فروش برنج وادراتی بالاتر از نرخ جهانی
۳۱۶ هزار تن برنج طی دو ماه اخیر به کشور وارد شده که حجم عمده آن از هند بوده، البته این میزان بیش از کسری موجود برنج است اما با توجه به میزان واردات نرخ برنج روند صعودی دارد چنانکه قیمت نوع وارداتی آن بالاتر از نرخ جهانی است.
به گزارش پارس به نقل از پانا، برنج یکی از محصولات کشاورزی پرمصرف خانوارهای ایرانی است که البته با توجه به برنامه ریزی های اقتصادی مختلف دولتی طی یکی دو سال اخیر با جهش قیمتی رو به رو بوده چنانکه برخی از خانوارها توان استفاده از برنج ایرانی را نداشته و از برنج های وارداتی که حاشیه های زیادی راهمراه دارند استفاده می کنند.
برنج از ۸ بهمن سال گذشته ارز مبادله ای می گیرد/ تعرفه واردات ۱۲ درصد
علی رغم سخنان ضد و نقیض برخی مسئولان برنج از ۸ بهمن ماه ارز مبادله ای می گیرد و تعرفه واردات آن نیز ۱۲ درصد تعیین شده است.
سازمان توسعه تجارت در تاریخ ۸ بهمن ماه سال گذشته بر اساس بخشنامه شماره ۱۰۵۹۲۷-۹۱ اعلام کرد:
« احتراما باعنایت به نامه شماره۸۳۸۷/۲۲/م مورخ۷/۱۱/۱۳۹۱معاون محترم توسعه بازرگانی داخلی و به استناد اختیارات آن معاونت محترم، حقوق ورودی برنج خوراکی تحت ردیف ۱۰۰۶۳۰۰۰ (بااحتساب کاهش ۵۰درصدی) ۱۲ درصدتعیین می شود و از گروه اول به گروه سوم انتقال می یابد. »
این بخشنامه مبین این موضوع است که از تاریخ ۸ بهمن ماه سال گذشته برنج ارز مبادله ای دریافت می کرده و این روند ادامه دارد و در عمل ارز مرجع برای برنج حذف شده است.
واردات ۳۱۶ هزار تن برنج طی دو ماه
براساس تازه ترین آمار گمرک ایران در دو ماهه نخست ۱۳۹۲ ارزش واردات برنج به کشور نیز با افزایش ۱۵۸.۸۸ درصدی بالغ بر ۳۵۹ میلیون دلار شد.
برنج سهمی معادل ۶.۳۱ درصد از کل ارزش واردات کشور در مدت زمان یادشده را به خود اختصاص داد.
بازار برنج ایران در اختیار هندی ها
هند همچنان بزرگترین صادرکننده برنج به ایران است به طوری که در دو ماهه ابتدایی امسال ۱۸۴ هزار و ۴۱۱ تن برنج به صورت مستقیم از این کشور به ایران صادر شد. سهم هند از کل واردات برنج ایران از نظر وزن و ارزش نیز به ترتیب به ۵۸.۳۶ و ۶۷.۰۴ درصد رسید.
همچنین امارات، ترکیه، پاکستان و تایلند از جمله کشورهایی هستند که واردات برنج از آنها صورت می گیرد.
ولع واردات برنج کاهش نیافته است
جمیل علیزاده شایق درباره واردات برنج اظهار می کند: واردات برنج مهم تر از نرخ تعرفه آن است چرا این تعرفه ها هر روز تغییر می کند اما ولع واردات این محصول کاهش پیدا نمی کند.
پیش بینی تولید دو میلیون و ۲۵۰ هزار تنی برنج
دبیر انجمن برنج می افزاید: اگر اوضاع کشت بر همین منوال پیش رود پیش بینی می شود دو میلیون و ۲۵۰ هزار تن برنج تولید شود؛ البته این مقدار کفاف مصرف داخلی را نمی دهد.
وی ادامه می دهد: فروردین ماه با توجه به کمی بارش با کم آبی رو به رو بودیم که البته در اردیبهشت و اوایل خرداد ماه تا حدودی جبران شد، در حال حاضر در مناطق زیر کشت برنج جایی وجود ندارد که دچار مشکل کم آبی باشد؛ بدترین مناطق خوزستان و اصفهان هستند که با توجه به آبگیری زاینده رود و بارندگی در خوزستان مشکل مرتفع شده است.
۶۰۰ هزار تن کسری برنج برای مصرف داخلی
علیزاده شایق در ادامه بیان می کند: با توجه به اینکه تولید داخلی برنج کفاف مصرف داخلی را نمی دهد ۶۰۰ هزار تن کسری برنج وجود دارد که باید با واردات جبران شود منتهی تا ۳ برابر این میزان واردات صورت می گیرد.
قیمت برنج وارداتی بالاتر از نرخ جهانی/عرضه برنج خارجی به مصرف کننده ایرانی بالاتر از نرخ جهانی
وی تصریح می کند: بر اساس آخرین گزارشات فائو در اسفند ماه گذشته و فروردین امسال نرخ جهانی برنج افزایش پیدا کرده است بر همین اساس قیمت برنج در ایران نباید بالاتر از نرخ جهانی آن باشد اما متاسفانه ما در این زمینه بد عمل کرده ایم.
دبیرانجمن برنج می گوید: گرانترین برنجی که به ایران وارد می شود ۵۰۰ دلار در هر تن بیشتر نیست؛ این برنج اگر با ارز آزاد هم محاسبه شود قیمتی که به خریدار ارایه می شود هیچ ربطی به قیمت تمام شده ندارد.
علیزاده شایق ادامه می دهد: برنج های وارداتی که الان در بازار با قیمت های بالا فروخته می شود خیلی ارزان تر از نرخ تمام شده آن است که البته هیچ نظارتی روی آن صورت نمی گیرد.
وی می افزاید: در حال حاضر بازار برنج توسط سود جویان اداره می شود و نرخ آن در بالاترین میزان خود قرار دارد؛ اکنون هر کیلوگرم برنج درجه یک ایرانی یکدست و بدون خورده کیلویی ۶۰۰۰ تومان در مراکز تولید فروخته می شود.
وی ادامه توضیح می دهد: در حال حاضر در بازار مصرف قیمت برنج ایرانی متفاوت است؛ هر کیلوگرم برنج درجه یک که البته یک دست نیست حدود ۸۰۰۰ تومان به فروش می رسد که این قیمت منطقی نیست؛ سود کاشت محصول در جیب دلالان قرار می گیرد.
قیمت برنج در بازار
بر اساس گزارش میدانی، در حال حاضر هر کیسه برنج دانه بلند هندی (۱۱۲۱) ۴۷ هزار تومان، هر کیلو برنج عراقی ۲۴۰۰ تومان، هر کیلو برنج ایرانی قلمی ۵۴۰۰ تومان، برنج اروگوئه ۲۵۰۰ تومان، برنج دودی اعلاء ۶۰۰۰ تومان و برنج طارم محلی فریدون کنار ۶۴۰۰ تومان است.
ارسال نظر