تجزیه شدت انرژی در بخشهای اقتصادی ایران از منظر علم
نتایج حاصل از این مطالعه نشان میدهد که شدت انرژی در طول دوره زمانی مورد بررسی در سه بخش صنعت، حمل و نقل و کشاورزی افزایش داشته است و مقایسه تحلیل زمانی زنجیرهای نتایج واقعیتر و قابل اعتمادتری را در اختیار سیاستگذاران قرار میدهد.
چکیده:
در این مطالعه با استفاده از ترکیب روشهای تحلیل تجزیه شاخصی و تحلیل تجزیه مبتنی بر تولید با رویکرد ضربی و در دو شکل تحلیل زمانی دو دورهای و زنجیرهای به تجزیه عوامل مؤثر بر شدت انرژی در قالب آثار تولیدی، ساختاری، شدت انرژی بخشی، تغییرات تکنولوژی، تغییرات کارایی فنی، جانشینی نیروی کار با انرژی و جانشینی سرمایه با انرژی برای سهبخش اقتصادی کشور، صنعت، حمل و نقل و کشاورزی در دوره زمانی سالهای 1391-1385، و به تفکیک انرژیهای مصرفی نفت خام و فرآوردههای نفتی، گاز طبیعی و برق پرداخته شده است. نتایج حاصل از این مطالعه نشان میدهد که شدت انرژی در طول دوره زمانی مورد بررسی در سه بخش صنعت، حمل و نقل و کشاورزی افزایش داشته است و در این میان به تفکیک بخشهای اقتصادی، اثر جانشینی نیروی کار با انرژی و به تفکیک بخشهای اقتصادی و انرژی مصرفی، اثر تولیدی بیشترین سهم را در توضیح عوامل مؤثر بر تغییرات کل شدت انرژی داشتهاند. اثر جانشینی نیروی کار با انرژی بیشترین سهم را در توضیح عوامل مؤثر بر اثر شدت انرژی بخشی داشته است و اثر تغییرات کارایی فنی در طی دوره مورد بررسی در کل موجب کاهش مصرف انرژی شده است و اثر تغییرات کارایی فنی، پایینترین سهم را در توضیح رشد مصرف کل و شدت انرژی داشته است. همچنین نتایج نشان میدهد مقایسه تحلیل زمانی زنجیرهای نتایج واقعیتر و قابل اعتمادتری را در اختیار سیاستگذاران قرار میدهد.
واژههای کلیدی: اثر ساختاری، اثر تولیدی، اثر شدت انرژی، تحلیل تجزیه شاخصی، تحلیل تجزیه مبتنی بر تولید
نویسندگان:
شبنم لطفی: استادیار و عضو هیئت علمی گروه اقتصاد انرژی، دانشگاه علامه طباطبائی (نویسنده مسئول) دانشکده اقتصاد، دانشگاه علامه طباطبائی
علی فریدزاد ، علی اصغر سالم
فصلنامه پژوهشها و سیاستهای اقتصادی - سال بیست و ششم، شماره 85، بهار 1397.
برای مشاهده کامل مقاله روی فایل مقابل کلیک کنید.
انتهای پیام/
ارسال نظر