رکورد روزانه بازدهی در تاریخ بازار سهام شکست
روز سه درصدی بورس تهران
شاخص بورس که این روزها در حال فتح قلههای جدید است، دیروز توانست با عبور از ارتفاع ۵۴ هزار واحدی رکورد تازهای را ثبت کند. روز گذشته فعالان بازار سهام نظارهگر افزایش ۱۵۵۴ واحدی شاخص کل بورس شدند تا به این ترتیب بازدهی خیرهکننده ۷/۴۲ درصدی و افزایش ۶۵۰۰ میلیارد تومانی ارزش این بازار رقم بخورد. بازدهی روزانه ۳ درصدی بورس که موجب شده روز گذشته پربازدهترین روز تاریخ بورس لقب گیرد از رشد دستهجمعی قیمتها حاصل شد.
به گزارش پارس به نقل از دنیای اقتصاد، بیشتر کارشناسان، انتقال نقدینگی از بازارهای موازی در حال رکود به بازار سرمایه را دلیل اصلی این رشد می دانند اما برخی نیز بر این باورند که این رشد باوجود افت بقیه نماگرهای اقتصادی کشور، حبابی است. در مقابل برخی نیز اعتقاد دارند به دلیل رشد قیمت دلار ارزش دلاری بازار هنوز به ارقام سال های گذشته نرسیده و بازار جای رشد دارد. از دیدگاه این گروه با قدری خوش بینی می توان به سودآوری بازار سرمایه امیدوار بود. به هر ترتیب، دورنمای بهبود شرایط اقتصادی، احتمال لغو تحریم صنعت پتروشیمی و اخبار رسانه ها درخصوص رشد مداوم بورس در رکوردشکنی بی سابقه این بازار موثر واقع شده است. در این شرایط مدیران بازار، سرمایه گذاران را به واقع بینی توصیه کرده و از آنها می خواهند با نگاه بلندمدت به سرمایه گذاری پرداخته و فارغ از وضعیت کلی بازار به وضعیت شرکت ها نیز توجه داشته باشند.
همزمان با صعود خیره کننده بورس تهران دیروز شاخص کل توانست وارد کانال ۵۴ هزار واحدی شود تا همچنان سهامداران در یک رونق بی نظیر برای دستیابی شاخص به مرزهای جدید خوش بین باشند.
در حالی بازدهی بورس تهران از مرز ۷/۴۲ درصد فراتر رفته که سهامداران در بسیاری از صف های خرید همچنان نقدینگی بیشتری را وارد بازار می کنند که همین امر رکوردزنی های جدید نظیر کسب بازدهی ۹۵/۲ درصدی در معاملات روزانه را سبب شده است. با این همه به نظر می رسد معامله گران برای کسب بازدهی مناسب باید علاوه بر رصد اخبار مختلف از هیجان بازار نیز دوری کنند.
حباب یا بزرگنمایی اعداد و ارقام
مدیرعامل تامین سرمایه نوین در این باره گفت: به اعتقاد بسیاری از اقتصاددانان بحران اشتغال، نگرانی از تورم، محدودیت های بیشتر در زمینه تجارت بین المللی، افزایش چک های برگشتی، تعطیلی کسب و کارهای کوچک و متوسط، کسری منابع بانک ها و به تبع آن استقراض بیشتر از بانک مرکزی، کسری پنهان بودجه و بدهی های دولت از جمله مشکلات حال حاضر اقتصاد ایران است؛ در چنین شرایطی، این روزها بورس رونق در خور توجهی را تجربه می کند.
دکتر ولی نادی قمی افزود: حال این آیینه اقتصاد تصویری نسبتا کدر از وضعیت اقتصاد ارائه می دهد (حباب) یا اینکه نماگرهای بازار در حال اصلاح است؟ حجم بالای معاملات حال حاضر بورس آیا نشان از آن دارد که اوراق بهادار همانند شیء داغی است که فعالان بازار نباید زیاد آن را در دستان خود نگه دارند (حباب) یا مقیاس ها تحت تاثیر کاهش ارزش پول ملی در حال بزرگ نمایی است؟
وی تاکید کرد: حباب وقتی رخ می دهد که قیمت معاملاتی یک دارایی در اثر رفتارهای سفته بازانه، غیرعقلایی و هوش هیجانی از ارزش ذاتی یا واقعی آن فراتر رفته و این انحراف قیمت طی مدت کوتاه به طور مدام افزایش یابد. البته عادت رفتاری غالب فعالان بورس در فضاهای مثبت، خوش بینی مفرط به آینده و پیش خور کردن اخبار خوب است.
