به گزارش پارس نیوز، 

اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس بعد از ظهر امروز در ساختمان راه‌آهن جمهوری اسلامی با وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل راه‌آهن دیدار و گفت‌وگو کرد.

در این مراسم عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی اظهار داشت:‌ سال گذشته موفق شدیم 30.2 میلیارد تن کیلومتر بار در بخش ریل جابجا کنیم که اگر قرار بود با جاده جابه جا شود، هر یک تن کیلومتر 35 سی سی بیشتر سوخت مصرف می‌کرد و این یعنی یک میلیارد لیتر گازوئیل بیشتر مصرف می‌شد.

عباس آخوندی ادامه داد: متاسفانه یارانه‌های پنهان در بخش جاده‌ای بسیار زیاد است و در بخش ریل سرمایه‌گذاری اولیه بزرگی لازم است.

وی بیان کرد: ما سال گذشته 13 میلیارد تَن کیلومتر جابه جایی مسافر داشتیم که در هر یک تُن کیلومتر 20 سی سی اختلاف مصرف سوخت با جاده وجود دارد.

وزیر راه و شهرسازی افزود: ترانزیت فقط با ریل مفهوم خود را می‌یابد و میزان ترانزیت ریلی با جاده قابل قیاس نیست.

آخوندی با بیان اینکه استهلاک ترانزیت ریلی در برابر جاده‌ای بسیار اندک است،‌ افزود: فعالیت شبکه ریلی صدها صنعت را به کار وا می‌دارد.

وی اظهار داشت: در شهرسازی کلانشهرها میزان رفت و آمد حومه به مراکز کلانشهرها زیاد است. 7میلیارد سفر در سال از حومه به مراکز در کشور انجام می‌شود که یک میلیارد سفر آن در حومه تهران است که همه این سفرها با خودرو انجام می‌شود.

وزیر راه و شهرسازی گفت: راه‌آهن حومه در واقع مدل توزیع جمعیت در کنار شهرسازی ریل پایه است.

آخوندی با بیان اینکه در تهران روزانه 550 هزار خودرو وارد و خارج به / از تهران می‌شود،‌گفت: سرعت توسعه خودرو در کشور ما از سرعت توسعه جاده‌ها بیشتر است. هر چه اتوبان در تهران و اطراف تهران ساخته‌ایم، قبل از افتتاح به اشباع رسیده است. زیرا رشد تولید خودرو در کشور ما سالانه 15 درصد است.

وی با بیان اینکه شبکه لجستیک ایران را تعریف کرده‌ایم، افزود: باید بتوانیم تقسیم کاری بین حمل و نقل ریلی و جاده‌ای داشته باشیم؛ ضرورت دارد مبادی ورودی کشور، راه‌های طولانی را به یکسری مراکز بار داخل ایران با ریل برسانیم و از آنجا 200 کیلومتر با کامیون جابجا شود.

وزیر راه و شهرسازی بااشاره به تعریف پارک لجستیک‌ها در کشور اظهار داشت: این پارک لجستیک‌ها در اختیار بخش خصوصی قرار می‌گیرد و مراکز کشف و توزیع بار است.

آخوندی ادامه داد:‌در شهرفرودگاهی امام خمینی (ره) 800 هکتار اراضی به عنوان مراکز لجستیک تهران در نظر گرفته‌ایم؛ روزانه حدود 25 هزار کامیون وارد تهران می‌شود که با توسعه لجستیک بار این کامیون‌ها به ریل و بنادر شمال و جنوب وصل می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه باید به مفهوم حمل و نقل پشتیبان صنعت فکر کنیم، اضافه کرد: معدن سنگان 20 میلیون تن بار دارد که اگر روی جاده باشد جاده‌ها را خراب می‌کند.

وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه بیش از 50 درصد گازوئیل در حوزه حمل و نقل جابجا می‌شود، گفت: باید راه‌آهن در حوزه مسافر و در بخش حومه مورد توجه باشد.

آخوندی درباره راه‌آهن چابهار- زاهدان گفت:‌ این پروژه به وجود تنگناهای مالی فعال است و در زیرسازی 50 درصد رشد دارد،‌کارگاه‌ها فعال هستند و برای سرعت بیشتر نیازمند فاینانس هستیم که در این باره با هندی‌ها صحبت کردیم. پروژه مقداری سست شده اما ما امیدواریم بار تامین مالی بین‌المللی آن انجام شود.

وی اظهار داشت: درباره هزینه حمل و نقل ریلی ما در مدیریت راه‌آهن در تنگنا هستیم؛ راه‌آهن برای عبور هر واگن باید طبق قانون حق دسترسی از شرکت دارنده واگن دریافت کند، تا ما تعرفه حق دسترسی به شبکه ریلی در سال 92 عدد 57 درصد قیمت بار بود که 43 درصد مربوط به شرکت ریلی می‌شد، اما امروز تعرفه ریلی در سهم راه‌آهن 19 درصد و در سهم شرکت 81 درصد است. یعنی حق دسترسی را به میزان یک سوم کاهش داده‌ایم.

وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه در حمل و نقل تورم سرجمع کمتر از میانگین تورم ملی است، گفت: انعطاف جاده‌ای نسبت به ریلی بیشتر است، توسعه ناوگان با توسعه شبکه در ریل متناسب نیست.

آخوندی اضافه کرد: در بخش مسافری سیاست عمومی افزایش قیمت نیست،‌در بقیه دنیا هم به بخش ریلی مسافری یارانه می‌دهند.

وی درباره بند «ق» تبصره بودجه گفت: در بند ق مصوبه هیأت وزیران را گرفتیم، اما هنوز بند ق عملیاتی نشده است.

وزیر راه و شهرسازی گفت:‌در ناوگان بار و مسافر شرایط ما مناسب است اما مشکل مالی داریم. آخر سر باید مدلی برای تامین مالی داشته باشیم.

آخوندی گفت: در توسعه معادن در 10 سال بیش از 200 میلیون تن افزایش بار خواهیم داشت که این بار ریل‌پسند است و نباید به سمت جاده‌ها سوق یابد.

وی گفت: اگر مسیر ریلی بندرعباس- تهران در 5 سال آینده برقی شود اتفاق بزرگی است. این پروژه 3 میلیارد دلار اعتبار می‌خواهد و سرعت قطار را به 200 کیلومتر در ساعت می‌رساند. در حال حاضر سرعت مسافری در این پروژه 160 کیلومتر و باری 65 تا 70 کیلومتر در ساعت است.

بنابر این گزارش در ادامه این مراسم مدیرعامل راه‌آهن اظهار داشت: باید برای بخش مسافر مدل تامین مالی لیزینگی انجام شود، ما پیشنهاد آن را ارائه داده‌ایم تا سرمایه‌‌گذار واگن با قیمت اولیه کمتر دریافت کند.

سعید محمدزاده گفت: 1250 دستگاه واگن باری با حمایت راه‌آهن وارد ناوگان شده است.

وی ادامه داد: توان ما در حوزه ساخت داخل هر چه باشد مدل تامین مالی داخلی لازم است، وگرنه خریدار خصوصی امکان خرید از تولید کننده داخلی ندارد؛ تولید کننده داخلی امکان فروش اقساطی ندارد و خریدار هم امکان خرید نقدی ندارد، بنابراین توسعه ناوگان فقط از مدل تامین مالی لیزینگ امکان پذیر است.

بنابراین گزارش در این مراسم همچنین نمایندگان مجلس توضیحاتی در حوزه‌های مربوطه ارائه دادند.

انتهای پیام/