آیا قیمت خودرو کاهش مییابد؟
به نظر میرسد از اوج گرفتن خسته شده و با فاصلهای که از قلههای اوج گرفته است، خوشبینی این روزها را بیش از پیش کرده است.
به گزارش پارس به نقل از دنیای اقتصاد، این دلار است که این روزها از پرواز در اوج خسته شده و بعد از مشخص شدن نتیجه انتخابات ریاست جمهوری کاهشی نزدیک به ۱۰ درصدی را تجربه می کند، کاهشی که به گفته کارشناسان ارزی در طول سال گذشته بی سابقه بوده است.
با توجه به روند کاهشی نرخ ارز طی روزهای گذشته این امید ایجاد شده است که کابوس یک ساله خودروسازان از روند افزایشی نرخ ارز پایان یابد، هرچند به نظر می رسد رهایی از این کابوس کار آسانی نباشد، اما کمرنگ تر شدن آن می تواند آرامش را به خودروسازان بازگرداند.
اما از آنجایی که کاهش شدید تولید خودرو با افزایش نرخ ارز از سال گذشته آغاز شد و در پی آن قیمت ها نیز افزایش یافت، حالا و با کاهش نرخ ارز این سوال پیش می آید که آیا کاهش نرخ ارز منجر به افزایش تولید یا کاهش قیمت ها می شود؟
کم کم روال عادی خواهد شد
دبیر انجمن خودروسازان ایران کاهش نرخ ارز را در بهبود شرایط خودروسازان یا حتی کاهش قیمت ها بی اثر نمی داند. احمد نعمت بخش در این رابطه عقیده دارد که کاهش نرخ ارز فشار نقدینگی موجود بر دوش خودروسازان را کم خواهد کرد ضمن اینکه ممکن است به این واسطه خودروسازان از زیان هم خارج شوند. او با اشاره به اینکه خودروسازان در حال حاضر خریدهای زیادی با نرخ ارز هفته های گذشته داشته اند، می گوید: برای کاهش قیمت باید صبر کنیم تا خریدهای پیشین که با دلارهای گران قیمت انجام شده است تمام شود، بنابراین اگر قرار باشد کاهش قیمتی رخ بدهد باید منتظر وارد شدن خریدهای با ارز ارزان تر به
چرخه تولید باشیم.
نعمت بخش ثبات نرخ ارز و تک نرخی شدن آن را بیش از هر چیز دیگری دارای اهمیت می داند. او در این رابطه می گوید: از دولت جدید انتظار داریم با تک نرخی کردن ارز، فساد و رانتی را که از دو نرخی بودن آن وجود دارد از میان بردارد.
اما با کاهش نزدیک به ۱۰ درصدی نرخ ارز، انتظار چه میزان کاهش قیمت برای خودروها وجود دارد؟
خصوصا خودروهای ارزبر که تولیدشان ارتباط مستقیم با نرخ ارز دارد و خودروسازان عقیده دارند که قیمت این خودروها باید بر اساس نرخ ارز آزاد تعیین شود، آیا خودروسازان کاهش نرخ ارز را برای تعیین قیمت خودروهای ارزبر در نظر می گیرند؟
نعمت بخش در پاسخ به این سوال به خبرنگار دنیای اقتصاد می گوید: با توجه به کاهش ۱۰ درصدی نرخ ارز، قیمت خودرو، خصوصا خودروهای ارزبر می تواند ۷ تا ۸ درصد کاهش پیدا کند، اما از آنجایی که فروش ما طی این مدت با زیان همراه بوده تا زمانی که ما از زیان خارج نشویم نمی توانیم برای کاهش قیمت ها اقدام کنیم. او با اشاره به تامین محدود ارز مبادله ای توسط دولت برای خودروسازان (چیزی حدود ۱۰ درصد از نیاز خودروسازان) ، جبران زیان خودروسازان را زمان بر اعلام می کند. اما نعمت بخش در حالی کاهش ۷ تا ۸ درصدی قیمت را قابل تصور می داند که مرتضی شفیعی، معاونت مهندسی و کیفیت سایپا با اشاره به اینکه قیمت محصولات خودروسازان بر اساس نرخ ارز مبادله ای تعیین می شود و اصولا دولت به این موضوع اعتقاد دارد که خودروسازان ارز مبادله ای دریافت کرده اند، معتقد است که کاهش قیمت فعلی نرخ ارز آزاد بر قیمت خودرو بی اثر خواهد بود.
تحریم اثر کاهش نرخ ارز را خنثی می کند
تا این جای ماجرا، احتمال کاهش قیمت خودرو به واسطه کاهش نرخ ارز غیر ممکن ارزیابی می شود و در مواقعی هم که این احتمال مطرح می شود با اما و اگرهای زیادی همراه است. ولی یک « اما» ی مهم تری هم بر سر راه کاهش قیمت یا افزایش تولید خودرو به واسطه کاهش قیمت ارز وجود دارد که عضو انجمن قطعه سازان به آن اشاره می کند. محمد رضا نجفی منش احتمال کاهش قیمت ها را بعد از ۳ یا ۴ ماه آینده رد نمی کند، اما به مشکل جدی تر از ارز اشاره می کند، مشکلی که با وجود آن تمام شیرینی کاهش نرخ ارز از بین می رود.
