به گزارش دنیای اقتصاد، شفاف سازی مالی در نهاد ها و ارگان های مختلف مقدمه ای است برای جلوگیری از فساد اداری و شهردار تهران بار ها یکی از افتخارات خود را در دوره مدیریتش در شهرداری، شفافیت در امور مالی اعلام کرده است. محمدباقر قالیباف می گوید: یکی از مهم ترین کارهای ما در شهرداری تهران شفافیت مالی بوده است؛ چراکه بر اساس قانون شهرداری ها باید هر ۶ ماه یکبار درآمد- هزینه خود را به مردم و شورای شهر ارائه کنند. وی می افزاید: تا قبل از سال ۸۴ نظارت دقیقی بر امور مالی شهرداری ها وجود نداشت؛ اما امروز در شهرداری تهران ما حساب های نقدی و
غیر نقدی را مشخص کردیم و درآمد- هزینه ها به روز است و شورای شهر نیز همه حساب های شهرداری را بررسی می کند و شهروندان هم می توانند با مراجعه به سایت شهرداری از ریز هزینه ها در تهران آگاه باشند. قالیباف معتقد است که نظم و انضباط مالی موجود در شهرداری تهران یکی از راه های مبارزه با فساد مالی و اقتصادی و رشوه است.
افزایش اعتماد مردم؛ نتیجه شفاف سازی مالی
هم اکنون تمام اقدامات شهرداری تهران که یک نهاد غیردولتی است و از وجوه مردم و نه پول نفت برای ارائه خدمات استفاده می کند به صورت آنلاین بر روی سایت آن قابل مشاهده است و گزارش ها به صورت ۳ و ۶ ماهه در اختیار شورای اسلامی شهر قرار می گیرد. بر کسی پوشیده نیست که با توجه به حوزه گسترده فعالیت شهرداری تهران، قرارگیری عملکرد مالی پروژه ها و هزینه های شهری بر روی سایت، کار بسیار مهمی است که موجب اطلاع مردم از هزینه ها شده و همین اطلاع افزایش اعتماد مردم به مدیران خود در حوزه شهری را به دنبال دارد.
تقدیر از شفافیت مالی شهرداری
شهرداری تهران در این خصوص چندین دوره از سوی وزارت کشور، دیوان عدالت اداری و دیوان محاسبات مجلس شورای اسلامی مورد تقدیر قرارگرفته است. حسن بیادی، نایب رییس شورای شهر تهران به انتخاب شهرداری تهران به عنوان دستگاه بر تر در حوزه شفاف سازی مالی کشور اشاره می کند و می گوید: در شفاف سازی مالی کارهای بسیاری انجام شده است، دستگاه بر تر در حوزه شفاف سازی مالی را نیز ما تعیین نمی کنیم، بلکه نهادهایی شهرداری را برگزیدند که نسبت به شهرداری موضع نیز دارند. ابراهیم نکو، نماینده مجلس شورای اسلامی نیز درخصوص شفافیت مالی شهرداری تهران طی سال های اخیر می گوید: اکثریت مردم معمولا به دنبال اجرای قوانین و حسن نیت هایی هستند که از سوی مسوولان انتظار دارند، ببینند. با توجه به عملکرد دقیق و مورد ارزیابی شهرداری تهران در عرصه امور مالی و حسابرسی، قطعا شهروندان تهرانی رضایت کافی را دارند و مدیران شهری را تقدیر می کنند. نماینده مردم بهارستان و رباط کریم اظهار کرد: با وجود اینکه حساب های باز و پول زیادی که وارد شهرداری شده و هزینه شهر می شود، اما حساب و کتاب این مجموعه آن چنان شفاف است که مردم به چشم می توانند ببینند. بنابراین مردم مدیران امین ومورد اعتماد خود را در این مجموعه مورد ستایش قرار می دهند.
افزایش درآمدهای پایدار شهری لازمه توسعه و پیشرفت
بی تردید افزایش درآمدهای پایدار شهری کمک شایان توجهی به برنامه ریزی هرچه بهتر برای اداره امور شهر کرده و مسیر توسعه ای شهر را هموار تر می کند. درآمدهای پایدار لازمه توسعه و پیشرفت کشور است و بی شک منابع مالی پایدار می تواند موجب سرعت بخشیدن طرح های توسعه شهری شده و از فروش عمودی شهر جهت پیشبرد امور شهر جلوگیری کند؛ موضوعی که در سال های اخیر در دستور کار شهرداری تهران قرار داشته است.
