به گزارش پارس ، آلبرت بغزیان استاد اقتصاد دانشگاه تهران در خصوص اولویت های اقتصادی دولت آینده به فارس گفت: بهبود معیشت مردم باید اولویت اصلی دولت آینده باشد ممکن است دولت آینده برنامه هایی بلند مدت داشته باشد ولی باید یک سری برنامه های کوتاه مدت نیز برای بهبود معیشت مردم در نظر گیرد.

وی افزود: دولت آینده برای بهبود معیشت مردم حتما باید مکانیزم پرداخت یارانه را مجدد بازنگری کند البته مکانیزم پرداخت یارانه از لحاظ مصرف کننده کاملا جا افتاده و تمام قسمت های نرم افزاری و سخت افزاری آن منظم است، بطوریکه به موقع واریز می شود و مردم هم برداشت می کنند و مشکلی از این ناحیه وجود ندارد.

این کارشناس اقتصادی اظهار داشت: اما پرداخت یارانه نقدی یا غیر نقدی مورد بحث است چرا که در ابتدا قرار بود پرداخت یارانه نقدی با شناسایی اقشار مورد هدف برای مدتی ادامه یابد و بعد کم کم حذف شود نه اینکه این پرداخت ها این تصور را برای مردم بوجود آورد که قرار است به صورت مادام العمر ادامه یابد.

بغزیان تاکید کرد: در مدت زمانی که یارانه به مردم پرداخت می شود دولت باید بستر ایجاد اشتغال را بوجود آورد تا از این طریق درآمدها افزایش یابد و زمانیکه تضمین داده شود که درآمد خانوارها به اندازه پرداخت یارانه افزایش می یابد دیگر لزومی به پرداخت یارانه توسط دولت وجود ندارد.

وی در ادامه به بخش تولید اشاره کرد و گفت: قرار بود این بخش از طریق تسهیلات بلاعوض، ارزان و کم بهره از سوی دولت تقویت شود که این موضوع محقق نشد و بخش تولید هم متأسفانه علیرغم اینکه اعلام کرده بود که با افزایش قیمت حامل های انرژی بر روی برنامه بهبود بهره وری کار می کند و با بهبود و افزایش خط تولید قیمت تمام شده را کاهش می دهد ولی به این موضوع عمل نکرد.

این کارشناس اقتصادی گفت: در این خصوص بخش تولید بیشتر چشم انتظار دولت بود تا با جبران هزینه ها، معافیت ها و بخشودگی این کار را انجام دهد و متأسفانه تلاشی در این زمینه نداشت که باید در این مورد به این بخش خرده گرفت.

این استاد دانشگاه در خصوص رویکرد دولت آینده نسبت به تولید، تصریح کرد: باید تنگاهای تولید را برطرف کرد، تولید کننده ها از کمبود نقدینگی می نالند و این موضوع به سیستم بانکی و کارگروه سیستم بانکی مرتبط می شود.

وی گفت: کارگروه سیستم بانکی در طرح تحول اقتصادی قرار بود تخصیص اعتبارات را منظم کند و منابع مالی را به جای رفتن به سمت دلالی به سمت کارهای تولیدی هدایت کند اما متاسفانه بانک ها این کار را نکردند و بیشتر به سود های کوتاه مدت و برگشت سریع اقساط فکر کردند.

این استاد اقتصاد دانشگاه تهران، گفت: باید نرخ ارز تثبیت شود تا تولید کنندگان برنامه های تولیدیشان را بر اساس آن تنظیم کنند، در غیر این صورت تولید کننده ها با یک بلاتکلیفی مواجه خواهد بود.

وی در ادامه، اظهار داشت: بی برنامگی هایی درتخصیص ارز در مرکز مبادلات ارزی وجود دارد، چرا که از طرفی می گویند ارز به تولید کننده ها داده می شود و در مقابل آنها می گوید که ارزی دریافت نکرد ه اند، بنابراین مرجعی مانند بانک مرکزی باید باشد تا صحت این گفته ها را تأیید کند که آن هم در این خصوص کم کاری می کند.

این استاد اقتصاد دانشگاه تهران در ادامه با اشاره به تأثیر تحریم ها بر اقتصاد کشور، بیان داشت: رفع آثار تحریم از اقتصاد کشور نیازمند برنامه بلند مدت است ولی اگر بخواهیم در کوتاه مدت آثار آن را کاهش دهیم یا باید در بخش مصرف ریاضتی عمل کنیم و یا نیازهایمان را خودمان تولید کنیم.

وی در ادامه گفت: به هرحال رفع آثار تحریم یک کار انفرادی و یکجانبه نیست و باید بصورت همگانی زوایای مختلف آن سنجیده شود و باید با یک بسته سیاستی منسجم برای رسیدن به نتیجه مطلوب روی آن کار شود.

بغزیان بیان داشت: اولویت اقتصادی دولت آینده باید تثبیت قیمت ها باشد تا مردم اینقدر در مورد افزایش قیمت ها دچار استرس نباشند و وزارت بازرگانی هم نظارتش را نسبت به قیمت ها باید بیشتر کند و جلوی افزایش قیمت غیر واقعی گرفته شود.

وی در ادامه اظهار کرد: برای جلوگیری از افزایش بی رویه قیمت ها تقویت جایگاه شورای رقابت به عنوان نهادی که طبق قوانین مشخص عهده دار کنترل قیمت ها است لازم به نظر می رسد تا از این طریق مردم مطمئن شوند که در این زمینه از یک حامی برخوردارند.