به گزارش پارس ، اکبر ترکان در گفت وگو با ایسنا، در مورد اولویت وزیر نفت دولت یازدهم گفت: در حوزه بالادستی صنعت نفت و گاز طبق فرمایشات جناب آقای وزیر نفت، ۲۵۰ میلیارد دلار قرارداد بسته شده است، این در حالی که کل منابع ملی در برنامه پنجم توسعه کشور ۹۰ میلیارد دلار است، بنابراین مشخص می شود که قراردادهای بسته شده سه برنامه پنج ساله نیاز دارد و در واقع عملی شدن آنها شدنی نیست.

ترکان معتقد است که گروه جدیدی که وارد صنعت نفت می شود باید از ابتدا بررسی کند که کدام طرح ها و پروژه ها متناسب با منابع مالی موجود در برنامه پنجم در دستور کار قرار گیرد. همچنین باید بررسی شود که آیا اولویت های مقام معظم رهبری که در سیاست های کلی نظام بیان شده و در برنامه پنجم توسعه هم آمده در قراردادهای بسته شده اعمال شده است یا خیر.

او با تاکید بر این که" منابع اختصاص یافته نیز باید متناسب با برنامه پنجم توسعه باشد نه بر مبنای ارزیابی های غیر واقعی و رویایی" گفت: برخی از طرح هایی که قرارداد آنها بسته شده و جزو ۲۵۰ میلیارد دلار قرارداد اعلام شده از سوی وزیر نفت است ممکن است تداوم آن ها معنادار نباشد و از سوی دیگر اولویت هایی نیز در برنامه پنجم توسعه وجود دارد که در قراردادهای منعقد شده این دوره جایی ندارند؛ به طور مثال یکی از برنامه های پنجم توسعه افزایش یک درصدی ضریب بازیافت از مخازن نفتی بود که سهم چندانی از ۲۵۰ میلیارد قراردادی که بسته شد نداشت.

حساب کشی از پارس جنوبی

این مدیر اسبق صنعت نفت از حسابرسی در برخی پروژه ها به عنوان یکی از اقدامات تیم جدید وزارت نفت نام برد و توضیح داد: طبق شنیده های بنده از رسانه ها گفته می شود که در پارس جنوبی تاکنون ۴۶ میلیارد دلار هزینه شده است این در حالی است که هزینه قرارداد هر دو فاز پارس جنوبی ۴.۵ میلیارد دلار است. بنابراین برای ۱۸ فاز باقی مانده سرمایه مورد نیاز کمتر از میزان سرمایه گذاری است که اعلام می شود. از سوی دیگر گفته می شود که باز هم میلیاردها تومان باید در پارس جنوبی سرمایه گذاری شود.

او با تاکید بر این که" باید مشخص شود پول های خرج شده در پارس جنوبی کجا خرج شده است" گفت: هزینه ۴۶ میلیارد دلاری معادل سرمایه مورد نیاز برای توسعه حدود ۲۰ فاز است، بنابراین هیچ پیمانکاری در پارس جنوبی نباید کسری داشته باشد چرا که پول هایی که داده شده است بیشتر از رقم قراردادهاست به همین دلیل رسیدگی مالی از این زاویه مدیریتی لازم است.

ترکان در مورد این که گفته می شود یکی از علت های افزایش هزینه ها این بود که پیمانکاران به دلیل تحریم ها مجبور شده اند تجهیزات مورد نیاز خود را با چندین برابر قیمت خریداری کنند گفت: این از جمله مواردی است که باید بررسی شود که چند برابر قیمت اجناس را تهیه کرده اند.

خروج منابع مالی دولت از صنایع پایین دستی

قائم مقام و معاون ستاد انتخاباتی روحانی ادامه داد: در صنایع پایین دستی نیز طبق قانون اصل ۴۴ سرمایه گذاری دولت در این بخش ممنوع است؛ بنابراین اگر دولت از منابع خود در صنایع پایین دستی سرمایه گذاری کرده است باید منابع دولتی را از این حوزه ها خارج کند چرا که این موارد، حوزه های فعالیت بخش خصوصی است.

ترکان در مورد کمک به بخش خصوصی فعال در صنعت نفت نیز توضیح داد: با استفاده از سازوکارهای برنامه پنجم توسعه مانند صندوق توسعه ملی، سیستم های حمایتی و پشتیبانی هایی در بخش قانون و مقررات می توان از بخش خصوصی برای ورود به بخش پایین دستی و توسعه این بخش بدون حضور منابع مالی دولتی کمک گرفت.

