به گزارش پارس به نقل از مهر، علی صالح آبادی با بیان اینکه رشد شاخص بر پایه معیارهای کلیدی رقم خورده است، عملکرد بورس اوراق بهادار را در سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال قبل بررسی کرد.

رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به وجود شاخص های کلیدی، رشد بورس را از ابتدای سال تاکنون مثبت ارزیابی کرد و گفت: شاخص امسال از ۳۸ هزار و ۴۱ واحد شروع شد و هم اکنون به ۵۲ هزار و ۷۳۵ واحد رسیده است، رشد ۱۴ هزار واحدی شاخص کل منجر به ۳۸ درصد بازدهی بورس از ابتدای سال تاکنون شده است.

وی با بیان اینکه ارزش بازار از ۱۷۰ هزار میلیارد تومان به ۲۴۹ هزار میلیارد تومان رسیده است که نزدیک به ۷۹ هزار میلیارد تومان معادل ۴۶ درصد افزایش داشته است، به ارزش معاملات در سه ماهه ابتدای سال اشاره و عنوان کرد: ارزش معاملات هم اکنون به ۲۶ هزار میلیارد تومان رسیده در حالیکه در سه ماهه نخست سال قبل ۴ هزار میلیارد تومان بوده که نشان از افزایش ۵۶۵ درصدی در مقایسه با دوره مشابه سال قبل دارد.

وی در خصوص تعداد دفعات معاملات اظهار داشت: تعداد دفعات معاملات ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار دفعه بوده که در سال قبل این عدد یک میلیون و ۴۳ هزار دفعه بوده که در این مدت ۱۳۰ درصد رشد پیدا کرده است.

صالح آبادی همه این آمار و ارقام را نشان از گردش خوب و مثبت سرمایه و معاملات در بورس اوراق بهادار خواند و در ادامه به آمار فرابورس اشاره کرد و گفت: ارزش بازار در فرابورس در ابتدای سال ۴۹ هزار میلیارد تومان بود که با ۲۷ درصد رشد هم اکنون به بیش از ۵۲ هزار میلیارد تومان رسیده است.

سخنگوی سازمان بورس و اوراق بهادار ارزش معاملات فرابورس را تا کنون ۷ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: این رقم سال قبل یک هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان بوده که با افزایش ۳۰۹ درصدی به بیش از ۷ هزار میلیارد تومان رسیده است.

به گفته وی تعداد دفعات معامله در فرابورس به گفته رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با ۱۲۷ درصد افزایش در مقایسه با دوره مشابه سال قبل از ۳۵۷ هزار دفعه معامله به ۸۰۹ هزار واحد رسیده است.

صالح آبادی اشاره ای به معاملات بورس کالا کرد و گفت: از ابتدای سال تاکنون در گروه های مختلف کالایی و همچنین در بازار آتی حجم معاملات نسبت به دروه مشابه قبل با افزایش ۱۰۰ درصدی به ۱۷ هزار میلیارد تومان رسیده است.

وی ارزش بازار بورس و فرابورس که هر دو از جنس اوراق بهادار هستند را بیش از ۳۱۲ هزار میلیارد تومان اعلام کرد و خاطر نشان کرد: امروز ارزش بازار سرمایه ۵۰ درصد تولید ناخالص ملی است در حالیکه ۵ سال قبل این عدد ۱۶ درصد بود که این درصد، نشان از نقش مؤثر بورس در تولید ناخالص ملی است.

رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار درباره حجم نقدشوندگی بازار سرمایه گفت: از ابتدای سال به طور میانگین روزانه بیش از ۴۰۰ میلیارد تومان حجم معاملات بورس تهران بوده که کل ارزش معاملات در چهار بورس از ابتدای سال تا الان به حدود ۵۰ هزار میلیارد تومان رسیده است.

وی درباره حجم معاملات کل بورس ها نیز گفت: در کل سال ۹۱ حجم معاملات بورس ها ۱۱۰ هزار میلیارد تومان بوده که در سه ماهه اول سال این رقم به ۵۰ هزار میلیارد تومان رسیده است.

سخنگوی سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به اینکه در سایه حجم بالای معاملات این آمار و ارقام رخ می دهد، خاطر نشان کرد: بدون احتساب معاملات عمده از ابتدای سال تا کنون اشخاص حقیقی ۵۷ درصد معاملات را انجام دادند که این نشان از نقش پررنگ و حضور فعال اشخاص حقیقی در بازار سرمایه می دهد.

وی با اشاره به اینکه از دو سال پیش به این سو به طور متوسط حدود ۵۰ درصد معاملات متعلق به اشخاص حقیقی بوده گفت: در سال ۸۴ مجموع سهامداران و صاحبان کدهای معاملاتی ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر بودند که این تعداد در سال جاری به ۶ و نیم میلیون نفر بالغ شده است.

