علل رشد بورس قبل از انتخابات
پارس به نقل از دنیای اقتصاد- تنها ۱۰ روز به یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری باقی مانده و این در حالی است که براساس اظهارنظر بالاترین مقام اجرایی بازار سرمایه، مساله انتخابات روی بورس بی تاثیر نیست و البته اثرات آن در کوتاه مدت روانی و گذرا است. اگر چه همواره بورس به عنوان ویترین اقتصادی کشور مورد توجه بوده، اما براساس گفته مدیرعامل بورس تهران رشد آن نیز گویای شرایط خوب اقتصادی شرکت ها است و نشان دهنده آن است که رشدهای اخیر در قبل از انتخابات، به دلیل اطمینان فعالان بازار سرمایه از ثبات سیاسی در کشور است. در این میان دلایل و موارد متعددی برای رونق بورس طی دو
ماه ابتدایی سال جاری مطرح شده، اما افزایش ۱۰ هزار میلیارد تومانی ارزش بازار تهران طی دو ماه نخست ابتدایی سال جاری و پیش بینی سود شرکت ها به ۳۶ هزار میلیارد تومان نیز حاکی از پتانسیل بالای بورس تهران برای رشدهایی بیش از این است. با تمام این اوصاف به نظر می رسد در کنار تشریح رونق بورس و دلایل آن قبل از انتخابات از زبان بالاترین مقام اجرایی بازار سرمایه، برخی تحلیل ها نشان می دهد بورس در هفته پیش رو به دلیل تشدید رقابت های انتخاباتی فاز محتاطانه ای خواهد داشت.
در گفت وگو با مقام اجرایی بازار بررسی شد
دلایل رشد بورس قبل از انتخابات
ارزش روز بورس معادل ۴۰ درصد تولید ناخالص داخلی است
گروه بورس- علیرضا باغانی: در حالی که تنها ۱۰ روز به برگزاری یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران باقی مانده است، بورس تهران به رشد خود ادامه می دهد.
این رخداد علاوه بر آنکه نشان دهنده آرامش سیاسی در کشور است اما بلوغ و تکامل بازار سرمایه را روایت می کند. بلوغی که موجب می شود بورس و فرابورس دیگر به تلاطمات و اخبار و تحولات سیاسی توجهی نداشته باشند و براساس متغیرهای بنیادی به رشد خود ادامه دهند. اتفاقی که موجب شده بورس تهران از ابتدای سال جاری تاکنون نزدیک به ۱۹ درصد سود به سرمایه گذاران بدهد. اما باوجودی که بورس قبل از انتخابات عملکرد در خور توجهی را از خود بر جای گذاشته است؛ ولی با این حال هنوز چند روزی مانده به انتخابات اظهارنظرها و تحلیل هایی مطرح می شود که بورس در هفته پیش رو به دلیل تشدید رقابت های
انتخاباتی فاز محتاطانه ای خواهد داشت و حتی احتمال آن می رود که انتخابات و به دنبال آن تغییرات اساسی در دولت، سال خوبی را برای بورس تهران رقم نزد.
این تحلیل ها موجب شد تا به سراغ حسن قالیباف اصل مدیرعامل بورس اوراق بهادار تهران رفته و از او درباره ارتباط بورس و انتخابات سوال کنیم.
انتخابات و بورس…
در این گفت وگو مقام اجرایی بازار سرمایه برگزاری انتخابات را بر بورس بی تاثیر ندانست، اما اثرات آن را در کوتاه مدت روانی و گذرا توصیف کرد.
وی گفت: اینکه بگوییم انتخابات بر بازار سرمایه تاثیری ندارد، حرف پرمغزی نیست چراکه در این انتخابات کنونی که به تغییر دولت منتج می شود، به طور قطع تغییراتی در ساختار اداره اقتصاد کشور خواهیم داشت و بی تردید بازار سرمایه هم واکنش هایی را نسبت به این تغییرات از خود نشان می دهد، اما برخی تحلیل های موجود متاسفانه واکنش بورس به انتخابات را هیجانی توصیف می کنند که البته این تحلیل ها درست و منطقی نیستند.
او به انتخابات سال ۸۸ اشاره کرد و گفت: در انتخابات دهم که مجموعه کشور شاهد برخی رخدادهای حاشیه ای بود، بازار سرمایه توانست به روند عادی خود ادامه دهد و در واقع
هیچ گونه سیگنال منفی از شرایط سیاسی کشور دریافت نکرد. این حرکت بورس یک معنی مهم داشت و آن اینکه فعالان بازار سرمایه به دوام نظام و سیاست های کلان ابلاغ شده و از همه مهم تر سیاست های حمایتی از بورس اعتقاد راسخ داشتند.
مهم ترین دلیل رشدهای بورس
به اعتقاد وی، در حال حاضر نیز چنین شرایطی در کشور وجود دارد و همین رشدهای بورس نیز هم اکنون به دلیل اطمینان فعالان بازار سرمایه از ثبات سیاسی در کشور است.
