کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با پارسنیوز:
احتمال وقفه کوتاه مدت در روند بازار بورس/ ریزش آنچنانی نخواهیم داشت
سیفی گفت: کلیت بازار به صورت هماهنگ رشد نمی کند که این موضوع نشانه ی آن است که نقدینگی فعلی توان بالا بردن همزمان بازار را ندارد و قطعا کسی در این بازار موفق می شود که بتواند این چرخش های نقدینگی را مسیر یابی بکند.
فرشاد سیفی، کارشناس بنیادی بازار سرمایه در گفتوگو با «پارسنیوز» اظهارداشت: خلاصه بازار بورس روز گذشته را این چنین میتوان عنوان کرد: شاخص کل: ۱,۵۴۳،۴۷۶ واحد و معاملات خرد سهام به ارزش ۹۶۷,۱۰۵ میلیارد ریال رسید. تراز پول حقیقی در سهام مثبت ۳،۱۸۶ و در درآمد ثابت منفی ۲،۸۰۶ میلیارد ریال بود. دراین میان سرانه خرید و فروش حقیقی بازار بورس نیز ۲۴۸ در مقابل ۱۸۵ میلیون ریال بود که این میزان از مجموع سهام، حق تقدم و صندوقهای سهمی، اوراق بدهی و صندوقهای درآمدثابت و مختلط بازار بدست آمده است.
وی افزود: روز گذشته شاهد ورود تقریبی ۳۲۰ میلیارد تومان از جانب اشخاص حقیقی به سهام بودیم. در این راستا نیز سهام عدالت درمقایسه با روز گذشته، ۰.۶درصد کاهش یافت. ارزش سبد ۵۳۲هزار تومانی و یک میلیون تومانی سهام عدالت به ترتیب به ۱۴ میلیون و ۳۶۸هزار تومان و ۲۷ میلیون و ۶۲هزار تومان رسید. همچنین ارزش ۶۰درصد قابل فروش سبد ۵۳۲هزار تومانی سهام عدالت به ۸ میلیون و ۶۲۰هزار تومان رسیده است.
سیفی تصریح کرد: معاملات روز گذشته در بازار سهام از همان ابتدای بازار با افزایش تقاضا و قدرتنمایی خریداران مواجه شد و تا انتهای بازار شدت تقاضا همچنان در کلیات بازار قابل مشاهده بود. معاملات با ارزش بالا و شدت تقاضا موجب شد شاخص کل به راحتی مقاومت ۱.۵ میلیون واحدی را پشت سر بگذارد.
این کارشناس بازار سرمایه همچنین خاطرنشان کرد: طی داد و ستدهای روزگذشته شاخص کل بورس ۲۷,۵۵۳ واحد برابر ۸۲.۱ درصد رشد کرد و به ارتفاع یک میلیون و ۵۴۳ هزار واحدی دست یافت و شاخص کل هم وزن با رشد ۱۱۰۸۱ واحدی برابر ۲.۵۲ درصد در ارتفاع ۴۵۱ هزار واحدی متوقف شد.
وی متذکر شد: سه نماد فولاد، پارس و فملی بیشترین تاثیر را بر روی رشد شاخص کل داشتند. گفتنی ست که در روز گذشته رکورد اختلاف سرانه معاملات اشخاص حقیقی بعد از ۶ ماه امروز شکسته شد. امروز هر حقیقی بطور متوسط ۲۴۸ میلیون ریال خرید کرد ولی فقط ۱۸۵ میلیون ریال فروخت. اختلاف این دو عدد که به تراز سرانه معاملات مشهور است آخرین بار این عدد در بهمن ماه سال گذشته در این محدوده بوده است.
وی ضمن بیان اینکه بازار روزگذشته یکپارچه سبز و قدرت تقاضا در کلیات بازار مشهود بود، گفت: تعدادی از سهامی که ماههاست در صف فروش قفل شده بودند، متعادل شدند و کام سهامداران خود را شیرین کردند. رشد قیمت دلار با توجه به طولانیشدن روند مذاکرات برجام، کسری بودجه، تورم ۴۵ درصدی و همچنین رشد قیمتهای جهانی از نشانههای بازار صعودی است. امکان دارد که در این روند صعودی وقفه کوچکی هم رخ دهد ولی انتظار ریزش آنچنانی را نخواهیم داشت مگر آنکه دولت بتواند قیمت ارز را کاهش دهد. در این صورت ممکن است بازار دچار اصلاح قیمتی شود.
*نقدینگی فعلی توان بالا بردن همزمان بازار را ندارد
سیفی ادامه داد: به استناد صحبتهای آیتالله رئیسی و وزرا اگر سیاستهای مالیاتی و کنترلی بازارهای موازی به درستی انجام شود اتفاقی که برای بورس میافتد(جدای از تاثیر سیاستهای اقتصادی و قیمت دلار و نرخ محصولات و ... ) این است که بورس p.e خواهد گرفت و شاهد رشد ضریب p.e در بازار خواهیم بود که خود باعث رشد بیشتر بورس میشود. او عنوان کرد: با توجه به شرایط پیش گفته و از طرفی هم دیگر دلیل رشد بازار رشد دلار از محدوده ی ۲۱ تا۲۷هزار تومان، ریزش سنگین ارزهای دیجیتال و هدایت نقدینگی از این بازار به سمت بورس که بر صنایع دلاری و شاخص ساز تاثیر خیلی زیادی وضعیت فعلی بورس هم در صورتی ادامه دار خواهد بود که این دو تا شرط پابرجا باشند.
