بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته با رشد دسته جمعی همه متغیرهای مهم و کلیدی خود مواجه بود، به گونه ای که شاخص کل با افزایش ۳۴۶ واحدی در ارتفاع ۴۵ هزار و ۵۵۳ واحد قرار گرفت. به این ترتیب بازدهی بورس در کمتر از ۳ ماه و به طور دقیق تر ۸۳ روز به سطح ۲۰ درصد رسید که معادل بازدهی یک سال کامل سیستم بانکی است. اما اتفاق دیروز بازار سهام بیش از هر چیز از قدرت و استحکام بورس در برابر عرضه ها و غلبه ذائقه خرید نسبت به فروش حکایت داشت، شرایطی که حتی خبرهای مربوط به بازگشت بحران ارزش افزوده به پالایشگاه ها و حتی شایعه تعدیل منفی بزرگ ترین شرکت بورس نتوانست خللی به آن وارد کند.
این در حالی است که فعالان بازار سرمایه با حساسیت های بیشتری تحولات سیاسی را دنبال کرده و چه بسا اگر این رخدادهای سیاسی نبود بورس می توانست در شرایط غیرمحافظه کارانه تر به رکوردهای جدیدتری دست یابد. در بازار دیروز معامله گران همچنان با احتیاط نسبی فعالیت خود را شروع کردند؛ در حالی که کمتر از ۷۲ساعت دیگر به انتخابات ریاست جمهوری مانده، بازار سهام آرامش نسبی سیاسی را شاهد است. به نظر می رسد جمع بندی بازار از گرایش سیاسی - اقتصادی اکثر کاندیداهای مطرح انتخابات نگرانی خاصی را برای بازار ایجاد نکرده است. در بازار دیروز معامله گران شاهد عرضه یک بلوک ۱۱.۳۲ درصدی پالایشگاه اصفهان بودند که براساس شنیده ها این بلوک را بانک رفاه در قیمت ۲۸هزار و ۶۰۰ریال به صورت نقدی خرید تا معاملات بازار رکورد جدیدی را تجربه کند.
به گزارش دنیای اقتصاد، روز گذشته سرمایه گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین، تعداد ۴۷۱ میلیون و ۳۶۱ هزار و ۱۴۹ سهم از سهام پالایش نفت اصفهان را در بازار اول بورس اوراق بهادار عرضه کرد. این بلوک با قیمت پایه هر سهم ۲۸ هزار و ۶۰۰ ریال به صورت یکجا و نقد به ارزش ۱۳ هزار و ۴۸۰ میلیارد و ۹۲۹ میلیون ریال خریداری شد. عرضه بلوک ۱۱.۳۲ درصدی سهام پالایش نفت اصفهان به صورت عمده مدیریتی غیرکنترلی انجام شد. در بازار دیروز همچنین معامله گران شاهد بازگشایی های خیره کننده ای بودند که سیمان کارون با ۱۲۲درصد افزایش، چین چین با ۱۱۹درصد افزایش و لاستیک کرمان با ۸۶درصد افزایش نمود بیشتری داشتند تا همچنان شگفتی های سهام سیمانی، غذایی و لاستیک سازی در بورس ۹۲ ادامه یابد. اما در دیگر تحولات مهم دیروز بازار سهام در گروه بانکداری سهام پست بانک به گره معاملاتی رفت تا بازدهی ۱۲ درصدی را در یک روز برای سهامداران خود به نمایش بگذارد. در گروه فلزی، درخواست افزایش سرمایه شرکت فولاد مبارکه از سوی سازمان بورس اوراق بهادار تایید شد. بر این اساس مبلغ افزایش سرمایه معادل ۱۰ میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال و ازمحل مطالبات حال شده سهامداران و آورده نقدی (مبلغ ۴ هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال) و سود انباشته (مبلغ ۶هزار میلیارد ریال) است. این افزایش سرمایه به منظور اصلاح ساختار مالی شرکت و مشارکت در افزایش سرمایه شرکت های سرمایه پذیر صورت می گیرد.
