بشارتی:بعد از بارندگی بیش از 70 درصد آن تبخیر و وارد جو میشود
دبیر انجمن علمی خاک ایران،گفت: در کشور تقریبا چهارصد و 13 هزار میلیارد متر مکعب نزولات آسمانی داریم که از این مقدار 110 میلیارد متر مکعب قابل استحصال است زیرا بعد از بارنگی بیش از 70 درصد آن تبخیر و وارد جو میشود.
حسین بشارتی در خصوص استفاده و هدر رفت منابع آبی در کشور، اظهار داشت: مقوله آب همیشه برای کشور ما یکی از بحثهای مهم و راهبردی بوده به ویژه در این چند سال اخیر که توسط مردم و مسئولین بیشتر مقوله کمبود آب را مشاهده میکنند و در رسانههای مختلف در خصوص آن مسائلی مطرح میشود.
دبیر انجمن علمی خاک ایران با بیان اینکه ایران در گذشته نیز کشور خشکی بوده و در حال حاضر نیز در این شرایط هستیم، این خشکیها کم یا زیاد میشوند اما از بین نمیروند، گفت: طی سالهای اخیر بهدلیل تغییر اقلیم این خشکی نمود بیشتری پیدا کرده و مردم و مسئولین آن را بیشتر مشاهده میکنند.
وی با اشاره به اینکه در کشور تقریبا چهارصد و 13 هزار میلیارد متر مکعب نزولات آسمانی داریم که از این مقدار 110 میلیارد متر مکعب قابل استحصال است زیرا بعد از بارنگی بیش از 70 درصد آن تبخیر و وارد جو میشود، ادامه داد: کارشناسان اعتقاد دارند میزان استحصال ما از نزولات جوی به 105 میلیارد متر مکعب کاهش یافته است.
70درصد منابع آبی در بخش کشاورزی مصرف میشود
بشارتی وی با تاکید بر اینکه تصور عمومی این است که 90 درصد آب کشور در زمینه کشاورزی مصرف میشود، عنوان کرد: این موضوع که بیشتر آب کشور در زمینه کشاورزی مصرف میشود قابل قبول است اما در کشور ما این آمار نیاز به تغییر و نظرات کارشناسانه بهتر و بیشتری دارد؛ تقریبا میتوان گفت حدودا 70 درصد از 105 میلیارد متر مکعب آب در بخش کشاورزی مورد مصرف قرار میگیرد.
این کارشناس حوزه آب و خاک با بیان اینکه باید از آبها در مسیر ریختن به دریاها و ادغام با آب شور استفاده بهتری شود، تصریح کرد: تنها از 400 میلیارد متر مکعب آبی که در سطح کشور میبارد 100میلیارد متر مکعب در پشت سدها میماند و ما بقی آن تبخیر میشود، شرایط برای افزایش نفوذپذیری خاک باید فراهم شود تا بارشها به راحتی بر روی خاک جاری و تبخیر نشود.
بشارتی با اشاره به اینکه وزارت جهاد کشاورزی در سالهای اخیر برنامههایی را برای استفاده بهینه از آب در بخش کشاورزی داشته است، ادامه داد: توسعه کشتهای گلخانهای، گشتهای نشایی و کشاورزی حفاظتی از جمله اقدامات وزارت کشاورزی برای استفاده بهینه از منابع آبی است.
باید حداقل برهمخوردگی خاک را در زمینه کشت داشته باشیم
دبیر انجمن علمی خاک ایران با تاکید بر اینکه باید تلاش کنیم تا در زمینه کشت برخلاف تصور قدیمی که گاوآهنهای برگردان دار را به منظور شخم عمیق وارد کشور کردند باید حداقل برهمخوردگی خاک را داشته باشیم، عنوان کرد: باید در توسعه صنعت کشاورزی از علوم بیشتری استفاده کنیم.
500 هزار هکتار باغ در اراضی شیبدار باید احداث شود
وی با بیان اینکه وزارت جهاد کشاورزی توسعه باغات در اراضی شیبدار را باید کارشناسانه پیش ببرد، گفت: براساس آمار اعلام شده، باید 500 هزار هکتار باغ در اراضی شیبدار احداث شود؛ اما طرفداران محیط زیست و وزارت نیرو اعتقاد دارند با این اقدام آب در بالا دست مصرف میشود و روان آب به پشت سدها نمیرسد، ولی برخی دیگر اعتقاد دارند زمانی که در این اراضی باغ ایجاد کنیم مقداری از آب مصرف میشود و در پشت سدها تبخیر نمیگردد.
کمبود مدیریت مصرف بیشتر از کمبود آب در کشور است
وی با اشاره به اینکه باید به مسائل گذشته نگاه کنیم و حساب شده گام برداریم و پیش روی کنیم، افزود: در یک نگاه کلی بیشتر از آنکه کمبود آب درکشور داشته باشیم کمبود مدیریت مصرف آب را داریم، کشوری مانند عربستان با یک میلیارد متر مکعب بارش و 3 میلیارد متر مکعب مصرف شرب دارد اما به اندازه ما نگران مسائل حوزه آب نیست زیرا در حال مدیریت هستند.
مصارف آب بسیار کمتر از میزان بارش در کشور است
بشارتی با بیان اینکه کمبود آب زمانی وجود دارد که بهصورت مثال در 24 ساعت 200 لیتر آب نیاز داریم اما تنها یک مخزن 150 لیتری در اختیار ما قرار گرفته است، تصریح کرد: اگر مصرف کشور در زمینههای شرب، کشاورزی و صنعت را جمع کنیم بسیار کمتر از میزان بارش در سطح کشور است.
سیاستهای بخش کشاورزی نیازمند بازنگری اساسی هستند
دبیر انجمن علمی خاک ایران در پایان با تاکید بر اینکه بهرهوری آب در کشور ما تنها یک درصد است، خاطرنشان کرد: سیاستهای بعد از تولید نیز جای خود را دارند و ما هر سال شاهد هستیم گوجه و هندوانه تولیدی را با حجم بالای از مصرف آب دور میریزیم، سیاستها در بخش کشاورزی به لحاظ ساختاری و محتوایی نیازمند تجدید نظر و بازنگری اساسی هستند./
پایان پیام
ارسال نظر