به گزارش پارس نیوز، 

آمار و ارقام می‌گوید شغل مرغداری طرفداران نسبتا زیادی در کشور پیدا کرده است. مرغداری واحدی صنعتی و نیمه‌صنعتی است که در بسیاری از نقاط کشور ایجاد و عده زیادی در آنها مشغول به فعالیت هستند. تاسیس مرغداری در ابتدا آسان به نظر می‌رسد اما برای داشتن یک واحد صنعتی مرغداری باید ملزومات احداث آن یعنی ابزارآلات گرمایشی و سرمایشی و تکنولوژیک که بسیار هزینه‌بر هستند، تهیه شود. مرغداری‌ها برای شروع فعالیت خود به مقداری زمین نیاز دارند که باید در خصوص انتخاب زمین موردنیاز، نکات قابل‌توجهی را درباره حوالی و اطراف آن رعایت کنند. مثلا مرغداری نباید نزدیک محیط‌های غیر بهداشتی تاسیس شود. سپس باید تجهیزاتی را برای نگهداری مرغ‌ها و جوجه‌کشی مهیا کرد، مانند آبخوری‌های آویز ثابت و آبخوری‌های کمکی که قبل از جوجه‌ریزی بایستی با آب تمیز پرشده و درجه حرارت مشخصی داشته باشند. همچنین برای جوجه‌ریزی نیز باید نیازهای بهداشتی و درمانی مرغ‌ها که هزینه‌هایی را به دنبال دارد، رعایت شود. از سوی دیگر رطوبت نسبی سالن نگهداری مرغ‌ها نیز باید رعایت شود.

غیرمجاز‌‌های خرابکار

به‌رغم سوددهی مرغداری‌ها، همیشه همه چیز مطابق خواسته آنها پیش نمی‌رود و عواملی مرغداری‌ها را به تعطیلی کشانده و باعث از بین رفتن جوجه‌ها‌ و مرغ‌ها شده و در نهایت به ورشکستگی آنها منجر می‌شود. اگر شرایط نگهداری مرغ‌ها به درستی رعایت نشود ممکن است آنها به دلیل آلودگی و بیماری‌هایی چون آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان از بین بروند. کار در مرغداری‌های صنعتی و مجاز تقریبا به صورت عادی پیش رفته و با کنترل اوضاع و نظارت وزارت جهاد کشاورزی و ارگان‌های مربوطه بر آنها، همه چیز

به خوبی پیش می‌رود، اما در مرغداری‌های غیرمجازی که در سال‌های اخیر تعدادشان افزایش یافته و تقریبا در همه شهرها مشغول به فعالیت هستند شرایط

به نحو دیگری است و باعث بر هم خوردن نظم دیگر مرغداری‌ها و شیوع بیماری‌های مربوط به پرندگان شده است.

گلایه مرغداران مجاز

مرغداران صنعتی از عدم نظارت وزارت جهاد کشاورزی بر مرغداری‌های غیر مجاز گلایه می‌کنند. یکی از مرغداران صنعتی استان اصفهان با توجه به فراخوان آفتاب یزد جهت ارسال سوژه به ما گفت: «یکی از مشکلات مرغداری‌های صنعتی به اقدامات وزارت جهاد کشاورزی برمی‌گردد. این وزارتخانه مرغداری‌های غیر مجاز را ساماندهی نکرده است. آنها بر روی مرغ، تخم‌ مرغ، نحوه و مکان جابجایی محصولات آنها نظارت نمی‌کنند.» او با اشاره به تاثیر منفی بر مرغداران مجاز صنعتی در پی عدم نظارت وزارت جهاد کشاورزی بر مرغداری‌های غیر مجاز افزود: «وقتی وزارت جهاد کشاورزی مرغداری‌های غیر مجاز را کنترل نمی‌کند، مرغ و تخم مرغ آنها به صورت غیرقانونی جابجا می‌شوند و در این جابجایی احتمال انتقال و گسترش بیماری از منطقه‌ای به منطقه دیگر را افزایش می‌دهند. سپس با درگیرکردن مرغداری‌های بزرگ صنعتی با این بیماری‌ها، موجب خسارت بالا به آنها می‌شوند.»

