تهدیدهای اقتصاد ایران در سال ۹۶
یک کارشناس مسائل اقتصادی گفت: وجود قاچاق، فساد اداری، تورم و رکود نتیجه سیاستگذاری غلط در اقتصاد است که در سال پیش رو باید، به اصلاح رویهها دست بزنیم و سیاستگذاری در مسیر درست باشد.
مهدی پازوکی به نرخ رشد اقتصادی در ۹ ماهه اول سال ۱۳۹۵، اشاره کرد و گفت: بانک مرکزی با سابقه ارایه آمار ۵۰ ساله که مورد تائید سازمانهای مالی جهانی است، نمیتواند آمار اشتباه ارایه دهد؛ این در حالی است که در اقتصاد ایران رشد بخش نفت ۶۵ درصد بوده است.
وی افزود: در جزیره مجنون که جزیرهای مشترک با عراق است، عراقیها روزانه ۲۸۰ هزار بشکه نفت برداشت میکردند؛ اما برداشت ما ۱۴۰ هزار بشکه بود؛ البته در حال حاضر رقم برداشت نفت توسط ایران از این میدان نفتی، به ۳۰۰ هزار بشکه در روز افزایش پیدا کرده و این نشاندهنده تلاش مسئولان در این زمینه بوده است.
به گفته پازوکی، در اوپک، علیرغم اینکه با عربستان مشکل داشتیم؛ اما سهمیه عربستان به میزان ۵۰۰ هزار بشکه کاهش پیدا کرد و توانستیم به حق قانونی خود دست یابیم.
پازوکی گفت: نظام اداری ما چابکی خود را از دست داده است. گرفتاری کشور، دخالت بیش از اندازه دولت و ارکان متعدد سیاسی در اقتصاد بوده که در اثر این دخالتها، فضای کسب و کار بسته شده است.
وی معتقد است: پارادایم مسلط سیاستگذاری اقتصادی در کشور ما، نیاز به یک تغییر اساسی دارد؛ چراکه دولت در همه امور دخالت میکند. به عنوان مثال، اگر قیمتها بالا میرود، سریع ستاد کنترل قیمت تشکیل میدهد. برای پرتقال شب عید چارهاندیشی میکند، نرخ ارز را پایین نگه میدارد و کارهای فراوان دیگر از این دست؛ پس دولتی که به همه این کارها فکر میکند، دیگر نمیتواند کار حکمرانی خود را خوب انجام دهد.
این کارشناس اقتصاد ادامه داد: دولت نگرانیهایی دارد که مانع عمل به وظایف اصلیاش میشود؛ در حالیکه دولتها وظیفه خودش را که حکمرانی خوب و تنظیم خوب قواعد بازی است، فراموش کردهاند و به جزئیاتی میپردازند که شاید نتایج کوتاهمدتی برایشان داشته باشد؛ اما قطعاً نتیجه بلندمدت نه برای کشور و نه برای خود دولت ندارد.
به گفته پازوکی، امروزه عدهای درباره رکود میگویند، ولی واقعیت این است که ریشه رکود در ایران در سیاستهای پولی دولت نیست. چون حجم نقدینگی مدام در حال افزایش است؛ مشکل ما نبود نقدینگی نیست. مشکل ما حتی خود قاچاق نیست؛ مشکل این است که سیاستگذاری برای اصلاح این رویهها به دلیل دخالت دولت و ارگانهای دیگر نادرست است.
وی افزود: وجود قاچاق، فساد اداری یا تورم و رکود نتیجه سیاستگذاری غلط در اقتصاد است. اینها نشانه است؛ نشانههایی که باید به این برسیم که کارها و سیاستگذاری که در اقتصاد انجام دادهایم ناکافی و ناکارآمد است. در سال پیشرو باید به اصلاح رویهها دست بزنیم و سیاستگذاری در مسیر درست باشد که نتیجه آن کمکردن دخالت دولت در اقتصاد باشد.
پازوکی تاکید کرد: اقتصاد مدرن به شیوه سنتی اداره نمیشود؛ پس اگر این دخالتها در اقتصاد کم شود، زمینه حضور سرمایهگذار داخلی و خارجی ممکن میشود و رونق به اقتصاد کشور برمیگردد.
ارسال نظر