل تامین کند هیچ تهدیدی کارساز نخواهد بود.
تامین غذا در بخش کشاورزی زمانی ارزش چند برابر پیدا می کند که بدانیم منابعی مانند آب و خاک محدود و سال به سال کمتر می شود و در کنار آن عوامل دیگری مانند تغییر آب و هوا و اقلیم و گرم شدن زمین نیز شرایط تولید را سال به سال بدتر می کند.
تولید با چنین وضعیتی باید جوابگوی جمعیت رو به فزونی باشد که بر اساس پیش بینی سازمان خواروبار جهانی در ۴۰ سال آینده به ۹ میلیارد یعنی ۱.۵ میلیارد نفر بیش از رقم فعلی خواهد رسید.
بنابراین هر افزایشی در تولید محصولات کشاورزی نتیجه غلبه بر مسائل و مشکلات محدودکننده تولید داخلی و جهانی است و در دیگر سو نوید غلبه بر مشکلات اقتصادی و حتی موانع سیاسی است.
محصول کشاورزی با موهبت الهی آب و خاک بدست می آید و ارز حاصل از آن از دل خاک با عرق جبین کشاورز بیرون کشیده و به اقتصاد کشور تزریق می شود، چنین ارزی است که چرخ اقتصاد را می چرخاند، این ارزها حاصل سفته بازی، دلالی، دلار و سکه فروشی نیست که یک شبه و بدون زحمت بدست آید که صدالبته بادآورده را باد می برد.
پشت تولید محصولات کشاورزی بعد از موهبت الهی آب و خاک و هوا، دست های پینه بسته پدر خانواده، تلاش شبانه روزی زن و بچه و مسن ترین فرد خانواده وجوددارد که حتی با فعالیت طاقت فرسا زیر آفتاب داغ تابستان نیز روزه دارند، آفتاب داغ و سوزانی که بسیاری از ما حتی طاقت ایستادن لحظه ای زیر آن را نداریم، این تولید با برکت است زیرا خداوند گفته است که چنین باشد.
ناصر توکلی معاون امور تولیدات گیاهی وزیر جهادکشاورزی است از آنجایی که تولید انواع محصولات زراعی و باغی کشور در این معاونت مدیریت می شود، گفت وگویی با او انجام دادیم تا از آخرین وضعیت تولید محصولات زراعی و باغی کشور باخبر شویم.
توکلی در باره تولید محصولات کشاورزی گفت: علیرغم اینکه کشور ایران در کمربند خشکی قرار گرفته و میزان بارندگی در کشور حدود یک سوم میانگین جهانی است و حتی امسال به ۲۲۰ میلیمتر نیز نرسید اما میزان تولید محصولات کشاورزی از روند مطلوبی برخوردار بود.
معاون امور تولیدات گیاهی وزیر جهادکشاورزی افزود: مجموع تولیدات زراعی و باغی در سال زراعی ۱۳۹۱ به بیش از ۱۰۱ میلیون تن رسید که حدود ۷% نسبت به سال ۱۳۹۰ افزایش تولید نشان می دهد، و پیش بینی می شود در سال زراعی ۱۳۹۲ تولید به میزان ۱۰۶ میلیون تن با ۵% افزایش نسبت به سال ۱۳۹۱ برسد.
توکلی تاثیر شرایط نامناسب اقلیمی در کنار عدم تامین بموقع و کافی نهاده های کشاورزی در سال جاری را از موانع تولید عنوان کرد که با اعمال مدیریت صحیح و اصولی از طرف کشاورزان در امر تولید؛ منجر به کاهش نقش اثرات نامطلوب شرایط اقلیمی و سایر موارد شد.
*پیش بینی تولید ۱۲.۲ میلیون تن گندم
وی با اشاره به میزان تولید محصولات کشاورزی گفت: از سطح ۶.۶ میلیون هکتار زیر کشت اراضی گندم آبی و دیم در سالجاری، پیش بینی می شود بیش از ۱۲.۲ میلیون تن محصول گندم تولید شود.
*خرید ۶.۷ میلیون تن گندم توسط بخش دولتی و خصوصی
توکلی افزود: تا این تاریخ بیش از ۶.۷ میلیون تن گندم مازاد بر مصرف کشاورزان توسط بخش دولتی و خصوص خریداری شده است. این در حالیست که مشکلات زیادی در مرحله خرید از جمله تاخیر در ترمیم قیمت تضمینی، عدم تامین منابع اعتباری کافی برای خرید در کنار تاخیر پرداخت به موقع بهای گندم موجب عدم تمایل کشاورزان به فروش محصول خود به دولت شده است.
*افزایش ۱۰ درصدی تولید محصولات علوفه ای نسبت به سال گذشته
وی ادامه داد: برای تامین خوراک دام و طیور بر اساس برنامه ریزی بعمل آمده پیش بینی می شود بیش از ۱۹.۴ میلیون تن محصولات علوفه ای شامل ۱۳ میلیون تن ذرت علوفه ای ۳.۷ میلیون تن جو و ۲.۶۶ میلیون تن ذرت دانه ای تولید شود که در این صورت ۱۰ درصد نسبت به سال ۱۳۹۱ افزایش تولید خواهیم داشت.
