پارس؛
بیبیسی چگونه احساس فلاکت را تزریق میکند؟
احتمالا در دو سال اخیر کاهش واقعی در مصرف، خصوصا برای لبنیات، اتفاق افتاده، اما در مجموع روند 20 ساله در دادههای خود مقاله با نتیجه مقاله در تناقض است.
پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- هژیر رحمانداد- گزارش آمار مصرف مواد غذایی در خانوار کار مفیدی است, اما مقاله بی بی سی با گزارش مصرف خانوار, به جای مصرف سرانه, کاهش اندازه خانوار و تغییر در روال مصرفی را با هم قاطی کرده و خواننده را به این نتیجه می رساند که مردم در ایران هر سال کمتر از پارسال غذا می خورند. این نتیجه باید برای هر همه مشکوک باشد, چون کل انرژی مصرفی افراد (زنده) چندان تغییر نمیکند (مگر در شرایط قحطی جدی) و عمدتا ترکیب مواد غذایی حامل انرژی عوض میشوند.
مشکل از اینجاست که در سال 1371 متوسط اندازه خانوار ایرانی 4.9 نفر بود که تا امروز به 3.3 نفر کاهش یافته. با در نظر گرفتن این مهم تغییرات در مصرف مواد غذایی خیلی عجیب نمی نماید. مثلا تغییر در مصرف سرانه (کیلوگرم در سال به ازای هر نفر) از سال 71 به 95 به این شکل است:
ماهی از 3.3 به 3.6
گوشت قرمز از 19.4 به 12.4
گوشت پرندگان از 12.2 به 26.1
روغن از 10.4 به 10.3
قند و شکر از 17.1 به 7.6
شیر از 30 به 36.4
ماست از 29.2 به 24.2
به طور خلاصه مصرف انواع گوشت (مرغ, ماهی, قرمز) از 35 کیلو به 42 کیلو رسیده, و مصرف قند و شکر کاهش یافته و لبنیات و روغن تغییر خاصی نکرده، که نشان از بهبود رژیم غذایی مردم دارد و کاملا با نتیجه گیری خبرنگار ناآگاه (یا شاید مغرض) بی بی سی در تناقض است. البته مقایسه دقیقتر باید سن متوسط اعضای خانوار را نیز در نظر بگیرد.
بعلاوه احتمالا در دو سال اخیر کاهش واقعی در مصرف، خصوصا برای لبنیات، اتفاق افتاده، اما در مجموع روند 20 ساله در دادههای خود مقاله با نتیجه مقاله در تناقض است.
ارسال نظر