تا دو سال دیگر درآمدهای پایدار تهران به ۵۰ درصد می رسد
حسین محمد پورزرندی، معاون مالی و اداری شهرداری تهران از افزایش سهم درآمدهای پایدار در بودجه سال گذشته شهرداری تهران به ۴۰ درصد خبر داده و می گوید: سهم شهرداری تهران از محل درآمدهای پایدار در اول سال ۸۵ فقط ۱۲ درصد بود که با اقدامات انجام شده در سال های اخیر، هم اکنون این میزان به ۴۰ درصد افزایش یافته است و تا دو سال دیگر ۵۰ درصد درآمد های شهر تهران پایدار خواهد بود. وی با بیان اینکه بر اساس لایحه تصویبی طرح جامع درآمدهای پایدار شهری طبق برنامه مقرر بود که از سال ۸۷ سالانه پنج درصد به درآمدهای پایدار شهرداری افزوده شود، می افزاید: رشد درآمدهای پایدار شهرداری تهران با اعتماد شهروندان به عملکرد شهرداری تهران بیش از میزان پیش بینی شده در برنامه است. به گفته معاون شهردار تهران، سهم سبد درآمدی شهرداری تهران از محل درآمدهای پایدار در گذشته کاملا متفاوت با شهرهای بزرگ دنیا بوده چنانچه پیش از این در تهران سهم درآمدهای ناپایدار بالغ بر ۸۰ درصد بوده در صورتی که سبد درآمدی شهرهای بزرگ دنیا کاملا بر عکس است و سهم آنها از درآمدهای ناپایدار حدود ۳۰ درصد بوده است که در حال حاضر با افزایش سهم سبد درآمدهای پایدار به سمت شرایط شهرهای بزرگ دنیا حرکت می کنیم. معاون مالی و اداری شهرداری تهران اضافه می کند: بنا داریم با تداوم برنامه های مالی شهر در تحقق درآمدهای پایدار، سهم این درآمد ها در بودجه سالانه شهرداری را به ۵۰ درصد ارتقا دهیم. پورزرندی با تاکید بر اهمیت درآمدهای پایدار در اداره شهر ها اظهار می کند: در گذشته این درآمد ها از فروش شهر و تراکم فروشی کسب می شد و شهر ها از نظر ساخت وساز رشد بی رویه یافتند.
فقط ۴۰ درصد قبوض شهری
وصول می شود
وی با اشاره به تلاش های شهرداری تهران در کسب درآمدهای پایدار طی سال های اخیر می گوید: در تهران با تمام تمهیدات و مدیریت هزینه ای که شده ۱۱۰۰ میلیارد تومان برای هزینه های جاری و ۱۷۰۰ میلیارد تومان برای نگهداشت شهر مورد نیاز است و این در حالی است که اگر ۱۰۰ درصد قبوض توزیع شده میان شهروندان وصول شود، تنها ۲۵۰ میلیارد تومان از این میزان محقق می شود که به نسبت آن بسیار ناچیز است و تنها ۹ درصد این سهم را به خود اختصاص می دهد. معاون شهردار تهران تصریح می کند: با این وجود فقط ۴۰ درصد قبوض شهری وصول می شود و این کمتر از ۴ درصد از این سهم است. پورزرندی با اشاره به تصویب قانون خودکفایی شهرداری ها در سال ۶۱ عنوان می کند: قرار بود لایحه درآمدهای پایدار به مجلس برگردد که هنوز این اتفاق نیفتاده؛ ولی شهرداری ها روی پای خود ایستاده اند و مشکلات مالی شهرداری ها اکنون تامین منابع مالی پروژه هاست و همه با آن مواجه هستند که این مشکل مرتفع نخواهد شد به جز با استقرار اقتصاد مقاومتی. معاون شهردار تهران مدیریت مصرف و کاهش وابستگی به نفس را از جمله الزامات اقتصاد مقاومتی می داند و می گوید: کاهش وابستگی شهرداری ها به درآمدهای ناشی از ساخت و ساز از جمله دستاوردهای اقتصاد مقاومتی در حوزه شهری است. وی به مجموع هزارمیلیارد بودجه سال ۸۳ و۸۴ شهرداری تهران که بیش از ۵۰ درصد مربوط به هزینه های جاری می شد، اشاره و اظهار می کند: در بودجه سال ۹۲ که بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان بوده، تنها ۱۱۰۰ میلیارد تومان بودجه جاری در نظر گرفته شده که کمتر از ۱۱ درصد می شود. معاون مالی و اداری شهرداری تهران با اشاره به اینکه مدیریت هزینه باید در آمار و ارقام خود را نشان دهد، یادآور می شود: هزینه نگهداشت شهر نیز در سال ۹۲، به ۱۷۰۰ میلیارد تومان رسیده که کمتر از ۱۷ درصداست.
افزایش بودجه شهرداری، نتیجه شفاف سازی است
معاون مالی و اداری شهردار تهران با اشاره به افزایش جهشی درآمد به عنوان یکی دیگر از الزامات اقتصاد مقاومتی تصریح می کند: اگر امروز نسبت به سال ۸۵ بودجه شهرداری ۹ برابر شده است بیش از ۴ برابر این افزایش از محل شفاف سازی مالی به دست آمده است و همچنین، در شهرداری بیش از ۵۰ درصد از بودجه کل غیرنقدی است که این میزان نیز حاصل شفاف سازی نظام مالی است.
افزایش بودجه عمرانی تهران
بودجه جاری شهرداری تهران در سال های اخیر، همیشه به سمت کاهش و بودجه عمرانی همیشه به سمت افزایش رفته است؛ در حالی که این جدول در بودجه کشور برعکس بوده؛ طوری که ۸۰ درصد بودجه کشور را بودجه جاری و ۲۰ درصد آن را بودجه عمرانی در بر می گیرد. هم اکنون در شهرداری تهران ۸۲ درصد بودجه به بودجه عمرانی و نگهداشت بوستان ها اختصاص دارد که چنین چیزی را در وزارتخانه ها و دیگر شهرهای کشور کمتر می شود دید. تدوین برنامه عملیاتی بلندمدت و میان مدت، حرکت به سمت سازمان انسانی به جای انسان سازمانی، حرکت به سمت شهر الکترونیک، تاکید بر شفاف سازی امور اعتباری، چابک سازی و همچنین توسعه درآمدهای پایدار که وزن آن در درآمد شهرداری تهران از ۱۲ درصد به ۳۶ درصد در سال ۹۱ رسیده است از جمله رویکردهای عمده در تحول سازمانی شهرداری تهران است.