اونس در روز سه شنبه در ساعاتی از معاملات بورس های جهانی به کمترین قیمت خود یعنی هزار و ۳۶۹ دلار هم رسید. متناسب با این تغییرات در کشور ما نیز بهای طلا در بازار آتی روند کاهشی را تجربه کرد، هر چند این روند کاهشی ناگهان از روز چهارشنبه برگشت و تا پایان روز پنج شنبه ادامه یافت، اما تعدیل شد. این در حالی بود که حجم معاملات در روزهای اول هفته گذشته اصلا قابل قبول نبود تا جایی که حجم قراردادها به زحمت از ۲ هزار قرارداد تجاوز می کرد، اما ناگهان ورق برگشت و معاملات با ۴ تا ۷ هزار قرارداد نیز ادامه یافت. برخی از فعالان بازار که با خبرنگار « دنیای اقتصاد» گفت وگو کرده اند معتقدند بورس کالا اجازه نمی دهد معاملات آتی روند طبیعی خود را طی کند و در نتیجه شاهد روند کنونی در بازار هستیم که در آن رکود بر بازار و معاملات حاکم است.
تحلیلگران دو عامل را در این مورد مطرح می کنند؛ نخست مشکلات ساختاری معاملات بورس آتی که پیش از این مورد بررسی قرار گرفته است و دوم افت نسبی بازار سهام در روزهای اخیر که به سوق نقدینگی به بازار آتی منجر شده است، به طوری که با فرارسیدن فصل مجامع شرکت های بورسی آهنگ خروج از سهامداری شرکت ها کمی تندتر از قبل شده و مخصوصا آنکه سهام پتروشیمی ها نیز از ثبات کافی برخوردار نیست و ورود و خروج به این بازار افزایش یافته است. با این توضیحات انتقال مقادیری نقدینگی به بازار طبیعی است.
البته این در حالی است که روند بازار در کل کاهشی است و افزایش های مقطعی بازار را نمی توان به حساب صعود قیمت ها گذاشت. این موضوع در بازارهای جهانی نیز در مورد اونس قابل ذکر است، به طوری که میل طلای جهانی به کاهش قیمت ها است و دلیلی ندارد در این شرایط که اخبار آمریکا مثبت تر از گذشته بوده و دلار روند صعودی دارد و تورم رو به کاهش نهاده، احتمال افزایش قیمت در بازار به صورتی پایدار مطرح باشد. در این شرایط طبیعی آن است که اونس کاهشی باشد و افزایش های مقطعی را نیز تجربه کند.
در بازار داخل طی هفته گذشته پیش بینی ها بیشتر انتظار بازار برای نتایج انتخابات بود که با کاهش اونس و ثبات دلار همراه شده بود. البته دلار در بازار در مقایسه با قبل با افزایش همراه بود، ولی در طول هفته نوسانات قیمت در محدوده مشخصی بود. به عقیده فعالان بازار از طرفی هنوز حباب سکه بالا است. در عین حال بازتاب کاهش مداوم اونس در بازارهای جهانی عاملی است که طبعا و منطقا باید به نگرانی سرمایه گذاران در بازارهای آتی و نقدی سکه منجر شود که این موضوع را کم و بیش در یک هفته گذشته شاهد بودیم.
در بازار ارز البته انتشار شایعاتی از احتمال انحلال اتاق مبادلات ارزی به افزایش شدید تغییرات در این بازار منجر شد که این موضوع البته در آخرین مبادلات آتی تا حد زیادی فروکش کرد. با این حال معاملات امروز بازار قراردادهای آتی سکه که اولین معاملات پس از پایان انتخابات محسوب می شود بستگی مستقیم با تصمیماتی دارد که به زودی در صحنه اقتصادی کشور گرفته خواهد شد. در این بین نکته قابل توجه دیگر آن که پیش بینی های فعالان بازارهای کالایی و گفت وگوهایی که در مجمع عمومی بانک مرکزی در هفته گذشته منتشر شد حکایت از احتمال افزایش قیمت ارز دارد. این در حالی است که به نظر نمی رسد هنوز بازار این موضوع را در محاسبات خود لحاظ کند. فعالان بازارهای کالایی می گویند با تحریم هایی که در صنعت پتروشیمی اتفاق افتاده، ممکن است ارز حاصل از فروش این محصولات کاهش یابد و این مساله بیش از پیش بر ذخایر ارزی اثر بگذارد.

با این حال احتمال آنکه قیمت ارز و آتی سکه افزایش یابد بالا است؛ مگر آنکه کاهش اونس جهانی به حدی باشد که این موضوع را پوشش دهد یا سیاست های جدید ضدتحریمی که به کاهش تحریم ها و جلوگیری از بروز تهدیدهای جدید می انجامد اتخاذ شود. با این حال بانک مرکزی در تصمیم جدیدی، به منظور جلوگیری از آربیتراژ ارز و برای کنترل بیشتر این بازار، انتقال ارز از سرزمین اصلی به مناطق آزاد تجاری- صنعتی را ممنوع اعلام کرد. چنین تصمیمی در شرایطی که کمبود ارز در بازار می تواند موجب بالا رفتن قیمت آن شود، تا حدودی کنترل کننده است. در این مورد به گفته برخی کارشناسان بازار آتی سکه، این اقدام که با هدف کنترل قاچاق و همچنین کنترل بازار ارز در شرایط فعلی صورت می گیرد از دلایل ریزش قیمت ها است.