به هر حال ایران در سال های گذشته تحولات عمیقی را هم در عرصه سیاست داخلی و هم در عرصه سیاست بین الملل پشت سر گذاشته و عبور موفق از همه این تحولات موجب شده که حتی پس از تحریم ها چشم انداز اقتصاد ایران مثبت باشد. بورس هم ویترین اقتصاد کشور به شمار می رود و طبیعی است که رشد آن گویای شرایط خوب اقتصادی شرکت هاست.
وی در برابر این سوال که آیا این مساله درست است که بخش عمده ای از رشد بورس را به رشد قیمت دلار و سایر ارزها نسبت می دهند؟ پاسخ داد: در حال حاضر در بازار سهام شرکت هایی با رشد قابل توجه قیمت مواجه شده اند که ارتباطی با تحولات ارزی ندارند، مثل گروه سیمان، تایرسازان و گروه هایی از این دست. البته نمی توان اثرات رشد نرخ ارز بر افزایش حاشیه سود شرکت ها را کتمان کرد، اما اینکه رشدهای اتفاق افتاده در بورس را فقط به نرخ ارز تعمیم دهیم، تحلیل درستی نیست.
وی در ادامه چند متغیر مهم بازار سرمایه را مورد اشاره قرار داد و گفت: ارزش روزانه معاملات سهام به طور متوسط در اردیبهشت ماه سال جاری ۸۰ میلیارد تومان بود که رشدی ۱۰۰ درصدی را نسبت به مدت مشابه سال قبل نشان می دهد و در این ماه به ۱۶۰ میلیارد تومان رسیده است.
مدیرعامل بورس تهران از افزایش ۱۰ هزار میلیارد تومانی ارزش بازار بورس تهران در دو ماهه نخست سال خبر داد و گفت: درحال حاضر ارزش این بازار۲۲۰ هزار میلیارد تومان است. همچنین پیش بینی سود شرکت ها نیز از ۳۰ هزار میلیارد تومان در شرایط کنونی به ۳۶ هزار میلیارد تومان رسیده است که از پتانسیل بالای بورس تهران برای رشدهایی بیش از این حکایت دارد.
قالیباف؛ شمار شرکت های در حال معامله در بورس تهران را ۳۲۲ نماد معاملاتی عنوان کرد که براساس آخرین تصمیم گیری های هیات پذیرش، ۳ شرکت از فهرست شرکت های پذیرفته شده در بورس تهران حذف شدند.
وی گفت: گروه صنعتی سدید، ماشین آلات تراکتور سازی و جوش و اکسیژن ایران سه شرکتی هستند که با توجه به عدم احراز شرایط ماندگاری در بورس از این بازار خارج شده و به بازار پایه فرابورس منتقل شده اند.
وی ادامه داد: این شرکت ها ۳۰ روز فرصت دارند تا اعتراضات یا اظهارنظرهای احتمالی خود را به هیات مدیره سازمان بورس ارسال کنند و در نهایت با قطعی شدن این تصمیم سهامداران این شرکت ها در بازار پایه سهام خود را به وجوه نقد تبدیل خواهند کرد.
سهم بورس از GDP
قالیباف اصل در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر اینکه در حال حاضر سهم بورس از تولید ناخالص ملی چقدر است، گفت: با توجه به ارزش حدود ۲۲۰ هزار میلیارد تومانی بورس اوراق بهادار تهران و اینکه در آمار غیررسمی تولید ناخالص داخلیGDP معادل ۵۵۰ هزار میلیارد تومان اعلام شده است، سهم بورس از GDP به سطح ۴۰ درصد رسیده است که سهم قابل توجهی است.
او در ادامه، پی بر ای بورس را مورد اشاره قرار داد و گفت: براساس ارزش بازار کنونی و همچنین سود شرکت ها P/E بازار در سطح ۶ مرتبه ارزیابی می شود که نشان دهنده منطقی بودن رشد قیمت سهام در بورس است و حتی این پی بر ای از سال گذشته هم پایین تر است.
او درباره توقف نمادها در بورس هم گفت: بورس تهران به عنوان مقام اجرایی بازار تلاش می کند تا فرآیند توقف نمادها در بازار سهام کوتاه تر شود، البته در حال حاضر بخش عمده ای از توقف نمادها به دلیل برگزاری مجامع شرکت های بورسی است و دارای توجیه است. ضمن اینکه باید از فهرست شرکت ها بورسی شرکت هایی که از بورس اخراج شده اند را نیز حذف کرد. مدیرعامل بورس اوراق بهادار تهران درباره ساختمان جدید بورس هم گفت: آرماتوربندی و آماده سازی فونداسیون ساختمان جدید بورس واقع در سعادت آباد تهران به پایان رسیده و در این فرآیند برای احداث ساختمان جدید بورس بالغ بر ۴ هزار متر معکب بتن ریزی
صورت گرفته است.