مدیرعامل شرکت تامین سرمایه نوین ادامه داد: حال با فرض تک نرخی شدن دلار و تثبیت آن در قیمت های بالای سه هزار تومان و کاهش فشارهای بین المللی در نتیجه سیاست های دولت جدید، صنایع مختلف و شاخص ساز بورس چه وضعیتی خواهند داشت؟ آیا با رشد هیجانی شاخص روبه رو بوده ایم یا همچنان شاهد رشد بازار خواهیم بود؟ شاید نگاه دلاری به ارزش بورس تا حدودی بتواند به دغدغه کسانی که رشد بورس در سال های اخیر را هیجانی و حبابی تلقی کرده و هنوز منتظر ترکیدن حباب هستند، پاسخ دهد.
وی با بیان اینکه ارزش دلاری بورس در پایان سال ١٣٨٩ حدود ١٠٠ میلیارد دلار بوده است، گفت: هم اکنون و پس از عرضه شرکت های بزرگی نظیر هلدینگ خلیج فارس نزدیک به ٧٥ میلیارد دلار است. پس از این منظر هنوز بورس به ارزش سال های گذشته نرسیده است.
نادی افزود: از منظر دیگر، با کاهش تحریم ها و تثبیت ارز تک نرخی در قیمت های بالای سه هزار تومان، افزایش نرخ محصولات و خدمات ناشران بورسی در سال ١٣٩٢ ادامه خواهد یافت. ریسک های سیاسی و به تبع آن ریسک های اقتصادی نیز با کاهش مواجه خواهد شد. بنابراین می توان افزایش میانگین p/e بازار را شاهد بود. در مجموع با قدری خوش بینی می توان دورنمای بازار سرمایه را از ابعاد سودآوری، افزایش اندازه و توسعه ابزار های مالی امیدوارکننده دانست.
وی تاکید کرد: در این بین صنایع پالایشگاهی، پتروشیمی، فلزات اساسی و معدنی از صنایع رشدی و جذاب محسوب شده و می توانند شاخص را به قله های بالای ۶٠ هزار واحد برسانند. البته گزارش عملکرد سه ماهه ناشران بورسی تایید کننده یا تعدیل کننده ذوق زدگی مفرط بازار به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری خواهد بود.
سهامداران واقع نگر و تیزبین باشند
مدیر نظارت بر بورس ها در گفت وگو با « سنا» با دعوت سهامداران به واقع بینی، ریسک بازار را یکی از پررنگ ترین عواملی دانست که باید مورد توجه سهامداران باشد.
این در حالی است که محمود رضا خواجه نصیری درخصوص وضعیت بازار اظهار کرد: رشد همه جانبه در تمام صنایع در بازار دیده می شود و تغییراتی که ظرف چند هفته اخیر در بازار سهام ایجاد شده نشان از این دارد که انتظارات آتی از برخی صنایع که تا قبل از این امیدی به بهبود آنها وجود نداشت افزایش یافته است.
وی ادامه داد: حرکت مثبت و همه جانبه صنایع در مرحله اول، موجب رشد گروه صنعت های اساسی در بازار شده است و در مرحله دوم و در حال حاضر این حرکت به سمت شرکت های سرمایه گذاری و هلدینگ های سهامی دیده شده که موجب افزایش قیمت این گروه از شرکت ها شده است.
مدیر نظارت بر بورس های سازمان بورس درخصوص عوامل رشد اخیر بازار عنوان کرد: در شرایط فعلی دو فاکتور اصلی در بازار تاثیر بسزایی داشته اند که نخستین دلیل این افزایش را می توان بهبود انتظارات بازار عنوان کرد که باعث شده برخی از صنعت های کم رونق، پرطرفدار شده و سرمایه گذاران نسبت به بهبود فضای کسب و کار امیدوار شوند.
خواجه نصیری دومین عامل افزایش بازار را تضعیف بازارهای رقیب اعلام و بیان کرد: تضعیف بازارهای رقیب و تغییر مسیر قابل توجهی از جریان نقدی به بازار سرمایه، عطش سهامداران را برای خرید زیاد کرده و رونقی قابل توجهی برای بازار سهام پدید آورده است که در کنار اینها، رکوردشکنی های مستمر بورس و تبلیغات این حوزه در رسانه ها باعث شده تمایل مردم به بورس تشدید شده و بازار سهام با ورود نقدینگی های جدید رو به رو شود.
