دروغ ۸۰میلیارد یورویی!
روزنامههای حامی دولت و طیف موسوم به اصلاحطلب دیروز درباره تسهیلات ۸۰میلیارد یورویی(بعضی از منابع یورو و بعضی دلار عنوان کردهاند) اروپا به ایران نوشتند.
روزنامههای حامی دولت و طیف موسوم به اصلاحطلب دیروز درباره تسهیلات ۸۰میلیارد یورویی(بعضی از منابع یورو و بعضی دلار عنوان کردهاند) اروپا به ایران نوشتند این درحالی است که رقم ۸۰میلیارد یورو کل سرمایه این بانک است و دیگر اینکه دیروز رئیساین بانک همکاری با کشورمان را منتفی دانست.
زمانی نه چندان دور روزنامههای طیف موسوم به اصلاحطلب با تیترهایی بزرگ و کوچک موضوع ضرر بزرگ را در بوق میکردند. آنها در این پروژه درصدد بودند تا به مخاطبان این معنا را القا کنند که هر روز که برجام به تاخیر میافتد کشور ۱۰۰میلیون دلار متضرر میشود! برجام امضا شد و چندماه بعد اجرا شد اما آنچه مشخص شد این بود که این انگاره سازیها تنها مصرفش بسترسازی برای پذیرش برجام بوده است! چندسال از آن روزها گذشته اما گویا قرار است این قبیل غیرواقعنماییهای این طیف ادامه داشته باشد. دیروز خبری در صفحات نخست روزنامههای طیف موسوم به اصلاحطلب که حیرت انگیز و قابل تامل. خبری که از اختصاص تسهیلات ۸۰میلیارد یورویی اروپا به ایران خبر میداد.
نقطه آغاز: ضرر روزانه ۱۰۰میلیون دلار!
روزنامه ایران (ارگان دولت) در این باره در شماره دیروز خود نوشت: «صندوق سرمایهگذاری اروپا که فعالیت آن حمایت از کارآفرینی و نوآوری است برای ایران هم فعال شده است. این صندوق تسهیلات ۸۰ میلیارد یورویی خود را در اختیار ایران قرارخواهد داد تا صنایع کوچک و متوسط بتوانند از آن بهره ببرند.آن گونه که در سایت صندوق سرمایهگذاری اتحادیه اروپا به اسم EIF آمده است فعالیت آنها محور ضمانت سرمایهگذاری است.»
اما این صندوق اروپایی مهربان! چیست؟ روزنامه ایران در ادامه مطلب خود نوشت: «صندوق یاد شده یک مؤسسۀ تخصصی مالی ریسک است تا از شرکتهای کوچک و متوسط (SME) در سراسر اروپا حمایت کند. سهامداران این مجموعه بانک سرمایهگذاری اروپا (EIB)، اتحادیه اروپا، نماینده کمیسیون اروپا و طیف وسیعی از بانکها و مؤسسات مالی و خصوصی است. فعالیت آنها با استفاده از منابع خودشان یا توسط بانک سرمایهگذاری اروپا، کمیسیون اروپا، کشورهای عضو اتحادیه اروپا یا سایراشخاص ثالث انجام میشود. با توسعه و ارائه محصولات هدفمند مالی به واسطه صندوق سرمایهگذاری اتحادیه اروپا، از قبیل بانکها، شرکتهای تضمین، ارائه دهندگان خدمات قرضه کوچک و صندوقهای سرمایهگذاری خصوصی، دسترسی صنایع کوچک و متوسط به منابع مالی افزایش پیدا میکند.»
در ادامه روزنامه دولت افزوده است: «در گذشته اسم کشورهای متعددی برای دریافت تسهیلات از صندوق سرمایهگذاری اتحادیه اروپا وارد شده است و حال طبق آخرین خبرها ایران هم در فهرست این صندوق مهم و استراتژیک قرار گرفته است.»
و با این اوصاف این روزنامه هیجان زده از یک خبر بزرگنمایی شده نتیجه گیری میکند: «از آنجا که ورود به این صندوق بعداز خروج آمریکا از برجام بوده است، نشان میدهد که ایران میتواند حتی بدون آمریکا برجام را ادامه دهد.»
دروغ ۸۰میلیارد یورویی!
اصلیترین موضوع در این میان اختصاص ۸۰میلیارد یورو تسهیلات به ایران است! این خطی است که در شماره دیروز روزنامههایی نظیر ایران، اطلاعات، مردمسالاری و همشهری دنبال شد.
