به گزارش پارس نیوز، 

نکته قابل توجه در مورد دلار این است که بیش از دو‌سوم دلارهای چاپ شده در آمریکا در خارج از این کشور رایج هستند و استفاده دلارهای خارج از آمریکا روز به روز در حال  گسترش است. این امر تا جایی پیش رفته است  که در پاره‌ای از مناطق جهان دلار تا حد زیادی جای ارز محلی را گرفته و بسیاری از مبادلات در سطح مناطق مختلف با این ارز انجام می شود.

با این همه این ارز جهانی هم به مانند سایر ارزها، تحت تاثیر تصمیمات سیاسی و اقتصادی دولت آمریکا و بانک مرکزی این کشور موسوم به  فدرال رزرو قرار دارد. شاید به همین دلیل باشد که سیاست‌های اقتصادی دونالد ترامپ و تمرکز بر اقتصاد داخلی به جای همگرایی با اقتصاد‌های دیگر در جهان، باعث شده که تا حد بسیاری ارزش دلار در مقابل ارزهای دیگر جهانی تقویت شود.

 با این همه برخی از تحلیلگران معتقد هستند که ادامه این سیاست و تقویت و ثبات ارزش دلار در مقابل سایر ارزهای جهانی که از زمان تکیه زدن ترامپ بر مسند ریاست جمهوری آمریکا شروع و ادامه داشته است دیگر کارساز نیست و باید منتظر کاهش ارزش دلار در مقابل سایر ارزها جهانی مانند یورو بود.

پایان حکمرانی دلار تا سه ماه دیگر

هفته گذشته خبرگزاری رویترز، در یک نظرسنجی که از تحلیلگران اقتصادی انجام داد از آنها در مورد آینده ارزش دلار پرسش کرد. بر اساس این نظرسنجی، نزدیک به ۶۰ درصد از تحلیلگرانی که از آنها در مورد ارزش دلار سوال شد بر این باور بودند که تقویت اخیر ارزش برابری دلار آمریکا در مقابل ارزهای عمده جهان تنها به مدت سه ماه ادامه خواهد داشت و این ارز به تدریج با کاهش ارزش خود رو به رو می شود.

در این بین ۱۰ تن از مجموع ۶۷ تحلیلگری که در این نظرسنجی شرکت کرده‌اند، اعتقاد داشتند که اوج‌گیری اخیر دلار یک ماه بیشتر نمی‌تواند دوام داشته باشد. پانزده نفر نیز پیش‌بینی کرده‌اند که جایگاه فعلی دلار در بازار جهانی ارز تا شش ماه دیگر حفظ خواهد شد. البته چند نفری هم امیدوارند که تقویت اخیر ارزش دلار برای یکسال و شاید هم بیشتر از آن دوام داشته باشد.

یکی از این افراد دانیل هوی مدیر ارشد بخش راهبرد بازار ارز در موسسه جی پی مورگان است. وی اعتقاد دارد که دوران حکمرانی دلار در بازار‌های جهانی زودگذر است و می گوید: «بنا بر علائمی که در اختیار داریم به این نتیجه رسیده‌ایم که از نیمه دوم سال گذشته میلادی تقویت عملی دلار بر اساس پتانسیل‌های موجود به طور کامل صورت گرفته و بنابراین باید گفت که دوره پادشاهی دلار با وجود تاجگذاری اخیرش بسیار زودگذر خواهد بود.»

به گفته مدیر ارشد بخش راهبرد بازار ارز در موسسه جی پی مورگان ، واگرایی دوره‌ای به نفع دلار در حال از میان رفتن است چرا که داده‌های اقتصادی جهان به تدریج در حال تثبیت است و از این پس مساله اساسی نرمال‌سازی سیاست‌های اقتصادی در سطح جهان خواهد بود.

نظرسنجی‌های قبلی رویترز که در سال گذشته میلادی و اوایل سال ۲۰۱۸ میلادی انجام شده، حاکی از تضعیف ارزش دلار به دلیل وخامت اوضاع مالی اقتصاد آمریکا تحت تاثیر نرخ بهره بالاتر از معمول بود که در حال حاضر دلار به این روند نزدیک شده است.

