پارس؛
دلایل نوسان نرخ ارز در هفته اخیر چیست؟/ خیز دولت روحانی برای افزایش قیمت دلار
به نظر میرسد که کار انتقال ارز به کشور خیلی با سهولت صورت نمیگیرد. بنابراین نرخ ارز، طی روزهای گذشته با نوسان مواجه بوده و فعالان بازار هم پیشبینی میکنند که این روند، هر چند با شیب آرام، طی روزهای آینده هم ادامه داشته باشد.
پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- دلار در هفتههای اخیر با روند آرامی، در حال گران شدن است. بسیاری از کارشناسان و فعالان بازار عقیده دارند ادامه رویه حفظ قیمت دلار و دیگر ارزها از سوی دولت ادامهدار نخواهد بود و روزی دوباره شاهد افزایش قیمتها در بازار خواهیم بود و تجربه کشور در این زمینه نیز نشان داده است که نوسان قیمتی امری طبیعی و اجتنابناپذیر در اقتصاد ایران است که این امر کار دولت دوازدهم را بیش از پیش سخت خواهد کرد و چالشهای کابینه اقتصادی دولت را برای کنترل قیمتها دشوارتر میسازد.
قیمت دلار که هفته گذشته را با رقم 3785 تومان آغاز کرد، با عبور از مرز 3800 تومان در پایان هفته گذشته، به نرخ 3805 تومان رسید و روز گذشته با 15 تومان افزایش به 3820 تومان دست یافت. این در حالی است که قیمت یورو نیز از 4440 تومان در آغاز هفته گذشته، به 4585 تومان در طول یک هفته رسید. قیمت پوند نیز با 63 تومان افزایش در طول یک هفته از 4913 به 4976 تومان رسید.
حال این سوال مهم پیش میآید که دلایل نوسان نرخ ارز در هفته اخیر چیست؟ این در حالی است که موضوع انتظارات بهعنوان مهمترین دلیل افزایش نرخ ارز به شمار میرود و برخی تحلیلها نیز پایین نگهداشتن مصنوعی نرخ ارز توسط دولت را دلیل این امر میدانند که سرکوب قیمتها باعث فاصله گرفتن نرخ واقعی و اسمی ارز میشود و این میتواند دلیلی باشد که اکنون ارز به دنبال نرخ واقعی خود است.
عدهای نیز این نوسانات را خواست دولت میدانند که برای افزایش صادرات و کاهش واردات اعمال میشود. این در حالی است که در تحلیل عوامل اثرگذار در رشد نرخ ارز نباید تنها به بخشی از عوامل توجه کرد چراکه عوامل متعددی در آن دخیل است و در برهه اخیر عوامل غیراقتصادی نقش پررنگتری پیدا کرده است.
از سوی دیگر در بازار ارز، عامل اصلی گرانی دلار اعمال تحریمهای اخیر آمریکا شایعه شده و نادر رنجبر مدیرعامل مدیرعامل شرکت صرافی دولتی امید سپه در این خصوص معتقد است: «اعمال تحریمهای اخیر ایالات متحده علیه تعدادی از شرکتهای ایرانی در روزهای اخیر بر بازار ارز تاثیرگذار بوده است. چنانچه روزی نرخ سود بانکی پایین آید، این احتمال وجود دارد که نرخ ارز بالا رود دلار تابع عرضه و تقاضاست و در ایران بعد روانی نیز در قیمت آن تاثیرگذار است.»
برخی فعالان بازار نیز از دخالت دولت در بازار و تمایل به افزایش نرخ دلار سخن میگویند. اکنون نرخ دلار سودای گرانی دارد و میخواهد تا میتواند بالا رود!
عرضهکنندگان عمده ارز چند روزی است که عرضه را کاهش دادهاند و البته زمزمهها مبنیبر این است که ارزهای ناشی از صادرات و فروش برخی کالاها در بازارهای جهانی از جمله محصولات پتروشیمی به کشور برنمیگردند و همین امر سبب شده اندکی مضیقه در تامین ارز به وجود آید.
به نظر میرسد که کار انتقال ارز به کشور خیلی با سهولت صورت نمیگیرد. بنابراین نرخ ارز، طی روزهای گذشته با نوسان مواجه بوده و فعالان بازار هم پیشبینی میکنند که این روند، هر چند با شیب آرام، طی روزهای آینده هم ادامه داشته باشد.
کاهش میزان صادرات غیرنفتی در چهارماهه نخست امسال برخی صرافان و فعالان بازار را نگران کرده که مبادا کشور طی ماههای آینده با مضیقههای ارزی مواجه شود.
ارسال نظر