به گزارش پارس به نقل از فارس، میثم موسایی بر این باور است که تعیین اولویتهای اقتصادی کشور در گروی شناسایی دقیق مشکلات اقتصادی کنونی است که در رأس آنها تورم، بیکاری و پایین بودن نرخ رشد است.

رئیس انجمن علمی اقتصاد اسلامی معتقد است انتخاب تیم اقتصادی کشور از احزاب و طیف های مختلف سیاسی، سمی مهلک است و باید تمام اعضای تیم اقتصادی دارای برنامه ای هدفمند و با نگاهی همسو باشند.

نظرات این اقتصاددان را در گفت وگو با فارس می خوانید.

* مهم ترین اولویت های اقتصادی دولت یازدهم

فارس: اولویتهای اقتصادی دولت یازدهم را چه می دانید؟

موسایی: معمولاً اولویتهای اقتصادی هر کشوری مبتنی بر ماهیت مشکلات آن کشور مورد شناسایی قرارگرفته و تعیین شوند. شناسایی دقیق مشکلات، تعیین کننده ترین عامل در تعیین اولویتهای اقتصادی است. نگاهی به وضعیت کنونی اقتصاد کشور که در حال حاضر از شرایط خاصی برخوردار است از سه مشکل اصلی یعنی بالا بودن نرخ تورم، بیکاری و پایین بودن نرخ رشد اقتصادی حکایت دارند.

تورم سالهای اخیر شکننده بوده و در سال گذشته این نرخ مبتنی بر آمار رسمی به ۳۰ درصد و مبتنی بر آمار غیر رسمی به بالای ۳۳ رسید که پس از سال ۱۳۷۴، این دومین سال در کل تاریخ ایران است که نرخ تورم از رشد بالایی برخوردار بود. در سالهای اخیر قدرت خرید مردم کاهش یافته و فشار ناشی از این وضع، بیشترین فشار را بر طبقات حقوق بگیر و کم درآمد وارد کرده است.

شرایط حاضر سبب شده تا با بالا رفتن قیمت مواد غذایی همچون گوشت، ماهی، شیر و… ، این اقلام از سبد مصرفی خانوار کم یا حذف شود که این مسأله خود در سلامت نسل آینده، آثار نامطلوبی دارد.

براین اساس، نرخ تورم به سبب اهمیت اجتماعی – اقتصادی آن، یکی از مهم ترین مشکلات اقتصادی کشور بوده و تلاش برای مهار تورم باید در اولویت اول دولت روحانی باشد.

اولویت دوم، رفع مشکلات بیکاری است. در ایران مردم با مشکل بیکاری به دو شکل مواجه هستند، گروه اول کسانی هستند که کار ندارند و گروه دوم کسانی هستند که کار دارند ولی شغل اول، پاسخگویی زندگی و وضعیت معیشتی آنها نیست که به هر تقدیر هر دوگروه با مشکلات مربوط به کار و دستمزد مواجه هستند.

راه حل رفع بیکاری و ایجاد اشتغال، کلید تولید و فضای کسب و کار است. مشکل سوم نیز پایین بودن نرخ رشد اقتصادی است که با افزایش سرمایه گذاری و توجه به تولید، این بخش نیز قابل ترمیم خواهد بود. به هر صورت سه اولویت اصلی اقتصاد دولت یازدهم، مهار تورم، اشتغالزایی و افزایش نرخ رشد اقتصادی است.

• لزوم انتخاب اعضای همگن برای تیم اقتصادی کشور

فارس: توصیه شما برای ترکیب اعضای تیم اقتصادی کشور در دولت یازدهم چیست؟

موسایی: رئیس جمهور منتخب اعلام کرده که تصمیم دارد از طیفهای مختلف در دولت خود استفاده کند. من این کار را در حوزه اقتصادی صحیح نمی دانم و متعقدم که این کار چونان سمی مهلک برای اقتصاد کشور است.

تیم اقتصادی دولت باید یک تیم همگن از حزب یا گروهی باشد که برترین برنامه اقتصادی را داشته باشد. این برنامه باید مبتنی بر اهداف و نقشه راه باشد. چنانچه اعضای تیم اقتصادی با یکدیگر همگن نباشند و برنامه ها و رویکردها در یک بخش با بخشهای دیگر سازگار نباشد، نه تنها مشکلات حل نخواهد شد بلکه بر دامنه مشکلات اقتصادی اضافه خواهد شد.

