به گزارش پارس نیوز، 

«برومند چهار آیین» روز سه شنبه در نشست خبری درباره آخرین وضعیت صنعت مرغداری کشور و قیمت ها افزود: قیمت پیشنهادی ما برای هر کیلوگرم مرغ زنده 6 هزار و 800 تومان و برای مصرف کننده 9 هزار و 600 تومان بود اما با قیمت 9250 تومان موافقت شده است.
وی با بیان اینکه قیمتگذاری دستوری دولت کمکی به تولیدکنندگان و مصرف کنندگان نمی کند، اظهارداشت: ابلاغ دیرهنگام قیمت مرغ، همان سرکوب قیمت کارشناسی شده است.
این مقام صنفی مرغداران ادامه داد: در شرایط کنونی با قیمت های دستوری نمی توان بازار را کنترل کرد زیرا اگر سود اقتصادی تولیدکننده تامین نشود، علاوه بر کاهش تولید و عرضه با افزایش قیمت ها مواجه می شویم.
مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی کشور افزود: هزینه های تمام شده گوشت مرغ بالاست؛ دلیل آن «نرخ تورم و هزینه های حلقه های مرتبط با صنعت طیور» است که مستقل از یکدیگر اثرگذارند؛ به عنوان نمونه واحدهای تولیدکننده، واحدهای جوجه یکروزه، کشتارگاه ها و کارخانه ها مستقل از هم، فعالیت دارند و همین مساله سبب افزایش قیمت ها می شود.
چهارآیین گفت: با توجه به وضعیت کنونی تولید گوشت قرمز در کشور و جهان، به نظر می رسد در 25 سال آینده گوشت قرمز حکم خاویار را پیدا کند، بنابراین گوشت مرغ می تواند جایگزین مناسبی برای گوشت قرمز باشد.

** متوسط ضریب تبدیل مرغ در کشور 1.9 است
این مسئول صنفی اظهار داشت: در سالیان گذشته ضریب تبدیل برای مرغ گوشتی پنج بود و و ماه ها زمان می برد تا مرغ به وزن یک کیلوگرم برسد.
منظور از ضریب تبدیل یعنی به ازای مصرف پنج کیلوگرم دان، مرغ یک کیلوگرم می گیرد.
به گفته مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی کشور، امروزه با اصلاح نژاد و تغذیه مناسب، 42 روز نیاز است تا یک جوجه، مرغ گوشتی شود؛ یعنی متوسط ضریب تبدیل آن در کشور 1.9 و در دنیا به 1.6 کیلوگرم رسیده است.
چهارآیین، دلیل بالا بودن ضریب تبدیل در کشور را «استفاده از روش سنتی و دستی در تغذیه مرغ» اعلام کرد.
به گفته وی، البته در واحدهای صنعتی تولیدکننده مرغ گوشتی ضریب تبدیل 1.7 است و پیش‌بینی می شود در 10 سال آینده به 1.2 برسد؛ یعنی جوجه مرغ با مصرف 1.200 کیلوگرم غذا، یک کیلو گوشت تولید می کند.