صالح آبادی درباره دلایل اقبال روز افزون به بازار سرمایه گفت: عرضه های اصل ۴۴ و ورود بنگاه های جدید طیفی وسیع از سرمایه گذاران را به جمع سرمایه گذاران قبلی اضافه کرد علاوه بر این توسعه و تسهیل زیر ساخت های دسترسی به بازار سرمایه و فراهم شدن امکان خرید معاملات الکترونیک فرصتی برای حضور اشخاص حقیقی بدون وابستگی به کارگزاران فراهم کرده است.

وی در ادامه افزود: سازمان بورس جزء معدود سازمان هایی است که قانون تجارت الکترونیک و امضای الکترونیک را رسماً اجرایی کرده است و در حال حاضر حتی یک برگ کاغذ از طرف شرکت ها قبول نمی شود و همه اطلاعات و درخواست ها از طریق سیستم های الکترونیک با امضای الکترونیک انجام می گیرد که همه اینها حاکی از افزایش دسترسی و شفافیت در بازار سرمایه است.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار درباره دیگر عوامل مؤثر در افزایش اقبال عمومی به بازار سرمایه گفت: تنظیم مقررات مختلف در جهت حمایت از حقوق سرمایه گذاران از دیگر اولویت های سازمان بورس است تا از سرمایه گذاران در حد توان و اختیارات حداکثر مساعدت انجام بگیرد و بازاری امن و مناسب برای ایجاد محلی مطمئن در جذب سرمایه های سرگردان موجود جامعه ایجاد شود که این حجم از ارزش معاملات نشان از اعتماد بالا به بازار سرمایه است.

صالح آبادی با اشاره به برخی کشورهای همسایه که از نظر جمعیت به ایران نزدیک اند، گفت: تعداد سهامدارن بورس پاکستان با ۱۷۰ میلیون جمعیت کمتر از ۵۰۰ هزار نفر است و ترکیه با جمعیت مشابه جمعیت ایران تعداد سهامدارنش کمتر از یک میلیون نفر است.

وی با اشاره به تنوع صنایع و کاهش ریسک و مدیریت ریسک سرمایه گذاران اظهار داشت: عرضه شرکت های دولتی ظرفیت و فرصت خوبی برای بورس ایجاد می کند البته سازمان بورس از پذیرش تمام شرکت های دولتی و مادر تخصصی استقبال نمی کند و با وجود درخواست های متعدد تعداد کمی از این شرکت ها پذیرش شدند. به عبارتی مجموعه های شفاف تر، بزرگتر که موقعیت سودآوری و آینده بهتری را داشته باشند می توانند وارد بازار سرمایه می شوند.

رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به ضریبP/E (نسبت قیمت به عایدی) گفت: این نسبت با وجود افزایش تعداد شرکت های پذیرفته شده در بورس و افزایش قیمت هر سهم هم اکنون حدود ۶.۲ مرتبه است که پایین بودن این ضریب نشان می دهد قیمت سهم ها به طور میانگین و در کل اصلاً بالا نیست در صورتیکه در بسیاری از کشورهای توسعه یافته که در مقایسه با ایران تورم بسیاری پایینی هم دارند بین ۱۰ تا ۱۵ مرتبه است.

صالح آبادی در بخش پایانی سخنان خود توصیه هایی را برای سهامداران و تازه واردان داشت و در این خصوص گفت: اکیداً توصیه می شود سهامداران به فکر بازدهی یک شبه و چند شبه نباشند، هیجان زاده عمل نکنند و در خرید با بررسی و مشورت سرمایه گذاران عمل کنند و از سرمایه گذاری کل سرمایه در یک سهم اجتناب کنند و سبدی از سهام (پرتفوی) تشکیل بدهند.

وی در این مورد اضافه کرد: در صورتی که علاقه مندان سرمایه گذاری به بورس تخصص و آشنایی لازم برای خرید و فروش و استفاده از مشاوره برای سرمایه گذاری ندارند سرمایه خود را در اختیار صندوق های سرمایه گذاری بگذارند.

سخنگوی سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به ورود نوع جدیدی از صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله در بورس گفت: صندوق های سرمایه گذاری امکان مناسبی برای تازه واردین است و نوع جدید آن علاوه بر سود تضمینی نقدشوندگی بسیار خوبی را برای سرمایه گذار ایجاد می کند.

رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در پایان با اشاره به تالار مجازی بورس ایران گفت: تالار مجازی فرصتی است که علاقه مندان می توانند بدون آورده نقدی و بدون ریسک از دست دادن سرمایه خود شروع به خرید و فروش کنند و علاوه بر کسب مهارت های لازم بدون سرمایه از خدمات بسته های آموزشی و جوایز دوره ای این تالار که به صورت سهم در اختیار برندگان قرار می گیرد بهره مند شوند.