• تشکیل اتاق فکر اقتصاد ضروری است

فارس: به نظر شما دولت یازدهم چطور می تواند از خردجمعی به ویژه در حوزه اقتصادی بهره گیرد؟

موسایی: یکی از راههای موثری که می تواند دولت یازدهم را در تحقق اهداف اقتصادی اش یاری کند، استفاده از تجارب اقتصاددانان کشور به ویژه در قالب انجمنهای سازمان یافته است. در حال حاضر ۲" ان جی او" در کشور در حوزه اقتصاد فعال هستند یکی انجمن اقتصاد اسلامی است که از سال ۸۲ کار خود را به طور رسمی آغاز کرده و دوم انجمن اقتصاد است.

من به عنوان رئیس انجمن اقتصاد اسلامی با صراحت اعلام می کنم که انجمن اقتصاد اسلامی با ۱۶۰ عضو آن، آمادگی هرگونه همکاری، همراهی و مشاوره با دولت یازدهم آنهم بدون هیچ چشمداشتی با هدف بهبود وضعیت اقتصادی کشور و کمک به حال معیشت مردم را دارد. تأکید می کنم که این انجمن به هیچ جناحی وابسته نبوده و همیشه راه میانه را در پیش گرفته است.

پیش از این به انجمن های مختلف اقتصادی کشور به عنوان زینت المجالس توجه می شد در حالی که باید از این انجمنها و افراد متخصص در آنها که عمدتا اعضای هیأت علمی دانشگاههای سراسر کشور در حوزه اقتصاد هستند بهره گرفته شود. معتقدم که دولت یازدهم می تواند با تشکیل اتاق فکر اقتصاد، از آرا و نظرات اعضای ان جی اوهای اقتصادی کشور از تأیید صلاحیت علمی مدیران اقتصادی تا ارائه راه حل و… بهره بگیرد.

• اهمیت بانک مرکزی در حد یکی از قوای سه گانه است

فارس: مهمترین توصیه شما در ارتباط با بانک مرکزی به دولت یازدهم چیست؟

موسایی: به نظر من بانک مرکزی به لحاظ اهمیت، باید در حد یکی از قوای سه گانه کشور باشد و فردی که برای این منصب برگزیده می شود باید از ظرفیتهای علمی و تجربی لازم در این خصوص برخوردار باشد.

از طرفی، برای اتخاذ بهترین تصمیمات در حوزه پولی، استقلال بانک مرکزی یک ضرورت است. پاشنه آشیل دولت دهم، وابستگی شدید سیاستهای پولی و مالی به یکدیگر بودند، بدون استقلال بانک مرکزی این مشکل و مشکلاتی همچون چاپ اسکناس بدون پشتوانه و… به قوت خود باقی خواهد بود.

فارس: پیشنهاد خاصی در مورد سازمان مدیریت و برنامه ریزی دارید؟

موسایی: با انحلال سازمان مدیریت تمام افراد متخصص آن پراکنده شدند، بحث احیای سازمان مدیریت نباید احیای یک مرکز با افراد فاقد صلاحیت باشد، شرط احیای آن باید گردهم آوری افراد متخصص با صلاحیت از سراسر کشور باشد

• دلار بین ۲۶۰۰ تا ۳۰۰۰ تومان

فارس: چه آینده ای برای نرخ ارز کشور با تحولات سیاسی فعلی متصورید؟

موسایی: با ادامه شرایط فعلی، نرخ دلار در بازار آزاد و مبادلات به یکدیگر نزدیک می شوند. نرخ تورم از سال ۸۵ تاکنون سه برابر شده، با همین لحاظ قیمت دلار که آن زمان زیر ۱۰۰۰ تومان بود، ۳ برابر شده و نرخ واقعی کنونی اش عملا زیر ۳ هزارتومان خواهد بود. به نظرم نرخ دلار با همه تحولات مثبت به بالای ۲۰۰۰ تومان و بین ۲۶۰۰ تا ۳۰۰۰ تومان خواهد بود.