گرانیهای بیشتر در راه است؟
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، در دو فصل پایانی سال 96، تورم تولید کننده، در کانال بالای 10 درصد قرار داشته است. با توجه به اینکه در پاییز 96 هنوز نوسانات ارزی ایجاد نشده بود به نظر میرسد به صورت بنیادی روند افزایش نرخ تورم تولید کننده در سال 97 نیز ادامه خواهد داشت.
بررسی آمارهای مربوط به تورم تولید کننده در پایان سال 96 نشان میدهد، بعد از سالهای 94 و 95 که این شاخص همواره زیر 10 درصد قرار داشت برای نخسیتن بار در کانال 12 درصد قرار گرفته است. بر اساس آخرین گزارشی که از سوی مرکز آمار ایران منتشر شده است نرخ تورم تولید کننده در پایان سال 96 حدود 12.6 درصد بوده است. این شاخص در سال 95 حدود 6 و در سال 94حدود 4 درصد بوده است.
گفتنی است، تورم تولید کننده، نشان دهنده افزایش سطح قیمت کالاها در کارخانه و مبدا تولید است. شاخص بهای تولیدکننده از سطح عمومی قیمتها محاسبه میشود اما تفاوت اصلی آن با شاخص مصرفکننده در محل قیمتگیری کالاها است. به عبارت دیگر اگر برای تعیین شاخص مصرفکننده قیمت کالاها در بازار مصرفی اخذ میشود، در محاسبه شاخص تولیدکننده قیمت در محل کارخانه استعلام میشود.
نکته قابل توجه اینکه بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، در دو فصل پایانی سال 96، تورم تولید کننده، در کانال بالای 10 درصد قرار داشته است. با توجه به اینکه در پاییز 96 هنوز نوسانات ارزی ایجاد نشده بود به نظر میرسد به صورت بنیادی روند افزایش نرخ تورم تولید کننده در سال 97 نیز ادامه خواهد داشت.
به عقیده کارشناسان، تغییرات شاخص تولیدکننده با یک وقفه زمانی در شاخص مصرفکننده نیز منعکس می شود. در حال حاضر نرخ تورم مصرف کننده در کانال 10 درصد قرار دارد اما به نظر میرسد بایستی منتظر نرخهای بالاتر تورم مصرف کننده در ماههای آتی باشیم. البته در ماههای اخیر با توجه به افزایش قیمت ارز، برخی کارشناسان روند جهت گیری شاخص تولیدکننده صعودی پیش بینی میکنند. با توجه به اینکه 70 درصد کالاهای وارداتی کشور را کالاهای واسطهای تشکیل میدهند، این پیش بینی امروز در حال محقق شدن میباشد.
به عبارت دیگر هر چند روند افزایشی نرخ تورم تولید کننده از تابستان یا پاییز 96 صرف نظر از نوسانات ارز آغاز شده است اما به نظر میرسد با افزایش نرخ ارز در زمستان 96 و اثرگذاری آن در کالاهای واسطه ای و ارتباط تنگاتنگ این کالاها با تولید، باید منتظر افزایش بیش از پیش نرخ تورم تولیدکننده و به دنبال آن گرانی بیشتر کالاها برای مصرف کننده باشیم.
انتهای پیام/
ارسال نظر