وی گفت: با پایان بتن ریزی ساختمان جدید بورس کار ساخت نماد بازار سرمایه ایران در شمال تهران وارد فاز جدی خود می شود و در هفته های آینده شاهد اخبار جدیدتری در این خصوص خواهیم بود.
« خلیج فارس» شفاف است
مدیرعامل بورس اوراق بهادار تهران در ادامه ایجاد شائبه استراتژی کنترل قیمتی سهام هلدینگ در بورس را غیرواقعی اعلام کرد.
حسن قالیباف اصل با بیان اینکه هلدینگ خلیج فارس یکی از شفاف ترین شرکت های بورسی است، گفت: در روز عرضه بیش از ۲/۱ میلیارد برگه سهم هلدینگ خلیج فارس در بورس معامله شد و بعد از آن هم صرف نظر از چند روز، سهام این ابر شرکت در بورس تهران معاملات روانی داشته است.
وی در برابر این سوال که آیا سهام این شرکت توسط برخی از حقوقی های خریدار کنترل می شود تا قیمت بلوک ۱۳۰۰ تومانی آن افزایش نیابد، گفت: این سهم اساسا قابل کنترل نیست و حقوقی های زیادی هم در این سهم با درصد مالکیت قابل توجه حضور ندارند که شائبه کنترل قیمتی آن مطرح باشد.
وی تاکید کرد: در بورس تهران نه سهام هلدینگ کنترل می شود و نه سهمی دیگر و خوشبختانه بازار به حدی از بلوغ رسیده که رفتارهایی منطقی در مقابل سهم های حاضر در بورس داشته باشد.
مقام اجرایی بازار درباره عرضه بلوکی هلدینگ خلیج فارس گفت: این عرضه هجدهم خردادماه انجام خواهد شد و طی آن ۱۷ درصد از سهام هلدینگ واگذار می شود.
وی در توجیه غیرواقعی بودن استراتژی کنترل قیمتی سهم خلیج فارس در بازار گفت: در روز نخست عرضه ۱۶ هزار کد معاملاتی اقدام به خرید این سهم کردند که امری بی سابقه بوده است، بنابراین اساسا اگر کسی هم بخواهد این سهم بزرگ را کنترل کند، توانایی این کار را نخواهد شد.
مدیرعامل بورس تهران درباره شائبه ارزان فروخته شدن این سهم در بازار سهام و ارزش ادعا شده ۲۵۰۰ تومانی برای آن هم گفت: سهام هلدینگ در شرایط شفافی وارد بازار سرمایه شده و سه بار تلاش خصوصی سازی برای عرضه سهم مطابق با نظر بازار نشان داد که در این معامله هم طرف خریدار گرفته شده و هم طرف فروشنده و کشف قیمت هم تنها بر اساس عرضه و تقاضا بود و هیچ خللی هم نمی توان به آن وارد کرد.
خواهرخوانده « تاپیکو» به بازار سهام می آید
مدیرعامل بورس اوراق بهادار تهران از عرضه قریب الوقوع « تی پی کو» در بازار سرمایه خبر داد.
حسن قالیباف اصل که درباره آخرین وضعیت عرضه های اولیه در بورس تهران سخن می گفت، افزود: هلدینگ دارویی تامین موسوم به « تی پی کو» برای ورود به بورس تهران درخواست پذیرش داده است و هم اکنون اطلاعات تکمیلی آن درحال ارسال به سازمان بورس برای ثبت و تبدیل شرکت به سهامی عام است.
او از « تی پی کو» به عنوان بزرگ ترین هلدینگ دارویی کشور یاد کرد که می تواند در خردادماه سال جاری بورسی شود.
وی درباره سرانجام عرضه تاپیکو نیز گفت: درحال حاضر بورس تهران هیچ مشکلی برای عرضه مجدد تاپیکو (هلدینگ نفت و گاز تامین اجتماعی) ندارد، اما برای تحقق این مهم باید سهامدار عمده درخواست مجددی را به بورس برای عرضه ارسال کند که تا این لحظه چنین اتفاقی رخ نداده است.
وی افزود: سال مالی تاپیکو منتهی به پایان اردیبهشت ماه است و از این جهت تاپیکو برای ورود به بورس فعلا نیازی به ارسال اطلاعات جدید به بازار ندارد.
وی درباره عرضه سهام شرکت اصل چهل و چهاری تهیه و تولید مواد معدنی نیز گفت: این شرکت با تغییرات زیادی در پرتفولیوی خود مواجه شده است و پس از اینکه این تغییرات را نهایی و تکمیل کند، پذیرش آن در هیات پذیرش بورس مطرح خواهد شد. او در ادامه از پذیرش هلدینگ سیمانی بانک ملی در بورس سخن گفت و افزود: در برنامه های پیش بینی شده، احتمالا هلدینگ سیمانی بانک ملی « سیدکو» امسال وارد بازار سرمایه خواهد شد.
ارسال نظر