** شبکه توزیع و انحصار واردات مشکل اصلی افزایش قیمت نهاده ها
مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی کشور درباره پرسش یکی از خبرنگاران مبنی بر «بی تاثیر بودن ارز یارانه‌ای برای واردات کنجاله سویا و ذرت و انحصار واردات توسط یک نفر» نیز گفت: دولت به چند گروه ضروری و کالای اساسی ارز یارانه‌ای اختصاص داده که کنجاله سویا و ذرت نیز جزو آن است که با ثبت سفارش، واردکنندگان امکان دریافت ارز را دارند.
به گفته چهارآیین، مشکل این بخش در نقص شبکه توزیع و پخش مویرگی آن است زیرا به جای اینکه نهاده‌های وارداتی مستقیم به دست تولیدکننده برسد پس از عبور چند مرحله، از دست واسطه و دلال به دست تولید کننده می رسد.
وی افزود: حدود 10 سال است که 70 تا 75 درصد بازار کنجاله سویا توسط یک واردکننده به کشور مدیریت می‌شود که در کنار آن ممنوعیتی برای دیگر واردکنندگان وجود ندارد اما نباید یک نفر انحصار واردات را در دست بگیرد.
به گفته این مقام صنفی بار دیگر تاکید کرد که ایراد اساسی در «توزیع شبکه مویرگی است که واسطه‌ها ورود می‌کنند و قیمت ها دست خوش تغییرات سینوسی می‌شود» از سوی دیگر نداشتن نقدینگی توسط تشکل‌ها و تولیدکنندگان و زیان دهی سه سال متوالی تولیدکنندگان سبب شده آنها به سمت دریافت وام با «سودهای ربادار» بروند که اگر روند به همین شکل ادامه یابد به طور قطع خطرآفرین است.
چهار آیین، درباره نقش شرکت پشتیبانی امور دام در تنظیم بازار نیز گفت: این شرکت 50 هزار تن کنجاله سویا وارد کرد که از طریق تشکل‌ها توزیع و منجر به کاهش قیمت ها شده به گونه ای که هر کیلوگرم کنجاله سویا آرژانتینی 2 هزار و 410 تومان و ذرت برزیلی 110 تومان است.
به گفته وی، اکنون در بازار، کنجاله سویا با نرخ 2 هزار و 800 تومان و ذرت برزیلی یک هزار و 300 تومان به فروش می رسد.
وی ادامه داد: برنامه تشکل‌ها، ورود به واردات است تا نهاده پس از واردات، مستقیم در اختیار تولیدکننده قرار گیرد و همین امر موجب کاهش قیمت نهاده ها می شود.

** ظرفیت تولید سه میلیون تن گوشت مرغ را داریم
چهارآیین با یادآوری اینکه 90 درصد نهاده ها و 70 درصد واکسن های موردنیاز تولید کنندگان مرغ گوشتی از طریق واردات تامین می شود، اضافه کرد: اکنون 2 میلیون تن گوشت مرغ در کشور تولید می شود که افزایش آن به سه میلیون تن نیز امکانپذیر است.
به گفته وی، طبق آمارها سرانه مصرف گوشت مرغ در کشور 25 کیلوگرم است.
این مقام صنفی، شمار تولیدکنندگان مرغ گوشتی در کشور را 24 هزار واحد اعلام کرد و گفت: اکنون ساختار خرده مالکی و پراکنش واحدهای تولیدی در کشور، صنعت مرغ گوشتی را با بی نظمی مواجه کرده است زیرا مرغداری های متفاوت با ظرفیت های مختلف در حال تولیدند.

** استفاده هورمون در تولید مرغ شایعه است
وی اظهارداشت: به عنوان یک کارشناس و متخصص بخش به صراحت اعلام می کنم استفاده از هورمون در تولید مرغ شایعه ای بی اساس است و حتی با بروز و شیوع بیماری هایی نظیر آنفلانزای پرندگان مصرف مرغ هیچ مشکلی ندارد.
مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی گفت: با وجود اینکه در سال 1395 نزدیک به 70 هزار تن مرغ صادرشد اما صادرات این محصول در سال گذشته و امسال به طور تقریبی متوقف شده است.
چهارآیین با بیان اینکه قیمت مرغ تولیدی رقابتی نیست، ادامه داد: دولت نیز مشوق های صادراتی اختصاص نمی دهد، ضمن اینکه از دولت تقاضا کرده ایم به جای مشوق صادراتی، تسهیلات کم بهره ارائه کند تا تولیدکنندگان بتوانند صادرات انجام دهند.
وی اعلام کرد که کشورهای واردکننده مرغ از ایران تقاضای مرغ سایز(با اندازه مشخص) دارند؛ از جمله اینکه عراق و افغانستان مرغ با وزنی معادل یک کیلو و 200 گرم را می پسندند در حالی که در کشورمان مرغ با وزن بالای یک کیلو و 800 گرم تولید می شود، بنابراین اندازه نبودن مرغ های تولیدی یکی از موانع اصلی صادرات است.
مدیرعامل این اتحادیه صنفی اضافه کرد: به نظر می رسد اگر بتوانیم تسهیلات کم بهره دریافت و مرغ مناسب تولید کنیم سالیانه 200 تا 250 هزار تن از آن را می توان صادر کرد.
این مقام صنفی با بیان اینکه مصرف مرغ سایز در کشور باید فرهنگسازی شود، ادامه داد: این مرغ ها کمترین چربی را دارند و برای هضم مناسبند.
اقتصام**9186 ** 2023