نفوذ چین در بازار ایران رو به افزایش است؛
سلام جاده های ایران به خودروهای چینی
خودروسازی بعد از صنعت نفت دومین صنعت بزرگ کشور محسوب می شود که ۶۰۰۰۰۰ نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم در ان کار می کنند، صنعتی که این روزها حال و روز خوشی ندارد به طوری که میزان صادرات خودرو در سه ماه نخست امسال تنها ۱۱۲۶ دستگاه خودرو بوده است که مشکلات فراوان این صنعت را نشان می دهد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی پارس ، در حالی که اختلاف بر سر قیمت گذاری خودرو تبدیل به یک داستان تکراری شده که انگار نمی توان نقطه پایانی برای ان متصور شد اما این تنها اتفاق مهم این روزهای صنعت خودرو نیست.
در دو دهه اخیر شرکت های خودروسازی، ژاپنی، کره ای و به خصوص فرانسوی در بازار ایران یکه تازی می کردند به طوری که این شرکت ها که از تکنولوژی روز برخوردار بودند، بیشترین سهم را در صنعت خودروسازی کشور داشتند اما به یکباره مشارکت شرکت خودروسازی جنرال موتور امریکا با شرکت پژو در کنار تحریم های اقتصادی باعث شد که در ابتدای سال ۹۱ تمامی این شرکت ها از بازار ایران خارج شوند.
شرکت هیوندای اخرین شرکت خودروسازی بود که اردیبهشت سال گذشته از ادامه همکاری با ایران خودداری کرد، اتفاقی که باعث شد شرکت خودروسازی « گریت وال» چین جایگزین ان شود.
بازار خود ایران را می توان بهشت موعود شرکت های خودروسازی دنیا دانست به طوری که فقط در سال ۲۰۱۱ شرکت فرانسوی پژو ۱.۵ درصد از سود سالیانه خود را از طریق ارسال قطعات به ایران بدست اورده بود، اما انگار قرار است این بازار بدون رقیب در اختیار چینی ها قرار بگیرد.
خودروسازی بعد از صنعت نفت دومین صنعت بزرگ کشور محسوب می شود که ۶۰۰۰۰۰ نفر به صورت مستقیم در ان کار می کنند، صنعتی که این روزها حال و روز خوشی ندارد به طوری که میزان صادرات خودرو در سه ماه نخست امسال تنها ۱۱۲۶ دستگاه خودرو بوده است که مشکلات فراوان این صنعت را نشان می دهد.
این در حالی است که به دلیل تحریم صنعت خودروسازی و مشکلات تامین قطعات، تولیدکنندگان و قطعه سازان به ناچار برای جایگزینی شرکت های معتبر خارجی به سمت شرکت های خودروسازی چینی و همکاری با ان ها رفتند، کشوری که تا چند سال پیش صنعت خودروسازیش توان رقابت با ایران را نداشت حال دست همکاری شرکت های ایرانی را به گرمی می فشارد.
خودروسازان که در ماه های اخیر به طور متوسط با کاهش بیش از ۵۰ درصدی تولید خود نسبت به زمان مشابه ان در سال گذشته روبرو بودند برای این همکاری دلایل خاص خود را دارند و انگار راهی جز این برایشان باقی نمانده است به طوری که در اظهاراتشان این همکاری را نوعی عقب گرد در صنعت خودروسازی کشور می دانند.
شهرام آزادی، کارشناس صنعت خودرو با بیان این که زمانی صنعت خودروی چین عقب تر از صنعت خودروی ایران بود و مخالف تولید خودرو های چینی در کشور می باشد، می گوید: خودروسازان بزرگ هم اکنون به عنوان یک راهکار کوتاه مدت برای مقابله با تحریم به دنبال همکاری با چینی ها هستند که به نظر می رسد حتمی خواهد بود.
از طرف دیگر دبیر انجمن قطعه سازان ایران درباره علل مذاکره خودروسازان بزرگ با چینی ها برای تولید خودروهای چینی در ایران، گفت: متاسفانه شرایط به گونه ای است که قطعه سازان نیز مذاکره با چینی ها را برای همکاری مشترک آغاز کرده اند.
ساسان قربانی با بیان این که اگر از خودروسازان سوال کنید آیا تمایل قلبی به همکاری با چینی ها دارند؟ مطمئنا پاسخ شان منفی خواهد بود، خاطرنشان کرد: با این حال اتفاقات رخ داده ما را وادار کرده با کشوری که پایین ترین سطح تکنولوژی صنعت خودرو در دنیا را دارد مذاکره کنیم که البته به هیچ وجه کار مناسبی نیست.
اما در این بین برخی کارشناسان معتقدند که صنعت خودرو با همکاری چینی ها نه تنها پیشرفتی به خود نخواهد دید بلکه پسرفت هم خواهد داشت.
یک کارشناس صنعت خودرو گفت: رویکرد خودروسازان و قطعه سازان به سمت همکاری با شرکت های چینی نگران کننده بوده و کاهش کیفیت محصولات را به دنبال خواهد داشت.
امرالله امینی در ادامه می افزاید: با توجه به افزایش نرخ ارز هزینه مونتاژ خودروهای چینی در ایران بالا خواهد بود بنابراین خودروسازان سعی می کنند خودرویی را انتخاب کنند که با توجه به کشش بازار، جایگاه مناسبی در بین مصرف کنندگان پیدا کند.
چندی پیش محمدرضا خان محمدی خرمی، عضو هیئت رئیسه کمیسیون صنایع و معادن مجلس با بیان اینکه صنعت خودرو با ورود خودروهای چینی زمین گیر خواهد شد، گفته بود: چینی ها به لحاظ کیفی چندین محصول دارند و باید مراقب بود تا در صورت نیاز به واردات، محصولات کیفی وارد شوند.
در این بین رضا رحمانی، رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس در خصوص مذاکره خودروسازان ایرانی با خودروسازان چینی گفت: این توافقات باید دوطرفه و در راستای واردات خودروهای به روز و با کیفیت باشند که اگر در غیر اینصورت باشد مجلس ورود می کند.
محسن گروسی یکی دیگر از نمایندگان مجلس اشفتگی بازار خودرو را موجب رنجیده شدن مردم دانسته و گفته بود: افزایش قیمت خودرو در کنار کاهش تولید آن از۱.۵ میلیون دستگاه در سالیان گذشته به ۷۰۴ هزار دستگاه در سال و نیز بیکاری برخی از تولیدکنندگان صنعت خودرو باعث بدبینی بیش از پیش نسبت به این صنعت شده است.
این در حالی است ورود شرکت های خودروسازی چینی به کشور را می توان به دغدغه های این نماینده مجلس افزود به طوری که هم اکنون بیشتر خودروهای مونتاژی در داخل کشور با دو برند فرانسوی پژو و رنو تولید می شوند بنابراین ورود چینی ها به این عرصه خود گویای وضعیت کیفی خودروهای تولیدی در آینده خواهد بود.
ارسال نظر