یک کارشناس بانکی در گفتوگو با پارسنیوز:
بانک مرکزی از شلختگی مالی و عملیاتی بانکها جلوگیری کند
اسلامیان گفت: برای کنترل نقدینگی ضرورت دارد تا بانک مرکزی در وهله نخست از شلختگی مالی و عملیاتی در نظام بانکی جلوگیری کند و سپس بانکها را به خط انضباط درآورد.
ایمان اسلامیان، کارشناس بانکی در تشریح نقش بانک مرکزی در کنترل نقدینگی به «پارسنیوز» اظهارداشت: قدرت بانکهای تجاری در خلق پول از اصلی که بر اساس آن بانکداری اسلامی انجام میپذیرد، نشأت میگیرد.
وی افزود: در اصل بانکداری بر مبنای ذخیره جزئی، بانکها موظف هستند تا بخشی از سپردههای مردمی را نزد بانک مرکزی سپردهگذاری کنند و مابقی را در قالب خدمات بانکی ارائه کنند. به موجب این امر قدرت خلق پول در بانکها نیز ایجاد میگردد.
اسلامیان تصریح کرد: قدرت خلق پول موجب میشود تا در زمانی که نرخ ذخیره قانونی صفر است، بانکها تا بی نهایت پول جدید وارد کنند. بهطورحتم اگر این امر مدیریت نشود، میتواند بسیار خطر آفرین و منجر به بهمن نقدینگی و تورم شود.
این کارشناس بانکی همچنین خاطرنشان کرد: درحال حاضر کشورهای توسعهیافته عملاً هیچگونه ذخیره قانونی ندارد و تنها با ابزارهایی همچون خرید و فروش اوراق نسبت به کنترل نقدینگی خلق شده توسط بانکها اقدام و نظارت میکنند.
ضرورت سیاست هدایت اعتباری برای بانکها
وی متذکر شد: در کشورهای درحال توسعه خلق نقدینگی در خدمت پیشرفت و توسعه بهکارگیری شده است. اگر بانکهای چین، کره جنوبی و ژاپن را مورد بررسی قرار دهیم، خواهیم دید که بیشترین میزان خلق پول را دارند بیآنکه تورم رقم زده باشند. چرایی این موضوع به علت تخصیص دقیق نقدینگی است.
اسلامیان ادامه داد: مدیریت دقیق این امر موجب میگردد تا آثار سوء دیده نشود و علاوه بر خلق پول، نقدینگی نیز کنترل گردد.
او متذکر شد: بانک مرکزی ایران نیز برای کنترل نقدینگی میبایست در وهله نخست از شلختگی مالی و عملیاتی در نظام بانکی جلوگیری کند و سپس بانکها را به خط انضباط درآورد.
این کارشناس بانکی در پایان گفتوگو عنوان کرد: در وهله دوم ضرورت دارد تا بانک مرکزی با سیاست هدایت اعتباری، تمامی بانکها را ملزم به پرداخت تسهیلات تنها در بخشهای مشخص شده کند. این امر موجب میگردد از خلق مضاعف جلوگیری و تمامی مردم از فواید خلق پول بهرهمند شوند.
ارسال نظر