چنان که انتظار می‌رود بانک مرکزی ایالات متحده در هفته جاری  نرخ بهره را افزایش دهد تا ادامه سال جاری میلادی نیز تحت تاثیر چشم‌انداز نزولی دلار قرار گیرد. بنابراین پیش‌بینی سیاست‌های پولی سایر بانک‌های مرکزی جهان در حال حاضر مهم‌تر از هر زمان دیگری شده است.

دلار آمریکا بدون واکنش به اخبار خوب اقتصادی

هفته گذشته پس از آن که پیتر پارت (Peter Praet) رئیس بانک مرکزی اروپا، از نشست روز ۱۴ ژوئن این بانک برای بررسی سیاست‌های پولی اروپا خبر داد، ارزش برابری یورو در برابر دلار آمریکا روز چهارشنبه به بالاترین حد خود طی ۱۰ روز گذشته رسید. این رشد تحت تاثیر پیش‌بینی‌های متاثر از اظهارات آقای پارت مبنی بر افزایش نرخ بهره با نزدیک شدن به موعد اتمام خرید اوراق قرضه در پایان سال ۲۰۱۸ میلادی بود.

براساس پیش‌بینی کارشناسان اقتصادی مستقل، بانک مرکزی اروپا در ماه دسامبر آینده سیاست خرید ماهیانه میلیاردها یورو اوراق قرضه را متوقف خواهد کرد. البته نرخ برابری یورو در برابر دلار آمریکا هفته گذشته به پایین‌ترین سطح خود طی ۱۰ ماه گذشته یعنی ۱.۵۱ رسیده بود، رخدادی که بیش از همه متاثر از شرایط مبهم سیاسی در ایتالیا و افزایش نگرانی‌ها نسبت به کاهش رشد اقتصادی اتحادیه اروپا بود.

همین امر موجب تقویت بیشتر ارزش دلار آمریکا در بازار جهانی ارز شد. بدین ترتیب ارزش دلار آمریکا به بالاترین سطح طی ۶ ماه گذشته رسید. سطحی که مطابق نتایج نظرسنجی رویترز از کارشناسان بازار ارز، پایدار نخواهد بود.

شاون اوسبورن (Sean Osborne) استراتژیست ارشد بازار ارز در بانک اسکوتیای کانادا معتقد است که تقویت دلار آمریکا به حدی رسیده است که دیگر در کوتاه‌مدت توان واکنش نشان دادن به اخبار خوب اقتصادی را ندارد.

نظرسنجی رویترز نیز در این مورد نشان می‌دهد که از نظر تقریبا۶۰ درصد تحلیلگران بازار ارز، هر گونه تغییر در سیاست پولی مورد انتظار، بزرگترین ریسک پیش روی دلار آمریکاست، موردی که تاثیرگذاری آن حتی از رخداد جنگ تجاری میان آمریکا و سایر کشورها بیشتر خواهد بود.

در حال حاضر یک ریسک پیش‌روی دلار، اقدام مورد انتظار دولت آمریکا برای انتشار اوراق قرضه برای جبران معافیت‌های مالیاتی اعطاء شده از سوی دولت به صاحبان کسب و کارهاست. چرا که به اعتقاد کارشناسان، اعطای این معافیت‌های مالیاتی دولت آمریکا را با کسری بودجه مواجه خواهد کرد.

با توجه به چشم انداز نزولی دلار آمریکا، پیش‌بینی می‌شود، پوند بریتانیا بتواند بخشی از افت ارزش خود را که پس از اعلام تصمیم بریتانیا برای خروج از اتحادیه اروپا رخ داد، جبران کند. به طوری که برآورد می‌شود، طی سال جاری میلادی ارزش برابری پوند بریتانیا در برابر یورو به ۱.۲۴ برسد که ۵ درصد بیش از نرخ برابری این دو ارز در جریان معاملات روز چهارشنبه گذشته خواهد بود.


انتهای پیام/