این در حالی است که کارشناسان اقتصادی به رکود تولید و مسکن به عنوان دو عامل مهم در تعیین تکلیف تقاضا در بازار اشاره می کنند و معتقدند: بازار سهام نیز ممکن است تاحدی سکه آتی را هدایت کند. البته گفته می شود امید سرمایه گذاران تا حدودی به بازار سکه نقدی بیشتر است؛ چراکه مسیر قیمتی آن در مدت اخیر به دلیل نوساناتی که داشته، جذاب تر از سایر بازارها است.
این در شرایطی است که حباب سکه در بازار تهران در روزهای میانی هفته گذشته کوچک تر شد و قیمت سکه نقدی مسیر اونس طلا را در پیش گرفت و در عین حال اختلاف بهای سکه آتی و نقدی نیز به ترتیب در روزهای هفته گذشته کاهش یافتند و به هم نزدیک شدند. یکی از دلایل عمده این امر، کاهش قیمت های جهانی است که طبیعتا قیمت ها را در بازار داخل به سمت نزول هدایت می کند، اما قیمت ارز این روند را کنترل کرده و در نتیجه قیمت ها محتاط تر کاهش می یابند. از طرفی در هفته گذشته، دلیل ریزش قیمت ها در بازارهای دلار، سکه نقدی، ارز و سکه آتی، خبرهای انتخاباتی در کشور بود.
در روزهای آخر هفته گذشته اما روزهای صعود بازار قراردادهای آتی سکه بود، به طوری که در روزهای چهارشنبه و پنج شنبه شاهد حرکت افزایشی قیمت به تناسب افزایش بهای نقدی سکه در بازار تحت تاثیر فضای روزهای پایانی انتخابات بودیم. افزایش قیمت ها در روز چهارشنبه در دو هفته گذشته بالاترین میزان تغییر بود؛ به طوری که به طور میانگین تغییرات سه سررسید به ۳ درصد رسیده بود. این در حالی است که این تحرکات انتظاری و روانی در بازار آتی در سایر بازارها نیز از جمله مسکن، سهام و کالایی مشهود بود و از نظر تحلیلگران بازار این وضعیت عادی است. با این حال فرارسیدن اعیاد شعبانیه نیز در این افزایش قیمت ها بی تاثیر نبودند به طوری که تقاضا در بازار نقدی ناگهان افزایش یافت و بازار آتی را نیز با خود همراه ساخت. همین موضوع عاملی شد که حجم معاملات نیز افزایش یابند.
در هفته پیش رو نیز آغاز معاملات شهریور و تحویل سکه های خرداد را شاهد خواهیم بود؛ به طوری که بر اساس اطلاعیه بورس کالا ﻗﺮاردادﻫﺎی آتی شهریور ماه در روز دوشنبه هفته جاری و در اوﻟﻴﻦ روز ﻣﻌﺎﻣﻼتی، ﺑﺪون ﺣﺪ ﻧﻮﺳﺎن ﻗﻴﻤتی، ﺑﺎ دوره ﮔﺸﺎﻳﺶ ﺑﻪ ﻣﺪت ۳۰ دﻗﻴﻘﻪ در اﺑﺘﺪای ﺟﻠﺴﻪ ﻣﻌﺎﻣﻼتی آﻏﺎز و ﺑﺎ دوره ﻋﺎدی ﻣﻌﺎﻣﻼتی و اﻋﻤﺎل ﺣﺪ ﻧﻮﺳﺎن ﻗﻴﻤﺖ روزاﻧﻪ اداﻣﻪ میﻳﺎﺑﺪ. ﻗﻴﻤﺖ ﭘﺎﻳﻪ ﻗﺮارداد آتی، ﻫﻤﺎن ﻗﻴﻤﺖ ﻛﺸﻒ ﺷﺪه در ﺣﺮاج ﺗﻚ ﻗﻴﻤتی ﺧﻮاﻫﺪ ﺑﻮد ﻛﻪ ﻣﺒﻨﺎی ﺣﺪ ﻧﻮﺳﺎن ﻗﻴﻤﺖ روزاﻧﻪ ﺑﺮای اداﻣﻪ ﻣﻌﺎﻣﻼت در ﺣﺮاج ﭘﻴﻮﺳﺘﻪ ﻗﺮار ﺧﻮاﻫﺪ ﮔﺮﻓﺖ. ﺑﺪیهی اﺳﺖ در ﺻﻮرت ﻋﺪم اﻧﺠﺎم ﻣﻌﺎﻣﻠﻪ در ﺣﺮاج ﺗﻚ قیمتی، ﻗﺮارداد آتی ﻣﺘﻮﻗﻒ و ﻣﺠﺪدا ﻫﻤﻴﻦ ﻓﺮآﻳﻨﺪ، روز ﻛﺎری ﺑﻌﺪ ﺗﻜﺮار ﺧﻮاﻫﺪ ﺷﺪ.

