پارس؛
از اقتصاد صلواتی تا صلوات شمار چینی/ حال دستگاه دیپلماسی ما چند اقتصاددان دارد؟
براستی ابزار سنجش عملکرد وزاری خارجه در کشور ما چیست؟ آیا نباید یکی از شاخص ها همین نقش آفرینی ها در اقتصاد باشد؟
پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- سید سجاد پادام- عکس بالا یک صلوات شمار چینی می باشد که با قیمت تنها 2 هزارتومان فروش خوبی در متروی تهران دارد. احتمالاً کالاهای چینی دیگری مانند سبزه و هفت سین و تسیبح و سجاده چینی را هم تا کنون در بازار دیده اید. اما اینکه چینی ها چگونه تشخیص میدهند چنین وسیله ای می تواند در کشور ما با استقبال مواجه شود تحت شاخه ای از اقتصاد به نام اقتصاد فرهنگ قابل مطالعه است.
یعنی چینی ها با داشتن 3 هزار اقتصاددان در دستگاه دیپلماسی خود، فرهنگ ملتهای مختلف را مطالعه می کنند و برای تولیدکنندگان به عنوان راهنما، تولیدات و صادرات آنها را جهت دهی می کنند. حال دستگاه دیپلماسی ما چند اقتصاددان دارد؟ نقش وزارت خارجه در مطالعه اقتصاد و فرهنگ ملتها برای راهنمایی تولیدکنندگان چه بوده است؟ براستی ابزار سنجش عملکرد وزاری خارجه در کشور ما چیست؟ آیا نباید یکی از شاخص ها همین نقش آفرینی ها در اقتصاد باشد؟
از طرف دیگر ما تصور میکنیم که برای صارات حتما باید بتوانیم خودروهای لوکس یا موبایلهای خیلی پیشرفته تولید کنیم تا نامش را بتوانیم صادرات بگذاریم. اما بر خلاف این تصور مشاهده می شود که چینی ها با مطالعه فرهنگ ما دست به صادرات کالاهایی بسیار ساده اما مورد نیاز ما میزنند.
برای اینکه ما هم بتوانیم حتی تولیدکنندگان خانگی خود را صادرکننده کنیم کافی است آنها را از نیازهای سایر ملتها آگاه کنیم . این مهم محقق نخواهد شد مگر با همت وزارت خارجه.
بعنوان مثال کویتی ها اشتیاق بسیار بالایی به گوشت غاز دارند و دانستن این موضوع توسط خوزستانیها می تواند کرانه های کارون رو پرورشگاه غاز کند و دولت بعنوان راهنما تا شکل گرفتن این مهم راهنمای آنها باشد آنگاه می توان ادعا کرد که دولت به مردمی شدن اقتصاد کمک کرده است، زیرا نه نیاز کویتی ها از گوشت غاز کم می شود و نه استعداد کارون در پرورش غاز.
در بسیاری موارد دیگر، دولتهای ما می توانند بعنوان راهنما نیازهای سایر ملتها را کشف و تامین این نیازها را به استانهای مزیت دار کشورمان واگذار کنند. امید است که شاخصهای ما برای بررسی عملکرد دولتها از دیوارهای کوتاه جناحی کمی فراتر رود و چنین موضوعاتی هم از شاحصهای بررسی یک وزیر خارجه بحساب آید.
مشکل این است که همین صلوات شمار را مهندسین ما بلد نیستند بدون سخت افزارهای چینی بسازند و اگه بسازند اول نخبه می شوند در رسانه ها از اختراع انها با به به چه چه استقبال می شود ود ثانی این قدر گران از اب در میاد که کسی اونو نخره ودر اخر یک عده در مضرات اون ساعتها در تلویزیون بحث می کنند خلاصه انکه خیلی مشکلات داریم وبا توصیه و حرف درست نمیشود
لازم به ذکر است که هوش و درایت تولیدکنندگان چینی و بررسی بازار ایران توسط آنها نیست که باعث شده طبق نیاز مردم ایران کالاهایی نظیر صلوات شمار سبزه و....چینی تولید و صادر بشه،بلکه فرصت طلبی تجار ایرانیست که سفارش تولید این محصولات به تولیدکننده چینی داده میشه.
اصلا برای چینی ها اهمیتی نداره که سبزه و جانماز چه کاربردی در ایران داره،اونها فقط بر مبنای سفارشی که از تجار کشورهای مختلف میگیرند اقدام به تولید محصولات با کیفیت های متفاوت درخواستی میکنند
ضمنا این نکته هم فراموش نشه که اگر جنس چینی با کیفیت های مختلف و اغلب پایین در ایران فراوان دیده میشه دلیلش منفعت بیشتر سفارش دهنده است.چین تنها یک تولیدکننده است و کالاهای مختلف رو با کیفیت ها و قیمتهای مختلف بسته به سفارشات تولید و صادر میکند.