نجفی منش در این زمینه می گوید: در حال حاضر دغدغه اصلی ما تحریم هایی است که به تازگی از سوی آمریکا برای خودروسازی کشور تشدید شده است. او در ادامه می گوید: حالا اگر ارز هم وجود داشته باشد، مشکل خرید کالا وجود دارد؛ چرا که با وجود تحریم های جدید هزینه تبادلات خودروسازان افزایش چشمگیری پیدا کرده است که این در حال حاضر مشکل عمده ماست.
او با اشاره به اینکه خرید کالاهای مورد نیاز خودروسازان در حال حاضر با قیمت بالاتری انجام می شود می گوید که هیچ بعید نیست قیمت خودرو طی چند ماه آینده با افزایش هم رو به رو شود. نجفی منش احتمال کاهش قیمت بعد از کاهش نرخ ارز را در شرایطی ممکن می داند که شرایط عادی و به دور از تحریم باشد، اما به نظر می رسد عضو انجمن قطعه سازان حتی با وجود کاهش نرخ ارز خیلی به اوضاع خوش بین نیست و پیش بینی می کند که بعید نیست به دلیل تشدید تحریم ها، خودروسازها تا چند وقت دیگر همین میزان تولید را هم نداشته باشند آن وقت است که با کمتر شدن عرضه خودرو قیمت ها به طور طبیعی افزایش پیدا خواهند کرد.
زمان همه چیز را تعیین خواهد کرد
زمان همه چیز را تعیین خواهد کرد، این حرف بسیاری از کارشناسان صنعت خودرو است.
سعید لیلاز، کارشناس مسائل اقتصادی نیز با همین عقیده و تاکیدبر این نکته که در کوتاه مدت تغییری ایجاد نخواهد شد به خبرنگار دنیای اقتصاد می گوید: مشکلات خودروسازان صرفا از نرخ ارز ناشی نمی شود که با کاهش آن انتظار بهبود تولید یا قیمت ها را داشته باشیم ما باید دیگر مشکلات خودروسازان نظیر مسائل بانکی یا مساله مدیریت را هم در نظر بگیریم.
از سوی دیگر به گفته برخی از فعالان بازار با کاهش نرخ ارز، قیمت خودرو با کاهشی نسبی همراه بوده است، اما این کاهش قیمت موجب افزایش خرید و فروش نشده است؛ بلکه معاملات را در سطح بازار خودرو قفل کرده است. در همین زمینه لیلاز این اتفاق را ناشی از اثر روانی کاهش نرخ ارز می داند و عقیده دارد که هر اتفاق یا تحولی که بخواهد رخ بدهد زمان می برد. زمانی که او برای ایجاد این تحول در قیمت یا تولید خودرو پیش بینی می کند ۸ ماه تا یک سال است، اما لیلاز با اشاره به کاهش شدید عرضه خودرو و بالا بودن تقاضا، امکان کاهش قیمت را تنها در صورتی ممکن می داند که علاوه بر حل شدن سایر مسائل، عرضه نیز افزایش پیدا کند.
کاهش نرخ ارز، هیجانی زودگذر
اما تاثیر کاهش نرخ ارز بر بازار وارداتی ها چگونه خواهد بود؟
یک واردکننده خودرو انتقال تاثیر کاهش قیمت ارز بر قیمت وارداتی ها را خیلی سریع نمی خواند. این واردکننده با اشاره به چند ماهه بودن فرآیند واردات خودرو می گوید: اگر ما در شرایطی قرار داشتیم که واردات خودرو رونق داشت و دائما خودرو وارد می شد، آن وقت امکان پیش رفتن با نوسانات ارزی وجود داشت، اما حالا و با وجود کاهش تنوع واردات و ممنوعیت های فراوان چنین هماهنگی با نوسانات نرخ ارز وجود ندارد.
او در نهایت از کاهش نرخ ارز و انتظار کاهش قیمت خودرو با عنوان هیجانات بازار نام می برد و می گوید: بازار با تثبیت فعال می شود نه با نوسانات؛ چراکه نوسانات معمولا به بازار منتقل نمی شود و باعث متوقف شدن خرید و فروش از سوی خریدار یا فروشنده می شود.
بنابراین به نظر می رسد توقف خرید و فروشی که فعالان بازار از آن می گویند، عکس العملی است که در انتظار تثبیت شرایط ایجاد شده است. حال باید دید که روند کاهش قیمت ارز به همین صورت ادامه خواهد داشت و این روند به تثبیت نرخ ارز خواهد انجامید؟ چراکه تنها در این صورت است که می توان بر تاثیر کاهش نرخ ارز بر وضعیت صنعت خودرو، افزایش تولید خودرو و کاهش قیمت ها امید داشت.
ارسال نظر