روزنامه ایران در شماره دیروز خود، در ادامه مطلب فوق نوشت: «فریال مستوفی عضو اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه صندوق سرمایهگذاری اتحادیه اروپا ۸۰ میلیارد یورو اعتبار میتواند برای ایران در نظر بگیرد...» و سپس در ادامه از قول «پدرام سلطانی نایبرئیساتاق بازرگانی ایران» نوشت: «۸۰ میلیارد یورو اعتبار از سوی اتحادیه اروپا برای تسهیل در روابط تجاری بین شرکتهای کوچک و متوسط ایران و اروپا در نظر گرفته شده است. براین اساس یک تشکل اقتصادی در اروپا مسئولیت را برعهده بگیرد و اتاق بازرگانی ایران زمینهساز همکاری مشترک میان بنگاههای کوچک و متوسط هر دو طرف خواهد شد.»
آیا واقعا این تشکل اقتصادی مهربان ۸۰میلیارد یورو تسهیلات به ایران اختصاص داده است؟! به راستی اروپا اینقدر تغییر رویه داده؟ همان اروپایی که در دهه ۱۳۸۰وقتی بدون آمریکا با ایران به مذاکره پرداخت و ایران نیز تمام تعهدات را عمل کرد باز به وعده هایش جامه عمل نپوشید!
موضوع از این قرار است که سرمایه این صندوق ۸۰میلیارد یورو است. یعنی حتی به فرض همکاری این تشکل اقتصادی با ایران مشخص است که کل سرمایه خود را به ایران اختصاص نخواهد داد. تلاش این طیف از روزنامهها برای بزرگنمایی از یک موضوع دقیقا همان روشی است که در روزگار مذاکرات برای متقاعد کردن افکار عمومی و مجلس برای همراهی با برجام به کار گرفته شد.
انکار بانک سرمایهگذاری اروپا
دیروز اما خبری منتشر شد که از اساس همکاری بانک سرمایهگذاری اروپا را با ایران رد کرد. خبرگزاری تسنیم به نقل از رویترز در این رابطه نوشت: «رئیسبانک سرمایهگذاری اروپا میگوید که از تلاشهای اتحادیه اروپا برای حفظ توافق هستهای سال ۲۰۱۵ با ایران (برجام) حمایت میکند، اما هشدار داد که وامدهی به ایران میتواند این بانک را تضعیف کند.»
«وِرنِر هویر»، رئیسبانک سرمایهگذاری اروپا در جریان یک کنفرانس خبری گفت: «هیچ بانک اروپایی وجود ندارد که در حال حاضر بتواند در ایران و با ایران تجارت کند.»
رئیسبانک سرمایهگذاری اروپا که بازوی سرمایهگذاریهای بلندمدت غیرانتفاعی اتحادیه اروپا است در ادامه افزود: «ما باید به این واقعیت توجه کنیم اگر در ایران فعال میبودیم، مدل کسبوکار بانک را در معرض خطر قرار میدادیم.»
این سخنان در شرایطی بیان میشود که اتحادیه اروپا برای کمک به حفظ ارتباطات اقتصادی با ایران در مقابل تصمیم آمریکا برای خروج از برجام و اعمال دوباره تحریمها علیه ایران، از این بانک خواسته بود تا با ایران تجارت کند.
اروپا و کارگردانی سناریویی برای FATF
گویا چندماه قبل اتحادیه اروپا نام ایران را در فهرست کشورهای مجاز برای معامله در این بانک قرار میدهد. همین قرار گرفتن نام ایران در لیست این بانک سبب شد تا روزنامههای طیف موسوم به اصلاحطلب چنان ذوق زده شوند که کل سرمایه آن را در ارتباط با ایران عنوان کنند و آن را نشانهای از عزم جدی اروپا برای حفظ برجام بدانند!
اما اکنون «وِرنِر هویر»، رئیسبانک سرمایهگذاری اروپا میگوید که بیم آن دارد که تحریمهای آمریکا باعث نگرانی خریداران اوراق قرضه از این بانک شود، به خصوص خریداران اوراق این بانک در آمریکا.
با این وجود این سؤال مطرح است که آیا مقامهای ارشد اتحادیه اروپا از آنچه این روزها رئیسبانک سرمایهگذاری اروپا میگوید بیاطلاع بودهاند؟ یا اینکه قبل از قرار دادن نام ایران در لیست مشتریان این بانک با مدیر آن مشورت نکردهاند؟
آنچه از این مبحث به ذهن میرسد این است که گویا سه کشور اروپایی قدم به قدم در حال اجرای سناریویی هستند که در نهایت به ایران بگویند ببینید ما تلاش خویش را انجام دادیم اما نشد و تنها چاره کار این است که ایران FATF را بپذیرد!
در باره این زیاده خواهی همراه با نیرنگ اروپا باید به این نکته توجه کرد که اکنون ایران و اروپا در حال مذاکره در مورد اجرای تعهدات برجامی غرب هستند اما اروپا در این میان سعی دارد تا کنوانسیون مالی- بانکی (FATF) دیگری را به کشورمان تحمیل کند.
انتهای پیام/
ارسال نظر