بی‌خیالی وزارت جهاد کشاورزی

این مرغدار صنعتی می‌گوید: «مرغداری‌های غیر مجاز بیشتر در استان اصفهان، قم و دیگر استان‌های ایران پخش بوده و در حال فعالیت هستند. آنها آزادانه، بدون مجوز و در سایه عدم نظارت وزارت جهاد کشاورزی به فعالیت خود ادامه می‌دهند.» او افزود: «مرغداری‌های صنعتی برای جوجه‌ریزی و مرغ‌ریزی مجوز دارند. آنها زمان جابجایی تخم مرغ باید برای اخذ مجوز ازسوی سازمان دامپزشکی اقدام ‌کنند، اما مرغداری‌های

غیرمجاز این مجوز را دریافت نمی‌کنند. همچنین برای دریافت مجوز جابجایی، بر روی آنها نظارت و سخت‌گیری انجام نمی‌شود.» این مرغدار صنعتی یکی دیگر از مشکلات‌شان را در عدم برنامه‌ریزی برای مقابله با آنفلوآنزا و جلوگیری از شیوع آن دانست و گفت:

«در استان اصفهان تعداد مرغداران غیرمجاز بالاست. در زمستان سال قبل که آنها به آنفلوآنزای فوق‌حاد پرندگان مبتلا شدند، این موضوع مهم را اطلاع ندادند و با انتقال شبانه و بدون خبر مرغ‌های خود به شهرهای دیگر، باعث انتقال بیماری از یک استان به استان دیگر ‌شدند.» او با تاکید بر معضلاتی که از نظر اقتصادی و... گریبان‌گیر مرغداری‌های مجاز صنعتی شده است، اظهار کرد: «در میان این مسائل یکی دیگر از مشکلاتی که سال قبل مرغداری‌ها را اذیت کرد، پرداخت دیرهنگام (پس از عید) پول بیمه ما به دلیل تلفات زمستان بود. همچنین در جریان اعتراض اخیر کامیون‌داران؛ دانه، ذرت و سویا به مرغداری‌ها نرسید و مشکلاتی را برای مرغداری‌ها ایجاد کرد.»

پلمپ مرغداری‌های غیرمجاز

برای پیگیری گفته‌ها و انتقادات مطرح شده، با رئیس سازمان دامپزشکی کشور به گفت‌وگو پرداختیم. او نظر متفاوتی دارد. علیرضا رفیعی‌پور، با تاکید بر اینکه تعداد مرغداری‌های غیر مجاز بالاتر نرفته است، گفت: «این مرغداری‌ها طی سال‌های گذشته شناسایی شده‌اند و از آنها به عنوان مرغداری‌های بدون پروانه غیر مجاز نام برده می‌شود. قطعا اگر یک مرغداری در زنجیره تولید قرار نگیرد، هر اقدام آن می‌تواند مخاطره آمیز باشد.» او افزود: «خوشبختانه ستاد اجرایی آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان که اتحادیه مرغداران کشور هم عضو آن است، با کمک سازمان دامپزشکی، وزارت جهاد کشاورزی و سایر دستگاه‌ها دست به دست هم داده و با پیگیری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان که طی هشت ماه قبل به مرغداری‌ها بسیار خسارت وارد کرد، مرغداری‌های غیر مجاز را تعیین تکلیف کردند.» رفیعی‌پور ضمن اشاره به برخورد با افرادی که در این زمینه مطابق چارچوب‌های تعیین شده عمل نکرده بودند، اظهار کرد: «طی ماه‌های گذشته بسیاری از مرغداری‌هایی که در این حوزه بدون پروانه فعالیت کرده‌اند با اقدامات قضایی، پلمپ و تعطیل شده‌اند. با همکاری ستاد اجرایی آنفلوآنزا و مرغداران کارهای‌ خوبی در حال انجام است. امیدواریم امسال در زمینه مرغداری‌های بومی، غیر مجاز و مرغداری‌های دیگری که می‌توانند برای این صنعت مخاطره آمیز باشند، اتفاقات خوبی افتاده و معضلات این صنعت تعیین تکلیف شود.» رئیس سازمان دامپزشکی کشور کنترل تردد محموله‌های پرندگان را از مهم‌ترین موضوعات دانسته و گفت: «قطعا کنترل تردد‌ها در کنار موضوعاتی که برای کنترل بیماری‌ها انجام می‌دهیم بسیار ضروری است. باید برای تردد هر محموله پرنده و دامی از دامپزشکی مجوز دریافت شود. اگر افرادی خلاف این موضوع عمل کنند بدون شک تخلف بوده و قطع به یقین نیروهای انتظامی و پست‌های دامپزشکی با وظایفی که در این زمینه دارند با این موارد برخورد می‌کنند.» او در ادامه افزود: «البته شاید درصدی از افراد هم در مسیرهایی حرکت کنند که دور از چشم ماموران انتظامی و دامپزشکی باشد. بدین منظور در ماه‌های گذشته تفاهم‌نامه‌ای با نیروی انتظامی در خصوص بحث کنترل ترددها که عاملی برای پیشگیری از بیماری آنفلوآنزاست امضا کرده‌ایم. همچنین اگر شهروندان محموله‌هایی خارج از ضوابط مشاهده کردند، می‌توانند آن را به سازمان دامپزشکی گزارش دهند.»


انتهای پیام/