سرانجام بهره مالکانه سنگ آهنی ها
در گروه معدنی دیروز مجمع چادرملو تقسیم سود ۱۸۷ تومانی را از تصویب گذراند. در این گروه، نمایندگان مجلس در مورد حق انتفاع، تبصره ای به بند ۴۴ لایحه بودجه دولت افزودند که بر اساس آن حقوق دولتی همان مواردی است که در ماده ۱۲ قانون جدید معادن مصوب ۲۲ آبان سال ۱۳۹۰ تعریف شده که بر اساس آن دارنده پروانه بهره برداری باید درصدی از بهای ماده معدنی موضوع پروانه را به نرخ روز در سر معدن به صورت استخراج شده یا کانه آرایی شده یا فرآوری شده در چارچوب بودجه مصوب به تشخیص وزارت صنعت، معدن و تجارت به عنوان حقوق دولتی به وزارت صنعت، معدن و تجارت پرداخت نماید. داریوش اسماعیلی در این باره گفت: در مورد حق انتفاع اعلام شد این بهره مالکانه شامل معادنی است که با وجود مالکیت پروانه بهره برداری معادن آنها به نام ایمیدرو، ولی برداشت از آنها به اشخاص حقیقی و حقوقی واگذار شده است.
این موضوع واگذاری های صورت گرفته در گذشته را شامل شده به طوری که شرکت هایی همچون گل گهر و چادرملو را که پروانه بهره برداری آنها همچنان به نام ایمیدرو است، شامل می شود.
وی ادامه داد: نمایندگان مجلس با الحاق تبصره ای مقرر کردند بهره مالکانه به ازای هر تن سنگ آهن دانه بندی یا کنسانتره که از معادن سنگ آهن برداشت می شود به ماخذ ۵ درصد قیمت آزاد شمش فولاد خوزستان در مقاطع سه ماهه تعیین و به این ترتیب موضوع ابهام پرداخت بهره مالکانه برای محصولات مختلف سنگ آهن برطرف گردد. در این زمینه اگرچه میزان درصد پرداختی شرکت ها از بهره مالکانه ۸۰۰ میلیارد تومانی معادن در قانون، عنوان نشده اما توافق نامه ای با ایمیدرو، شرکت های سنگ آهنی بورس و معاونت برنامه ریزی ریاست جمهوری منعقد شده که بر اساس آن ۴۰ درصد از بهره مالکانه را شرکت های معدنی و بقیه از سوی فولادسازان پرداخت خواهد شد. در گروه شیمیایی دیروز برخی خبرها از سهمیه بندی خوراک پتروشیمی ها حکایت داشت. به گزارش خبرگزاری مهر، با توجه به منتفی شدن راه اندازی فازهای استاندارد پارس جنوبی در سال ۹۲ و راه اندازی قریب الوقوع ۹ طرح جدید پتروشیمی در قالب طرح های مهرماندگار دولت، به احتمال زیاد وزارت نفت چاره ای جز سهمیه بندی خوراک گاز و اتیلن این واحدهای جدید پتروشیمی در سال جاری نخواهد داشت. در گروه سرمایه گذاری، نمادهای آتیه دماوند، سرمایه گذاری صنعت و معدن، سرمایه گذاری بوعلی و سرمایه گذاری ملی ایران شاهد صف های خرید بودند. به اعتقاد کارشناسان رشد قیمت سهام زیرمجموعه این گروه و انتظار برای افزایش NAV این شرکت ها، مورد توجه فعالان بازار قرار گرفته است. در این روز بیشترین تاثیر در شاخص بر عهده نمادهای پالایش نفت اصفهان، گروه صنعتی بارز، فولاد مبارکه اصفهان، فولاد خوزستان، سرمایه گذاری معادن و فلزات و صنایع شیمیایی ایران بود. همچنین نمادهای سیمان کارون، کشت وصنعت چین چین، گروه صنعتی بارز، ایرکا پارت صنعت، مس شهید باهنر، تراکتور سازی ایران و پست بانک ایران با بیشترین افزایش قیمت همراه بودند. در مجموع بازار دیروز بازاری مثبت بود که در آن ۱۴۶۰میلیارد تومان سهام معامله شد که ۹۲.۳ درصد آن را معامله بلوک پالایشگاه اصفهان تشکیل داد. از ۲۳۸نمادی که به روی تابلو رفتند ۷۰نماد با کاهش قیمت و ۱۶۴نماد با رشد مواجه شدند.