ثبت سفارش واردات کالا به ۹/۲۵ میلیارد دلار رسید
از ابتدای امسال تا ۲۰ خرداد آمار کل ثبت سفارش برای واردات ۲۵ میلیارد و ۹۳ میلیون دلار کالا بوده است.
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران و معاون صادراتی وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان این مطلب در نشست خبری، میزان ثبت سفارش برای واردات در دو ماهه ابتدای امسال را هم ۲۰ میلیارد دلار دانست که نسبت به مدت مشابه پارسال ۸ میلیارد دلار افزایش داشته است، با بیان اینکه ثبت سفارش به معنی ورود قطعی کالا نیست، افزود: از ابتدای امسال تاکنون، برای واردات یک میلیارد و ۷۶۰ میلیون دلار کالای اساسی، ۲ میلیارد و ۶۶۲ میلیون دلار کالاهای مصرفی، ۱۵ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار کالای واسطه ای، ۴ میلیارد و ۲۸۰ میلیون دلار کالاهای سرمایه ای و همچنین یک میلیارد و ۹۱ میلیون دلار سایر کالاها ثبت سفارش انجام شده است.
مجتبی خسروتاج درباره صادرات کالا در دو ماهه امسال هم گفت: با احتساب میعانات گازی، صادرات به ۱۸ میلیون و ۷۶۸ هزار تن و معادل ارزی ۷ میلیارد و ۷۳۹ میلیون دلار رسیده است که نسبت به سال قبل ۸ر۴درصد از لحاظ وزن و ٢٢درصد از نظر ارزشی افزایش داشته است. معاون صادراتی وزیر صنعت اظهار داشت: پنج قلم عمده صادراتی کشور شامل میعانات گازی، پروپان مایع شده، روغن های سبک، پلی اتیلن گرید فیلم، گازهای نفتی و هیدروکربورهای گازی شکل مایع شده است. چین، امارات، عراق، افغانستان و هند پنج بازار نخست صادراتی کشور در این مدت بوده اند. به گفته وی، در دو ماهه نخست امسال، ایران یک میلیارد و ۴۵۱ میلیون دلار به چین، یک میلیارد و ۳۷۱ میلیون دلار به امارات متحده عربی، یک میلیارد و ۱۶۲ میلیون دلار به عراق، ۵۷۷ میلیون دلار به افغانستان و ۴۶۰ میلیون دلار به هند کالا (با احتساب میعانات گازی) صادر کرده است.
خسروتاج گفت: تراز تجاری کشور با احتساب میعانات گازی مثبت ۹۴۲ میلیون دلار است که نسبت به دو ماهه نخست پارسال که منفی ۴۱۷ میلیون دلار بود، رشدی ۳۲۶ درصدی را تجربه کرده است.
وی با اشاره به اینکه ۹۱ درصد صادرات غیرنفتی ایران به مقصد ۲۰ کشور بارگیری می شود، گفت: از بین مهمترین بازارهای هدف کالا، فقط ارزش صادرات به هند، تایوان، ترکمنستان و ژاپن کاهش داشته و دیگر کشورها از جمله چین، امارات، عراق، افغانستان، کره جنوبی، ترکیه، پاکستان، اندونزی افزایش یافته است.
رئیس کل سازمان توسعه تجارت اظهار داشت: تراز تجاری در دو ماهه سال جاری ٩٤٢ میلیون دلار مثبت است که البته درباره واردات باید به این نکته توجه داشت که ثبت سفارش همواره بالاتر از واردات است. بنابراین ترخیص کالا از گمرک ملاک است که تا این لحظه ۲۰ میلیارد دلار ثبت سفارش شده است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: کالاهایی که درآمدهای ارزی صادراتی آنها باید در سامانه نیما فروخته شود، اقلامی هستند که عمدتا ازجانب شرکت های دولتی، شرکت های وابسته به نهادهای عمومی غیر دولتی و شرکت های تحت مدیریت دولت صادر می شوند که از جمله آنها فرآورده های نفتی و پالایشگاهی، پتروشیمی ها، مواد معدنی و محصولات معدنی فلزی اعم از فلزات آهنی یا رنگین است.
خسروتاج ادامه داد: به این علت که در موارد محدودی شرکت های بزرگ بخش خصوصی هم همین اقلام را صادر می کنند، برای اجرای یکسان ضوابط و جلوگیری از تبعیض، همه افراد و شرکت های صادر کننده اقلام یاد شده مشمول فروش ارز صادراتی در سامانه نیما هستند.
وی گفت: عدم فروش ارز صادرات کالاهای یاد شده در سامانه نیما به منزله تخلف تلقی شده و اعمال معافیت صادرکنندگان و سایر مشوق های صادراتی منوط به رعایت دستور العمل ارزی دوم اردیبهشت امسال است. معاون وزیر صنعت گفت: پس از تصمیمات ارزی لحاظ شده در کشور صادرکنندگانی که ارز حاصل از صادرات خود را وارد سامانه نیما نمیکنند از این پس شامل معافیتهای مالیاتی نشده و در سیاستهای تشویقی هم جایی نخواهند داشت. وی افزود: صادرات سایر اقلام شامل محصولات کشاورزی ،نساجی ، لوازم خانگی ، صنایع فلزی ،فرش ماشینی و دستباف که عمدتا ازجانب بخش خصوصی صورت می گیرد و از اقلام خرد و با ارزش صادراتی پایین است، از اقلامی هستند که در حال حاضر ضرورتی برای ورود ارز آن به سامانه نیما نیست. البته پیش بینی می شود که صادرات امسال این اقلام ۱۰ تا ۱۵ میلیارد دلار باشد که اگر سیاست های تشویقی به کار گرفته شود و همچنین اگر حمایت هزار و ۳۰۰ میلیارد تومانی از صادرات در مجلس تصویب شود، این صادرات به ۲۰ میلیارد دلار هم خواهد رسید. خسروتاج گفت: البته درآمدهای ارزی این اقلام هم به موجب بخشنامه دوم اردیبهشت امسال معاول اول رئیس جمهوری مشمول استفاده در چرخه اقتصادی کشور است، ولی نه صرفا از طریق فروش در سامانه نیما بلکه اظهار نامه صادراتی صادر کننده می تواند برای واردات اقلام خاصی که فهرست آن به زودی اعلام می شود، مورد استفاده قرار گیرد.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا نرخ خرید و فروش ۲۰ درصد ارز کالاهایی که مجاز به عدم ارایه ارز حاصل از صادرات به نیما نیستند، اجازه معامله با نرخ توافقی را دارند یا خیر؟ گفت: این موضوعی است که صادرکنندگان طی یک ماه اخیر مطرح می کنند. برای این موضوع اقلام خاصی در نظر گرفته شده است که در روزهای آینده اعلام خواهد شد.
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران درباره ارایه ۲۰ درصد ارز حاصل از صادرات غیرنفتی خارج از سامانه نیما به واردکنندگان گفت: اظهارنامه صادراتی ارزش دار می شود؛ ضمن اینکه نرخ این اظهارنامه در خرید و فروش میان صادرکننده و واردکننده، توافقی خواهد بود. اما ملاک قیمت معامله دلار همان ۴ هزار ٢٠٠ تومان خواهد بود.
انتهای پیام/
ارسال نظر