تسهیلات پرداختی بانک‌ها و موسسات اعتباری به بخش‌های اقتصادی اغلب با روند رشد سالانه همراه است. روندی که طی چند سال گذشته همواره رو به رشد بوده و از سال 1392 تاکنون بیش از 300 هزار میلیارد تومان بر حجم تسهیلات پرداختی شبکه بانکی افزوده شده است.

تازه‌ترین اظهارات سیف - رئیس کل بانک مرکزی- از این حکایت دارد که برای سال 1396 پیش‌بینی شده تا بانک‌ها حدود 671 هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کنند. البته توضیحات وی از این حکایت داشت که از مجموع رقم پیش‌بینی شده حدود 230 هزار میلیارد تومان تسهیلات جدید خواهد بود و مابقی به تمدید تسهیلات قبلی برخواهد گشت. مجموعه تسهیلات می‌تواند برای متقاضیان جدید دریافت وام و یا افزایش مبالغ مشتریان قدیمی باشد.

در سال جاری تاکنون و بر اساس آخرین آمارها بانک‌ها توانسته‌اند در پایان سه ماهه اول سال تا 101 هزار میلیارد تومان به بخش‌های اقتصادی تسهیلات پرداخت کنند. با پیش‌بینی تسهیلات 670 هزار میلیاردی به نظر می رسد تا پایان سال حدود 570 هزار میلیارد دیگر تسهیلات از سوی شبکه بانکی پرداخت شود.

این در حالی است که در سال گذشته عملکرد بانک‌ها نشان داد که تا 548 هزار میلیارد تومان دست تسهیلات جدید و قدیمی بود که پرداخت کردند که حدود 130 هزار میلیارد تومان نسبت به سال 1394 افزایش داشت.

از 548 هزار میلیارد پرداختی در سال 1395 حدود 350 هزار میلیارد تومان و به عبارتی 64 درصد به تامین سرمایه در گردش اختصاص داشت.

رشد تسهیلات‌دهی بانک‌ها در حالی رخ می دهد که با توجه به انجماد حدود 60 درصد منابع آنها و تنگنای اعتباری که با آن مواجه اند، تامین نقدینگی لازم برای پرداخت این تسهیلات اکنون یکی از چالش‌های نظام بانکی محسوب می‌شود. موضوع که خود از عوامل حرکت بانک‌ها به سمت اضافه برداشت از بانک مرکزی و قرمز شدن حساب آنها می‌شود.

در حالی تامین مالی حدود 90 درصدی اقتصاد بر عهده شبکه بانکی قرار دارد که بارها عدم ورود بازارهای دیگر به این موضوع مورد انتقاد مسئولان بانکی قرار گرفته است و همواره تاکید کرده‌اند که باید بنگاه‌های تولیدی برای تامین مالی به سمت بازارهای دیگر از جمله بازار سرمایه به عنوان یک ابزار مهم در تامین مالی طرح‌های اقتصادی حرکت کند.