این کارشناس بازار سرمایه ضمن بررسی صورت گرفته شده بصورت مختصر موارد ذیل اشاره کرد: گروه خودرو، تقریبا جزو آخرین گروههایی است که در حال ریکاوری قیمت است و انتظار رشد اکثر نمادهای این گروه را دارم. اگرچه بنیاد این گروه ضعیف است اما حساسیت بالایی به شرایط بازار دارد. گروه ساختمانی هم به تازگی اصلاح سنگین را تمام کرده و به نظر نمادهای این گروه هم با استقبال روبرو خواهند شد. وی افزود: گروه پالایشی؛ شتران شپنا و شپندر با p.e فوروارد پایین، و کمترین نسبت p.s در بازارجزو کم ریسک ترین نمادهای بازار برای میان مدت هستند. اگر عملکرد بد دولت و شرکت پالایش و پخش نبود این گروه قطعا سقف قبلی خود را تا الان رد کرده بودند. گروه فلزی نیز که اکثرا هم مستقیم یا غیر مستقیم دلاری هستند و اکثرا نقد شوندگی بالایی دارند و p.e پایینی در شرایط فعلی دارند.
سیفی ادامه داد: گروههای بانکی نیز به تازگی در حال جبران افت قیمتی و ریکاوری قیمت است. نقدشونده و بنیادی هستند. در این میان گروه پتروشیمی با چشم انداز رشد قیمت دلاراکثرا هم مستقیم یا غیر مستقیم دلاری هستند.
او متذکر شد: وضعیت کلی بازار تنها نکته ی مهمی که فعلا به چشم می خورد این است که کلیت بازار به صورت هماهنگ رشد نمی کند که این موضوع نشانه ی آن است که نقدینگی فعلی توان بالا بردن همزمان بازار را ندارد و قطعا کسی در این بازار موفق می شود که بتواند این چرخش های نقدینگی را مسیر یابی بکند.
او با تفسیر امواج الیوت به لحاظ بازار شناسی گفت:
الف ) موج ۱: ورود بازیگر ها و تحلیلگران بنیادی
ب ) موج ۲: خروج سهامداران خسته
ج ) موج ۳: ورود بخش عمده ی فعالان بورس و تحلیلگران تکنیکال
د) موج ۴: خروج نوسانگیران و معامله گران میان مدتی
ه) موج ۵ : ورود افراد عادی از خارج بورس و خروج بازیگران و تحلیلگران بنیادی
سیفی خاطرنشان کرد: اگر در یک عبارت بخوایم وضعیت فعلی بازار بورس را شرح دهیم اینگونه می توانیم بگوییم که از یک طرف بازار طی ماه های اخیر به شدت اصلاح کرده و اکثریت بازار به کف های تکنیکالی خود رسیده اند، از طرفی هم نقدینگی کافی در بازار برای شروع یک روند صعودی بزرگ وجود ندارد. بازار ما با عوامل بنیادی گوناگونی در رابطه است و هر کدام به نوعی بر روند بورس تاثیر می گذارند، این موارد عبارتند از؛ افزایش قیمت فرآورده های نفتی، افزایش سود آوری شرکت های پالایشی، افت نرخ اخزا، رشد شاخص بورس، رشد قیمت دلار، افزایش سودآوری شرکت های صادرات محور، رشد قیمت دلار، کاهش سودآوری شرکت های خودرویی، افزایش سود بانکی، خروج پول از بورس و به تبع افت شاخص بورس، افزایش کارمزد معاملات، کاهش جذابیت سرمایه گذاری در بورس، توافق اقتصادی بین ایران و دیگر کشورها، افزایش ثبات اقتصادی و به تبع میل کردن بورس به سمت ارزش ذاتی.
این کارشناس بنیادی بازار سرمایه در پایان گفتوگو بیان داشت: به طورحتم در بازار بورس سهامهای ارزنده زیادی وجود دارند اما نکته حائز اهمیت خرید سهام خوب، در یک بازه زمانی خوب و مناسب است به طورمثال: - در زمان رشد سنگین دلار بهترین گروه ها جهت سرمایه گذاری فلزات و پتروشیمی می باشند.(سال ۹۷) که معمولا تورم با یک فاز تاخیری نسبت به رشد دلار عمل می کند.
۲- در حین ایجاد تورم همه جانبه بهترین گروه جهت سرمایه گذاری گروه های غیر دلاری می باشند. چرا که گروه های دلاری قبلا رشد کرده اند و تنها صنایع غیردلاری به عنوان صنایع جامانده به شمار می روند.(سال ۹۸)
۳- در حین توافق های مهم سیاسی مانند برجام بهترین گروه ها جهت سرمایه گذاری گروه خودرویی می باشد.(اواخر ۹۴)
۴- در حین حمایت های دولت و همینطور تامین بودجه از بورس بهترین گروه جهت سرمایه گذاری گروه بانکی می باشد.(نیمه ی اول ۹۹)
ارسال نظر