پارس؛
وزرای اقتصادی دولت چه ویژگیهایی باید داشته باشند؟
اگر یک وزیر با اقتصاد روز دنیا بیگانه باشد نمیتواند با همان شیوههای مرسوم به مدیریت کلان کشور بپردازد چنانچه طی سالهای اخیر، سیاستهای پولی و مالی دولت نتوانسته کارایی مد نظر را در کنترل و مدیریت اقتصاد کشور ایفا کند.
محسن زنگنه نوشت: این روزها بحث انتخاب وزرای اقتصادی کابینه را میتوان جدیترین و اصلیترین مسأله اقتصاد کشور دانست. در علم مدیریت مدرن، عامل انسانی مدیریت سهم حداکثری را در رشد و بالندگی یک مجموعه و سیستم دارد. نمیتوان کتمان کرد که بخش اعظم موفقیتهای اقتصادی یک کشور به سبب وجود مدیریت توانمند و کارآمد است و در مقابل، سهم مدیریت ناکارآمد در ضعفها و کاستیهای اقتصادی نیز کاملاً مؤثر و از اسباب و علل دست اول است.
حال سؤال این است که وزرای اقتصادی دولت چه ویژگیهایی باید داشته باشند؟ متأسفانه هم ریاست محترم جمهور و هم اغلب جریانات همسو با دولت، بیشتر بر شاخصههای غیر اقتصادی وزرا تأکید دارند در حالیکه در شرایط فعلی کشور، میطلبد که اگر همه وزرا با معیارها و شاخصهای غیر تخصصی یا سیاسی و قومیتی انتخاب میشوند، وزرای اقتصادی بر اساس شاخصهای تخصصی و متناسب با نیاز روز اقتصاد کشور انتخاب شوند. خلاصه و تیتر وار برخی از این ویژگیها را برمی شمریم.
1- مسلط به مدلها و تئوریهای روز اقتصاد؛ متأسفانه با گذشت بیش از نیم قرن از برخی تئوریهای اقتصادی در جهان و در حالیکه خود کشورهای طراح، از آنها عبور کردهاند، هنوز کشور ما با همان مدلها مدیریت میشود. یک وزیر اقتصادی باید به این تئوریها و مدلها و سیستمهای نوین مدیریت اقتصاد کلان مسلط باشد. میتوان به موارد زیر اشاره کرد؛
- نظامهای جدید مالیاتی.
- تأمین سرمایه بنگاهها و بخشهای مولد.
- مدلهای رفع بیکاری و کسب و کارهای مدرن.
- سیاستهای پولی و مالی.
- مدیریت انتظارات.
- ابزار جدید بازار سرمایه.
- ابزارهای مدیریت مصرف.
- سیستمهای نوین کشاورزی.
- نظامهای مدیریت و ارتقاء بهره وری.
و ....
اگر یک وزیر با اقتصاد روز دنیا بیگانه باشد نمیتواند با همان شیوههای مرسوم به مدیریت کلان کشور بپردازد چنانچه طی سالهای اخیر، سیاستهای پولی و مالی دولت نتوانسته کارایی مد نظر را در کنترل و مدیریت اقتصاد کشور ایفا کند.
2- باور مندی، علم و شناخت دقیق از فن آوری های روز در حوزه اطلاعات و ارتباطات.
امروز ثروتمندترین کشورها، کشورهایی هستند که روی IT و فن آوری های ارتباطات و اطلاعات سرمایه گذاری کردهاند. گسترش روز افزون اینترنت نیز بر این امر افزوده است. حوزههایی چون بانکداری و سیستمهای پرداخت، تجارت الکترونیک، خدمات دولت الکترونیک، سیستمهای مدیریت آنلاین صادرات و واردات، تحولات در حوزه ارتباطات و شبکههای اجتماعی و حتی مبارزه با پولشویی، قاچاق و اختلاس نیز به مدد این تکنولوژیها، متحول شدهاند. یک وزیر اقتصادی در هر دولتی باید شناخت دقیق و عمیق و تفکر استفاده از این ابزار را در حوزه کاری خود داشته باشد.
3- شناخت و باور ظرفیتهای درونی اقتصادی کشور؛ باید با کمال اندوه اذعان داریم بسیاری از مدیران کشور به ظرفیتهای اقتصادی درونی کشور شناخت دقیقی ندارند و همین عدم شناخت موجب عدم باور و اعتقاد آنها به درون زایی اقتصاد شده است. یک وزیر صنعت باید به درستی و بیش از دیگران، به ظرفیتها و اولویتهای صنعت کشور شناخت داشته باشد. یک وزیر کشاورزی بایستی مزیتهای کشاورزی اعم از کشت آبی و دیمی، صیفی جات، حبوبات و ... را به تفکیک استانی و منطقهای بشناسد و مانند کف دست، به آمایش اقتصادی کشور تسلط داشته باشد.
4- ریسک پذیر و نوآور؛ یک مدیر اقتصادی بایستی اهل نوآوری و قدرت خلاقیت و ایده پردازی در حوزه کاری خود داشته باشد. اهل ریسک باشد و در زمانهای مقتضی تصمیمات بالفور و صحیح را اتخاذ کند و مسوولیت تصمیمات خود را هم بپذیرد. اقتصاد ایران را مدیران ایستا و محتاط که به اصول مدیریت نوین مسلط نیستند، نمیتوانند حرکت دهند.
5- معتقد به اقتصاد مقاومتی و ملتزم به اسناد بالادستی کشور؛ کسی که به سند چشم انداز کشور، قوانین برنامه و بالاخص سیاستهای اقتصاد مقاومتی معتقد نباشد، نمیتواند سکاندار مدیریت اقتصاد کشور باشد. این التزام بایستی عملی و فارغ از شعار، در سابقه مدیریت وی ظهور و بروز داشته باشد.
اینها بخشی از ویژگیهای تخصصی وزرای اقتصادیاند در کنار ویژگیهای عمومی از قبیل؛ متدین، انقلابی، شیفته خدمت، جوان، مردم زیست، دارای روحیه کار جمعی و تشکیلاتی و ...
به جاست نمایندگان مجلس در بررسی صلاحیت وزرا موارد فوق را مد نظر قرار دهند.
ارسال نظر