تامل پارس بر دخالت دولت در نرخ ارز
تکّدر مضاعف باید، بر این اوضاع اقتصادی نابسامان
قیمتها در بازار طلا و سکه در حالی روز گذشته مجددا اوج گرفت که نه تنها در این باره خاطر هیچکس مکدر نشد بلکه گویی مقامات دولتی درباره آن روزه سکوت گرفتهاند؛ این در حالی است که به گفته فعالان بازار گران شدن دلار به واسطه افزایش قیمت ارز به صورت ناگهانی از سوی بانک مرکزی و کمبود عرضه بوده است.
پایگاه خبری تحلیلی «پارس»_گرانیها در بازار سکه و دلار در حالی صورت میگیرد که دولت با دخالتهای خود ، بازار را تحت تاثیر قرار داده است و در این شرایط فعالان اقتصادی نمیتوانند برنامه ریزی داشته باشند. فعالان ارزی و صرافها بازار ارز در حالی روز گذشته فعالیت خود را آغاز کرد که با شوک مواجه شدند چراکه قیمتها نسبت به روز قبل با اختلاف بالایی همراه بود و نرخ سکه به رکورد یک میلیون و پانصد هزار تومان و نرخ دلار به 4450 تومان رسید.
این رکوردزنی سکه ودلار در حالی صورت گرفت به گفته فعالان بازار سیر صعودی قیمتها در خیابان فردوسی به دلیل افزایش ناگهانی نرخ ارز تزریقی بانک مرکزی به صرافیها بوده است و افزایش نرخ ارز موجبات گران شدن نرخ سکه را نیز به همراه داشت.
هرچند بازار اقتصاد ایران همواره در سراشیبی پردستاندازی قرار دارد که گاه و بیگاه سرنوشت آن را به تعدیل نرخ ارز یا تثبیت آن گره میزند، اما پرسشی که در اینجا مطرح میشود ان است که تا چه زمانی باید در دوراهی این انتخاب سخت بمانیم؟
محمدباقر نوبخت پیش از این به انتقاد از نرخ دلار در بازار پرداخت و بهنقل از رئیسجمهور گفت: «روحانی اصلاً و به هیچ عنوان افزایش نرخ ارز را برنمیتابد و از افزایش آن بسیار مکدر است.»
اگرچه دولتها همواره در تلاشند تا نرخ ارز به طور مصنوعی ثابت بماند اما اگر دولت علاقهمند به تثبیت نرخ ارز است، باید کانالهای تورمزا را از میان بردارد و برای این کار باید در ابتدا سیاستهایی را که موجب تورم در اقتصاد میشود را تغییر دهد؛ کاری که عزم جدی برای آن وجود ندارد.
هنوز یادمان نرفته است اصرار برای تثبیت نرخ ارز موجب شد تا در طول 10 سال نرخ ارز تنها 260 تومان افزایش یابد اما در اواخر دولت دهم شاهد صعود 200 درصدی ارز تنها در دوسال بودیم، حال پش از گذشت چندسال از آن زمان شاهد صعود قیمت دلار به مرز 4400 هستیم، اتفاقی که پیش از وقتی دلار به نرخ 4200 تومان رسید، سخنگوی دولت از تکدر خاطر رئیسجمهور به خاطر این مساله خبر داده بود، اما مرزشکنی نرخ دلار این بار مسیر دیگری را در پیش گرفته است که هیچ یک از مقامات بانکی هم نسبت به ان پاسخگو نیستند.
محمدباقر نوبخت پیش از این به انتقاد از نرخ دلار در بازار پرداخت و بهنقل از رئیسجمهور گفت: «روحانی اصلاً و به هیچ عنوان افزایش نرخ ارز را برنمیتابد و از افزایش آن بسیار مکدر است.»؛ اظهاراتی که خطای استراتژیک دولت را از ماهیت دلار به نمایش میگذارد چراکه قیمت ارز باید بهگونهای باشد که نه زمینه رانت را ایجاد کند و نه بهضرر ذخایر ملی تمام شود، هرچند تجربه داخلی و جهانی نشان داده که سیاست تثبیتی نرخ ارز نمیتواند پایداری چندانی داشته باشد و در نهایت به فروپاشی مالی منجر میشود.
فی الحال مشخص نیست که دولتیها از وضع اقتصادی بازار خبر دارند یا نه، اما گویا به نظر میرسد آزادسازی تلگرام آن قدر برای آقای رئیسجمهور و دولتیها شادیافزا بوده است که گرانی نرخ ارز و وضعیت نابسامان اقتصادی دیگری خللی در خاطر مبارک دولت حاصل نکرده و تکّدر مضاعفی حاصل نشده است
با این وجود اظهارنظرهای غیرکارشناسی انگار تمامی ندارد و رئیس بانک مرکزی نیز اخیرا در اظهاراتی گفته است که نرخ ارز ثبات نسبی مناسبی را در مقایسه با گذشته داشته است و از تلاش خود برای حداقل کردن نوسانات ارز خبر داده است، ولی در شرایط فعلی دخالتهای دولت در بازار نرخ ارز موجب شده است تا وضعیت پیچیدهتر شده و عملا کار از دست فعالان اقتصادی خارج شود.
فی الحال مشخص نیست که دولتیها از وضع اقتصادی بازار خبر دارند یا نه، اما گویا به نظر میرسد آزادسازی تلگرام آن قدر برای آقای رئیسجمهور و دولتیها شادیافزا بوده است که گرانی نرخ ارز و وضعیت نابسامان اقتصادی دیگری خللی در خاطر مبارک دولت حاصل نکرده و تکّدر مضاعفی حاصل نشده است؛ هرچند باید بر این اوضاع نابسامان اقتصادی گریست که هیچکس پاسخگوی آن نیست و این مردم هستند که تاوان سیاستهای غلط اقتصادی دولتها را میدهند.
ارسال نظر