به گزاررش پارس به نقل از تسنیم، سه روایت مختلف از زمان آغاز ساخت مصلای بزرگ امام خمینی وجود دارد؛ عده ای آغاز این پروژه را سال ۱۳۶۱ یعنی همان زمانی می دانند که اقدامات اولیه برای ساخت این مصلا انجام شد.

مسئولان وزارت راه و شهرسازی آغاز عملیات اجرایی را سال ۷۲ اعلام می کنند و با اشاره به پیشرفت فیزیکی حدود ۶۰ درصدی می گویند ۴۰ درصد از مصلا در دولت های نهم و دهم ساخته شده است.

در نهایت روایت رئیس کمیسیون عمران مجلس از زمان ساخت است. سید مهدی هاشمی نه سال ۶۱ و نه ۷۲ بلکه سال ۶۵ را زمان شروع کارهای اجرایی مصلا بزرگ امام خمینی می داند.

پروژه ای که طولانی شدن مدت ساخت آن تداعی کننده آزادراه افسانه ای تهران-شمال است، آزادراهی که اواخر سال گذشته پس از حدود ۳۵ سال یک چهارم آن حد فاصل مرزن آباد تا چالوس به طول ۲۱ کیلومتر به بهره برداری رسید.

سید مهدی هاشمی، رئیس کمیسیون عمران مجلس در گفت وگو با تسنیم می گوید: دولت و مجلس توجه چندانی به این پروژه نداشته اند و این بی توجهی عامل طولانی شدن ساخت مصلا شده است.

روایت های مختلفی از زمان ساخت مصلای امام خمینی وجود دارد، این پروژه از چه سالی آغاز شده است؟

عملا ساخت مصلا سال ۶۵ شروع شده است و تا سال ۸۵ یعنی بعد از گذشت ۲۰ سال پیشرفت فیزیکی آن حدود ۲۰ درصد بود. از سال ۸۵ تاکنون پیشرفت فیزیکی ساخت مصلا امام خمینی به ۶۰ درصد رسیده است.
تقریبا پیشرفت فیزیکی سالانه یک درصد تا سال ۸۵، دلیل طولانی شدن اجرای این پروژه ملی چیست؟

یکی از دلایل تاخیر بحث عدم تامین نقدینگی مورد نیاز این پروژه بوده است. چنانچه منابع مالی تامین شود فاز اول این پروژه را حداکثر اوایل سال آینده به بهره برداری می رسد، البته این احتمال هم وجود دارد که این فاز اواخر امسال به بهره برداری برسد.

اما واقعبینانه این است که اگر منابع مالی تامین شود می توانیم بخشی از مصلا را که ساخت و ساز در آن وجود دارد به بهره برداری برسانیم و بتوانیم نماز جمعه را به این محل منتقل کنیم.

هر چند تمهیداتی پیش بینی شده برای این که بتوانیم بخشی از پروژه را با هزینه ای کمتر به بهره برداری برسانیم ولی باید تلاش شود تا ۳۰۰ هزار مترمربعی که در فاز یک این پروژه پیش بینی شود این رامنابع اعتباری را تامین کنیم.

متاسفانه هم از طرف دولت و هم طرف مجلس آن طور که مورد انتظار بوده و هست این پروژه مورد توجه قرار نگرفته است امیدواریم با این بازدیدی که داشتیم و گزارشی که تهیه خواهد شد و پیگیری هایی که صورت خواهد گرفت شرایطی فراهم شود تا بتوانیم زودتر به بهره برداری مصلا برسیم.

چه میزان اعتبار برای بهره برداری از فاز یک مورد نیاز است؟

حدود ۳۰۰ میلیارد تومان بودجه برای اتمام فاز یک و بهره برداری از آن نیاز است.
مصلای امام خمینی پروژه سنگینی است و ویژگی های خاص و منحصربفردی هم دارد. به عنوان مثال بزرگترین گنبد بتنی جهان در این پروژه اجرا شده است، علاوه بر این بزرگترین ایوان جهان و دومین گلدسته بلند جهان در مصلا ساخته می شود.

این پروژه یک سری پیچیدگی های خاصی دارد که از نظر معماری آنرا تبدیل به یک طرح منحصربفرد کرده است.

این پروژه منحصربفرد، به طور قطع اعتبارات مناسبی را هم می خواهد.

بله، این طرح سرمایه گذاری مناسبی را می طلبد و طبیعتا باید منابع مالی برای این موضوع پیش بینی می شد. اما متاسفانه نه در پیشنهادات دولت چنین اعتباری منظور شده و نه در افزایش بودجه مجلس برای پروژه ها چنین چیزی مصوب نشده است.
هر چند فرصت زیادی از دست رفته است، اما امیدواریم با پیش بینی که صورت می گیرد بتوانیم از این پروژه بهره برداری کنیم تا به این ترتیب آسایش، راحتی، رفاه و ایمنی مردم تا حد بیشتری فراهم کنیم هم نمازگذاران محترم هم مردم محدوده دانشگاه تهران را از مزاحمت ها رها کنیم.

یعنی در بودجه سال ۹۲ هیچ سهمی برای این پروژه در نظر گرفته نشده است؟

بودجه پیش بینی شده ولی عدد خیلی پایینی است. هم پیشنهاد ضعیفی بود و هم این که اطلاع رسانی مناسبی صورت نگرفته تا منابع اعتباری مناسبی برای این پروژه در نظر گرفته شود.

دولت چقدر بودجه برای این پروژه در سال ۹۲ پیشنهاد داده است؟

روایت های متفاوتی در این زمینه وجود دارد و باید این مسئله بررسی کنیم. در مجلس عددی را کاهش نداده ایم اما دوستان مدعی هستند که عدد مصوب چیزی حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد بودجه مورد نیاز را دولت پیشنهاد داده است. اما به هر حال باید بررسی شود و ببینیم در ابتدا کم پیشنهاد شده یا این که به اصطلاح جایی این بودجه کاهش داده شده است که حداقل ما از آن بی اطلاع هستیم.

رویکرد کمیسیون عمران به این پروژه چگونه است و برای تامین منابع مالی آن چه اقداماتی را در دستور کار دارد؟

مصلای بزرگ امام خمینی یک پروژه ملی است و نقش محوری برای نظام دارد. از طرف دیگر این پروژه به هر حال در دنیا مورد توجه قرار می گیرد و ما باید منابع این موضوع با همکاری مسئولان دولتی فراهم کنیم. پیشنهاداتی در این زمینه مطرح بود که منابع مالی را در قالب مصوباتی یا در چاچوب اختیارات دولت یا در مصوباتی که مورد نیاز مجلس خواهد بود، تامین کنیم. فکر می کنم این کار با توجیحاتی که صورت می گیرد امکان پذیر باشد.