پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- رئیس اسبق بانک مرکزی گفت: شورای پول و اعتبار یا شورای سیاستگذاری سیاست‌های پولی به شکل تکامل‌یافته باید مستقل از دولت باشد و استقلال کامل داشته باشد.

طهماسب مظاهری رئیس اسبق بانک مرکزی در گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی «پارس» اظهار داشت: ترکیب این شورا باید از افراد خبره و متخصص مسائل پولی و بانکی و اقتصادی شکل گیرد از آن مهم‌تر این افراد نباید شغل دیگری جز سیاستگذاری پولی داشته باشند.

وی افزود: این‌طور نباشد که در جای دیگری مسوولیتی داشته باشند و مسوولیت‌شان در شورای پول و اعتبار در درجه دوم قرار گیرد. متاسفانه ترکیب شورای پول و اعتبار به شکلی است که افراد چندشغله هستند. آن‌وقت چگونه می‌توانیم از این افراد انتظار داشته باشیم تمام دغدغه خود را به سیاست‌های پولی اختصاص دهند و تصمیمات کارشناسی و کارآمدی را اتخاذ کنند.

وی اضافه کرد: جالب است بدانید برخی کشورهایی که در زمینه سیاست‌های پولی و بانکداری پیشرفت کرده‌اند، رئیس‌کل بانک مرکزی و به طور کلی تمام اعضای شورای سیاستگذاری پولی نه‌تنها اجازه ندارند که شغل دیگر دولتی یا خصوصی داشته باشند بلکه اجازه هم ندارند در مدتی که در چنین شورایی مسوولیت دارند مسوولیت آموزشی داشته باشند یا در دانشگاه تدریس کنند.

رئیس اسبق بانک مرکزی تاکید کرد: تمام اعضای این شورا باید تمام‌ وقت خود را برای مطالعه و بررسی مسائل بانکی و سیاست‌های پولی و در نهایت تصمیم‌گیری در این زمینه صرف کنند.

رئیس اسبق بانک مرکزی بر این باور است که راه‌ نجات نظام پولی و بانکی ایران این است که شورای پول و اعتبار ترکیبی از افراد خبره و متخصص در امور اقتصادی و بانکی داشته باشد و تمام‌وقت در اختیار شورا باشند و شغل دیگری جز مسوولیت در شورای پول و اعتبار نداشته باشند.

مظاهری افزود: به جز این راهکار هر نوع تغییری در این شورا اثرگذاری چندانی ندارد و نمی‌تواند تحول اساسی ایجاد کند. با توجه به اینکه لایحه قانون تحول نظام بانکی به مجلس ارائه شده این انتظار وجود دارد که چنین اصلاحی هم در مورد شورای عالی پول و اعتبار رخ دهد تا با انجام وظایفش به درستی اثرگذاری جدی در این عرصه داشته باشد و در نتیجه شاهد حل‌وفصل مشکلات بانکی و کارآمدی سیاست‌های پولی باشیم.

وی اضافه کرد: البته در مورد سازوکار و مکانیسم انتصاب این افراد، برکناری یا اتمام پایان دوره‌شان هم باید تدابیر لازم اتخاذ شود.

رئیس اسبق بانک مرکزی با اشاره به تغییر سیتمس در شورای پول و اعتبار گفت: اگر تغییر سیستمی در شورای پول و اعتبار ایجاد کنیم و افراد کارشناس و متخصص حوزه اقتصاد و پولی و بانکی در این زمینه برای سیاست‌های پولی مستقل از سیاست‌های مالی و بودجه‌ای دولت به استقلال کامل تصمیم‌گیری کنند قطعاً تحولاتی در عرضه نظام بانکی رخ خواهد داد که نفع و اثر آن را اقتصادمان خواهد برد.

مظاهری افزود: در دوره‌های مختلف ما شاهد اثرات مخرب سیاست‌های مالی و بودجه دولت بر سیاست‌های پولی بوده‌ایم.

رئیس اسبق بانک مرکزی با اشاره به انتشار اوراق اسناد خزانه که سال گذشته دولت در بازار سرمایه منتشر کرد گفت: انتشار این اوراق در سال قبل باعث شد تا تعادل نرخ سود در بازار به هم بخورد و نرخ سود بانکی به شدت افزایش یابد و روند اصلاحی آن را مختل کرد.

مظاهری افزود: در سال جدید نیز به طور مصنوعی بر تولید ناخالص ملی اثر گذاشت و باعث رشد آن شده است بدون آنکه اتفاق خاصی در زمینه تولید رخ دهد که تبعات آن به‌تدریج نمایان خواهد شد.

وی اضافه کرد: بنابراین برای اینکه دیگر شاهد بروز اثرات مخرب سیاست‌های مالی بر سیاست‌های بودجه‌ای نباشیم باید ساختار سیاستگذاری در عرصه سیاست‌های پولی را با الگوبرداری از مدل‌های موفق دنیا تغییر دهیم و در لایحه قانون تحول نظام بانکی به بررسی آن بپردازیم و به تصویب برسانیم.