وی تاکید کرد: قطعا هر کس که وارد وزارت نفت شود باید بازنگری هایی در دو بخش بالادستی و پایین دستی نفت انجام دهد تا حرکت وزارت نفت مطابق برنامه پنجم صورت گیرد.

تعیین تکلیف چینی ها توسط وزیر نفت جدید

ترکان در مورد حضور ضعیف شرکت های چینی در برخی از پروژه های مهم نفتی که منجر به رکورد توسعه برخی از میدان های نفتی مشترک شده است نیز اظهار کرد که وزیر جدید باید در این زمینه تصمیم گیری کند.

از پیمانکاران خارجی استقبال می کنیم

ترکان در مورد حضور پیمانکاران داخلی صنعت نفت در دولت یازدهم هم گفت: قبل از خروج شرکت های خارجی نفتی پیمانکاران داخلی و خارجی با هم در طرح نفتی مشارکت داشتند و طبق قانون سهم ۵۱ درصدی ساخت داخلی هم جزو الزامات بود.

قائم مقام و معاون ستاد انتخاباتی روحانی با تاکید بر این که اگر پیمانکاران خارجی بیایند از آن ها استقبال می شود خاطرنشان کرد: این به معنای دست کم گرفتن پیمانکاران ایرانی نیست البته در جاهایی که نیازمند تکنولوژی و فن آوری خارجی هستیم حتما باید از خارجی ها استقبال کنیم.

وی استفاده از توان شرکت های خارجی را" مشارکت هوشمندانه" نامید و گفت: قرار نیست که کشور دور خودش دیوار بکشد. در کل باید برای توسعه صنعت با دنیا کار کنیم. در این شرایط دو طرف آموخته های خود را منتقل و از ظرفیت های یکدیگر استفاده می کنند.

سطح پیمانکاران ایرانی جهانی است

این مدیر اسبق صنعت اظهار کرد: پیمانکاران ایرانی الان در سطحی هستند که باید وارد بازارهای جهانی بشوند. دیگر کشورها نیز مشتاق استفاده از ظرفیت های پیمانکاران ایرانی هستند چرا که ایران بهترین مهندسان نفت را دارد.

ترکان با تاکید بر این که" فرصت همکاری با پیمانکاران طراز اول بین المللی را از دست نخواهیم داد" خاطرنشان کرد: این به معنی این نخواهد بود که بازار پیماکاران ایرانی را شوهر دهیم بلکه مشارکت یعنی استفاده از نقاط قوت یکدیگر.

قانون افزایش قیمت انرژی اجرا می شود

قائم مقام رییس ستاد انتخاباتی روحانی در مورد افزایش قیمت بنزین گفت: طبق قانون بودجه سال ۹۲،۴۰ درصد درآمدهای حاصل از هدفمندی افزایش خواهد یافت اما ۴۰ درصد درآمد از افزایش قیمت کدام فرآورده ها نفتی و حامل های انرژی اعمال می شود تصمیمی است که باید توسط دولت جدید گرفته شود.

او افزود: البته به طور کلی بودجه ای که در مجلس برای هدفمندی یارانه ها تصویب شده است مستلزم افزایش متوسط ۴۰ درصدی حامل های انرژی است اما به این معنی نیست که همه حامل های انرژی ۴۰ درصد افزایش یابد بلکه ممکن است که یک فرآورده بیشتر و دیگری کمتر افزایش قیمت یابد. در هر صورت دولت جدید قانون مصوب مجلس را اجرا خواهد کرد.

زنان از صنعت نفت حذف نمی شوند

قائم مقام و معاون ستاد انتخاباتی روحانی در پاسخ به این سوال که آیا بانوان می توانند امیدوار باشند در دولت جدید دوباره در مشاغل مهندسی نفت به استخدام صنعت نفت درآیند هم گفت: با وجود این که برخی مشاغل ایجاب می کند که فقط مردان و یا زنان در آن ها فعالیت کنند اما قطعا نظر دکتر روحانی حذف زنان از صنعت نفت نیست؛ چرا که زمان حضورم در پارس جنوبی زنان نیز در منطقه حضور داشتند و با وجود شرایط کاری سخت، طوری ساماندهی صورت گرفته بود که بانوان نقش خود را ایفا کنند.