خواجه نصیری با اشاره به لزوم تیزبینی سهامداران در این برهه زمانی تصریح کرد: اساسا روندهای افزایشی پشت سر هم و بعضا نگرانی های موجود در خصوص امکان ادامه دار شدن یا نشدن این روند بازار، موجب بروز برخی کم توجهی ها به وضعیت های پایه ای شرکت ها خواهد شد.
وی ادامه داد: اما سهامداران باید واقع نگر باشند و با نگاه بلندمدت به سرمایه گذاری های خود از سرمایه گذاری در تک سهم ها پرهیز کنند و در این بین، حتما به وضعیت شرکت، فارغ از وضعیت کلی بازار توجه داشته باشند.
مدیر نظارت بر بورس ها با دعوت سهامداران به واقع بینی، ریسک بازار را یکی از پررنگ ترین عواملی دانست که باید مورد توجه سهامداران باشد و اظهار کرد: سهامداران باید دقت کنند که پس از رشد نزدیک به بیش از ۱۵ درصدی شاخص در همین چند روز اخیر، ریسک بازار نسبت به ۱۵ روز گذشته نیز بیشتر شده است در نتیجه باید زمانی که اقدام به خرید سهم می کنند، به ریسک بازار نیز توجه داشته باشند.
وی در پایان اشاره کرد: در شرایطی که بازار سهام وضعیت پر رونقی دارد اخبار مثبت بیشتر دیده می شوند و اخبار منفی کمتر دیده می شوند به همین دلیل توصیه من به سهامداران این است که نسبت به تحلیل های خود واقع نگر بوده و با دقت بیشتری اخبار مثبت را ارزیابی کنند.
انتظارات روانی بیشترین تاثیر افزایش شاخص
در همین حال معاون بازار شرکت بورس با اعلام اینکه سهامداران باید با دقت بیشتری نسبت به خرید سهم شرکت ها اقدام کنند، گفت: در این دوره خرید های حقیقی ها بیشتر از خرید های حقوقی ها است.
علی صحرایی در گفت وگو با خبرگزاری فارس با اشاره به اینکه سهامداران باید در جریان خرید از صندوق های سرمایه گذاری مشاوره بگیرند، گفت: در حال حاضر مخاطبان و بازیگران عادی بیشتری وارد بازار سهام شده اند.
این در حالی است که انتظارات روانی زیادی در روزهای اخیر در رابطه با آینده ایجاد شده و به همین دلیل شاهد رشد بازار بوده ایم.
وی با بیان اینکه بورس های دنیا براساس انتظارات حرکت می کنند، افزود: انتخابات پرشوری را پشت سر گذاشتیم و قول های رییس جمهور منتخب مبنی بر کاهش تنش های بین المللی موجب شد بازار سهام با حرکت جهشی روند کاری خود را دنبال کند.
از سوی دیگر انتظارات کاهشی در بازارهای رقیب به واقعیت پیوسته و همین امر موجب شد، منابع آنان وارد بازار سهام شود. معاون بازار شرکت بورس ضمن توصیه به سهامداران مبنی بر اینکه در جریان خرید مشاوره بگیرند، گفت: توصیه می کنیم مردم عادی برای خرید از طریق صندوق های مشترک سرمایه گذاری اقدام کرده و به صورت غیرمستقیم وارد شوند.
همچنین مردم و بازیگران عادی بازار سهام نباید تک سهم خرید کنند و در همین جریان پول های مازاد خود را برای اینکه در آینده متضرر نشوند، وارد بازار سهام کنند، به عبارتی دیگر به صورت متنوع خرید کنند و از شایعات همیشگی بازار نیز تبعیت نکنند.
وی در رابطه با برگزاری مجامع شرکت ها نیز گفت: مجامع شرکت ها هم خیلی خوب برگزار شده اند و سودهای خوبی بین سهامداران خود تقسیم کرده اند؛ عملکرد سه ماهه شرکت ها نیز بیش از انتظارات بوده است. صحرایی با اشاره به اینکه شاخص مدنظر ما نیست، بلکه نقدشوندگی و شفافیت شرکت ها برای مامهم است، گفت: هیچ کدام از مسوولان بورس نمی خواهند که نماد شرکتی بیش از اندازه متوقف بماند، بلکه شفافیت و نقد شوندگی مدنظر است. گزارش معاملات دیروز بورس و رکوردشکنی های آن در صفحه ۱۷ درج شده است.
ارسال نظر