*پیش بینی تولید ۸۴۰ هزار تن حبوبات/تامین داخل و صادرات
توکلی با پیش بینی تولید حبوبات درسال جاری گفت: تولید به ۸۴۰ هزار تن خواهد رسید که بیش از ۴۰ هزار تن نسبت به سال ۱۳۹۱ افزایش خواهد داشت، که این امر ضمن تامین نیاز داخلی کشور موجب می گردد که مقداری هم به خارج کشور صادر شود.
*افزایش ۴۰ درصدی تولید واردات دانه های روغنی و کاش وابستگی به واردات
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: در سالجاری ۵۳۲ هزار تن محصولات دانه های روغنی تولید می شود که نسبت به سال قبل ۴۰ درصد افزایش خواهیم داشت و امر وابستگی به واردات را کاهش خواهد داد.
وی ادامه داد: با برنامه ریزی های انجام شده برای توسعه الگوی کشت مناسب، امکانات افزایش سطح کشت دانه های روغنی مقدور شده؛ به طوریکه طی سال های آتی به تدریج زمینه وابستگی به واردات روغن کاهش می یابد.
*افزایش تولید چغندرقند و نیشکر
توکلی در خصوص تولید دو محصول اساسی چغندرقند و نیشکر گفت: در سال جاری مقدار ۴.۳ میلیون تن تولید چغندرقند پیش بینی می شود که نسبت به سال ۱۳۹۱ به میزان ۵.۴ درصد افزایش خواهیم داشت.
وی ادامه داد: همچنین در تولید نیشکر نیز با تولید ۶.۳ میلیون تن با رشدی بالغ بر ۱۶ درصد نسبت به سال ۱۳۹۱ خواهیم رسید این در حالی است که در سال جاری کمبود منابع آب، افزایش شوری آب و خاک در منطقه زیر کشت نیشکر موجبات تاخیر در مراحل رشد را ایجاد کرده است.
*صادرات ۷۰ هزار تن سیب زمینی در ۴ ماهه اول سال
معاون امور تولیدات گیاهی وزیر جهاد کشاورزی گفت: میزان تولید سیب زمینی در کشور نیز همچنان بیشتر از نیاز مصرف داخلی صورت گرفته است بطوریکه با تولید ۴.۶ میلیون تن از سطح ۱۵۰ هزار هکتاری این محصول در چهار ماهه اول سال؛ امکان صادرات حدود ۷۰ هزار تن را میسر نموده است.
توکلی ادامه داد: تولید پیاز نیز در چهار ماه اول سالجاری ۲.۲۴ میلیون تن بوده است که از این میزان حدود ۴۹ هزار تن به کشورهای دیگر صادرات گردیده است.
*پیش بینی صادرات یک میلیون تن گوجه فرنگی
وی افزود: تولید گوجه فرنگی با سطح ۱۴۷ هزار هکتاری به ۵.۸ میلیون تن خواهد رسید که امکان صادرات بیش از یک میلیون تن آن وجود دارد و تاکنون نیز به مقدار ۲۸.۷ هزار تن محصولات فراروی شده گوجه فرنگی (بصورت رب گوجه فرنگی) صادر شده است.
*افزایش ۴.۵ برابری محصولات باغی در ۳۲ سال گذشته
معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان مزیت کشور در تولید محصولات باغبانی گفت: سطح زیر کشت باغات میوه در سال ۱۳۶۰ حدود ۶۳۰ هزار هکتار و تولید در حدود ۴ میلیون تن بود، در سال ۱۳۹۱ سطح باغات به ۲.۷ میلیون هکتار و تولید میوه به بیش از ۱۸ میلیون تن رسیده است.
وی ادامه داد: به عبارتی سطح زیر کشت تاکنون به بیش از ۴ برابر و میزان تولید به ۴.۵ برابر بالغ شده است.
*ایران اولین تولید کننده میوه در خاورمیانه و دهمین در دنیا
به گفته توکلی ایران اولین تولید کننده میوه در منطقه شمال آفریقا و خاورمیانه باشد و جزء ۱۰ کشور عمده تولید کننده میوه دنیا نیز می باشد و طی سالهای گذشته کشورمان از وارد کننده عمده میوه به یکی از صادر کنندگان میوه تبدیل شده است.
*رشد ۱۵ درصدی صادرات میوه
وی ادامه داد: بر اساس آمار گمرک، میزان صادرات انواع محصولات باغات در سال ۱۳۹۱ به ۲.۷ میلیارد رسیده که نسبت به سال گذشته در حدود ۱۵ درصد افزایش داشته است.
*برنامه تولید ۱۴۰۴ چگونه محقق می شود؟
توکلی گفت: براساس پیش بینی به عمل آمده در برنامه ۱۴۰۴ سطح زیر کشت باغات به حدود ۳.۲ میلیون هکتار و تولید نیز به حدود ۲۹ میلیون تن بالغ شود بخش زیادی از این افزایش تولید با اجرای پروژه های اصلاح و نوسازی و مدیریت باغ های درجه ۲، حاصل می شود از سوی دیگر با توجه به تامین نیاز داخل، جهت گیری در توسعه محصولات صادراتی و دارای مزیت رقابتی صورت می پذیرد.
*پیش بینی تولید ۱۹ میلیون تن محصول باغی
معاون امور تولیدات گیاهی وزیر جهاد کشاورزی پیش بینی کرد تولید محصولات باغی در سال ۱۳۹۲ نیز به ۱۹ میلیون تن بالغ گردد.
ارسال نظر