به گزارش پارس نیوز، 

راجیتا سناراتره گفت: مقامات ایرانی در طول سفر اخیر ماتریپیلا سریسینا رئیس جمهوری سریلانکا به تهران در هفته گذشته با ساخت پالایشگاه جدید برای این کشور موافقت کردند.
سریسینا اولین رئیس جمهوری یک کشور خارجی است که پس از خروج آمریکا از برجام و وضع تحریم های جدید علیه ایران از سوی دونالد ترامپ به تهران سفر کرد.
سخنگوی دولت سریلانکا افزود: ایران به زودی یک تیم متخصص برای انجام مذاکرات بیشتر به سریلانکا اعزام خواهد کرد.
سناراتره در خصوص چگونگی تامین مالی این پروژه با توجه به تحریم های مالی آمریکا علیه ایران سخنی نگفت.
سریلانکا هم اکنون دارای یک پالایشگاه نفت با ظرفیت 50 هزار بشکه نفت خام در نزدیکی کلمبو پایتخت این کشور است. این پالایشگاه در سال 1969 از سوی ایران با هدف پالایش نفت سبک این کشور ساخته شد. اما زمانی که ایران در سال 2012 با تحریم های بین المللی روبرو شد، شرکت نفتی سیلون سریلانکا مجبور به خرید نفت سبک از سایر کشور ها شد.
پالایشگاه موجود تنها می تواند 30 درصد از نیاز سریلانکا به سوخت را تامین کند، اما رئیس شرکت نفت سیلون هفته گذشته اعلام کرد که به روز کردن این پالایشگاه راه حل خوبی نیست زیرا سریلانکا به پالایشگاهی نیاز دارد که بتواند انواع مختلف نفت را پالایش کند.
پیشنهاد ایران در حالی مطرح می شود که شرکت های چینی، خاورمیانه و روسی در مرحله مذاکرات مقدماتی برای ساخت پالایشگاه نفتی با ظرفیت 100 هزار بشکه نفت خام در روز برای سریلانکا می باشند.
دو شرکت چینی به صورت مشترک پیشنهاد ساخت پالایشگاه نفتی در سریلانکا با ظرفیت 100 بشکه نفت خام و تولید سالانه 5 میلیون تن در نزدیکی بندر همبانتوتا که چین کنترل آن را به مدت 99 سال در اختیار گرفته است را مطرح کرده اند.
سریلانکا همچنان در حال مذاکره با چین برای ساخت پالایشگاه در بندر همبانتوتا است. این کشور با پیشنهاد مطرح شده مبنی بر فروش نفت به صورت محلی از سوی شرکت های چینی مخالفت کرده است.
سریلانکا همچنین با شرکت نفت هند برای ساخت یک پالایشگاه نفتی دیگر با ظرفیت 100 هزار بشکه نفت خام مذاکره کرده است اما تاکنون در این مذاکرات پیشرفتی حاصل نشده است.
شبد**آساق**267**1424**1379