پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- قائم‌ مقام سابق ایران‌ خودرو گفت: خودروسازی ایران در حال حاضر با گرفتاری‌های زیادی روبه‌رو بوده و در بحث زیرساخت‌ها، خوب عمل نکرده است.

مجید شیخانی قائم‌ مقام سابق ایران‌ خودرو در گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی «پارس» اظهار داشت: این صنعت زمانی متحول می‌شود که ما به اقدامات عمیق در آن روی بیاوریم از جمله کسب دانش و علم طراحی. 

وی افزود: صنعت خودرو جهان به شدت در حال توسعه است و تا 15 سال دیگر آنقدر متحول می‌شود که خودروسازی ما به گردش هم نخواهد رسید. 

قائم‌ مقام سابق ایران‌ خودرو با اشاره به اینکه سال‌هاست در گرداب خودروهای قدیمی گیر افتاده‌ایم گفت: با عوض کردن چراغ و سپر پراید و پژو 405 و پارس و...، همان محصولات با تکنولوژی چند دهه قبل را تولید و عرضه می‌کنیم. 

وی افزود: این در حالی است خودروسازی جهان با عبور از مسائل و زیرساخت‌های اولیه و مواردی مانند طراحی پلت‌فورم، حالا بیشتر تمرکز خود را روی محیط زیست قرار داده است. 

وی اضافه کرد: الان جدای از اینکه موتورهای یورو6 روانه بازار شده‌اند، انقلابی بزرگ در عرصه خودروهای برقی در حال شکل‌گیری است و تا یکی دو دهه آینده، سهم این مدل خودروها برای حفاظت از محیط زیست در سبد خودروسازان افزایش چشمگیری خواهد داشت. 

شیخانی یادآور شد: البته به تازگی خودروسازان داخلی و وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز به پروژه‌های طراحی موتور روی آورده‌اند منتها موفقیت آنها منوط به سرمایه‌گذاری‌های کلان است. در کل عرضم این است که قراردادهای خارجی زمانی می‌توانند به خودروسازی کشور کمک کنند که اولاً ما برای مشارکت به خارجی‌ها استراتژی داشته باشیم و از طرفی، به واسطه انجام برنامه‌ریزی‌های دقیق و پیگیری اجرای آنها، توان طراحی خود را بالا ببریم.

قائم‌ مقام سابق ایران‌ خودرو در مورد جزئیات قرارداد ایران با پژو گفت: اطلاعات خاصی در مورد قرارداد جدید پژو ندارم بنابراین نمی‌توانم نظر کارشناسی و محکمی در این مورد بدهم، زیرا ممکن است از دایره انصاف خارج شوم. 

وی افزود: با این حال تا جایی که از پژو شناخت دارم، این شرکت هیچ‌گاه به دنبال سرمایه‌گذاری در ایران نبوده چون این اقدام اصلاً جزو سیاست‌هایش نیست. 

شیخانی اضافه کرد: بنابراین بعید می‌دانم پژو از ناحیه قرارداد جدیدش با ایران‌خودرو، منابع مالی به کشور بیاورد و ممکن است سرمایه‌گذاری را از روش‌های دیگر (جز انتقال پول) انجام دهد. به عنوان مثال امکان دارد برخی قالب‌های محصولات جدید خود را در اختیار ایران‌خودرو بگذارد.

وی خاطرنشان ساخت: حداقل این را می‌دانم که پژو در چین اقدام به سرمایه‌گذاری کرده است. این نشان می‌دهد ما در حال از دست دادن فرصت‌ها هستیم زیرا در روزمرگی افتاده و اصلاً استراتژی نجات‌بخش و امیدوارکننده‌ای را که ضامن تحول در صنعت خودرو شود، نداریم.

قائم‌ مقام سابق ایران‌ خودرو درخصوص قراردادهای پسابرجام  در  صنعت خودرو ایران گفت: ازآنجاکه بنا نیست با قراردادها، صنعت خودرو متحول شود، به اعتقاد بنده همچنان به عنوان یک مونتاژکار باقی خواهیم ماند. 

شیخانی افزود: اینکه ما فلان خودرو را از فلان شرکت به ایران بیاوریم و آن را با سرهم‌بندی قطعاتش مونتاژ کنیم، کمکی به خودروساز شدن‌مان نخواهد کرد. در این قراردادها ما حتی محصولات قدیمی را هم جایگزین نکردیم و اینها نشان می‌دهد استراتژی مشخصی برای آینده این صنعت نداریم. 

وی اضافه کرد: زمانی سالی 50 هزار دستگاه خودرو صادر می‌کردیم اما حالا به سالی دو هزار دستگاه رسیده‌ایم این موضوع چه پیامی جز عقب‌گرد خودروسازی کشور دارد. 

قائم‌ مقام سابق ایران‌ خودرو یادآور شد: شنیده‌ام برخی خودروسازان خارجی با بخش خصوصی وارد مذاکره و همکاری مشترک شده‌اند که به نظرم آن هم مونتاژ‌کاری است و به تحول خودروسازی ایران کمکی نمی‌کند. قطعاً روند تولید در صنعت خودرو ایران تغییر می‌کند و با محصولات جدیدی مواجه خواهیم شد اما اصل خودروسازی کشور تحول بنیادین و آینده‌سازی را با قراردادهای فعلی تجربه نخواهد کرد.