افت ارزش دلار بهای طلا را تقویت کرد
در پی تداوم نا اطمینانی ها به کاهش یا پایان اجرای طرح محرکه اقتصادی آمریکا شاخص های سهام آسیا کاهش یافت و افت ارزش دلار آمریکا قیمت جهانی طلا را تقویت کرد.
بانک مرکزی ژاپن در نشست روز سه شنبه خود سیاست های پولی را بدون تغییر حفظ کرد و گسترش نداد. روز دوشنبه موسسه اس اند پی از چشم انداز مثبت آمریکا خبرداد که این امر نشانه ای از کاهش میزان خرید اوراق قرضه توسط بانک مرکزی این کشور است.
بر اساس این گزارش، تحلیلگر موسسه فیلیپ فیوچرز در سنگاپور اظهار کرد: در حال حاضر سرمایه گذاران بازار در انتظار نتیجه نشست مقامات بانک مرکزی آمریکا در ۱۸ و ۱۹ ژوئن سال جاری هستند تا از ادامه یا توقف طرح محرکه اقتصادی این کشور مطمئن شوند.
بر این اساس، برخی از مقامات بانک مرکزی آمریکا بر این باورند اجرای سیاست های انبساطی پولی مانع از ثبات مالی می شود. به گزارش رویترز، هر اونس طلای جهانی روزجمعه با رشد ۴/۰ درصدی به ۱۳۹۳ دلار و ۹۱ سنت رسیده است. هر اونس طلای آمریکا نیز در محدوده ۱۳۹۳ دلار و ۵۰ سنت
داد و ستد شده است.
ونگ تائو تحلیلگر اقتصادی رویترز معتقد است قیمت جهانی طلا به ۱۴۰۲دلار خواهد رسید و در صورت عبور از این سطح، دامنه ۱۴۱۰ دلار را تجربه خواهد کرد.
دستکاری در نرخ های جهانی طلا
جدیدترین گزارش معاملات آتی بازار آمریکا ادامه الگویی را نشان می دهد که پس از صعود طلا و نقره در اوت سال ۲۰۱۲ آغاز شد. به ویژه اینکه بازار طلا اکنون روند معکوسی پیدا کرده است.
به گزارش بلومبرگ، بررسی چارت های معاملات طلا نشان می دهد که معاملات کنونی با معاملات انجام گرفته در پایان سال ۲۰۰۸ درست پیش از آغاز صعود قیمت طلا و نقره، قابل مقایسه است. این امر ممکن است به این معنی باشد که قرار است شاهد روند صعودی مشابه باشیم؛ اما تفاوت بزرگی که بین حال حاضر و آن زمان وجود دارد این است که سیاست انبساطی مالی تازه آغاز شده بود در حالی که اکنون این سیاست به طور روزافزون غیرموثر به نظر می رسد، اما نکته مهمی که این گزارش برملا کرد مربوط به معاملات ماه ژوئن بانک های آمریکایی در برابر بانک های غیرآمریکایی در بازار معاملات آتی بود. اگرچه در وهله نخست ممکن است وضعیت متوازن به نظر برسد، اما تجزیه و تحلیل این آمار نکته مهمی را نشان می دهد.
بخش معاملات بانک آمریکایی که تقریبا منحصر به جی. پی مورگان است، نسبت به گزارش پنجم فوریه ۱۰۰ هزار قرارداد نوسان داشته و از ۷۰ هزار قرارداد فروش به ۳۰ هزار قرارداد خرید رسیده است. طی همین مدت مشابه مجموع معاملات فروش تجاری ۱۱۳ هزار قرارداد کاهش داشته یعنی جی. پی مورگان عامل ۹۰ درصد از کل کاهش معاملات تجاری بوده است. غیرممکن است که این میزان از سهم بازار دستکاری نباشد. نکته ثابت کننده این دستکاری این است که جی. پی مورگان موفق شده با بهره گرفتن از کاهش حداکثر ۳۵۰ دلاری قیمت طلا، ۵۰ هزار قرارداد فروش طلا در کامکس طی ماه فوریه را به ۵۰ هزار قرارداد خرید تبدیل کند. به اعتقاد تحلیلگران، خرید ۱۰ میلیون اونس طلا طی مدت چهار ماه با استفاده از کاهش بیش از ۲۰ درصدی قیمت تنها در صورتی امکان پذیر است که خریدار قیمت ها را به سطح پایین تری دستکاری کند و توضیح دیگری ممکن نیست.
این موضوع از یک سو جی. پی مورگان را به عنوان متقلب ترین موسسه مالی که تاکنون وجود داشته، نشان می دهد و از سوی دیگر مهیا بودن روند صعودی قیمت های طلا را تایید می کند.