به گزارش پارس به نقل از مهر، در گزارش مرکز آمار ایران از شاخص قیمت کالاها و خدمات مصرفی خانوارهای شهری آمده است: شاخص قیمتها و نرخ تورم از جمله مهم ترین متغیرهای اقتصادی هستند که مورد توجه برنامه ریزان و تصمیم گیران هم در حوزه بخش عمومی و هم در حوزه بخش خصوصی است. لذا دقت در اندازه گیری و به روزرسانی نحوه ماسبه آن از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. در همین خصوص یکی از اقدامات اساسی که بایستی انجام شود، تغییر سال پایه در اندازه گیری شاخص قیمت کالاها و خدمات مصرفی است.

با گذشت زمان و با تغییراتی که در شرایط زندگی اقتصادی و اجتماعی افراد جامعه، از جمله تغییر در الگوی مصرف (ترکیب سبد مصرفی) خانوارها، تغییرات درآمدی (قدرت خرید افراد) ، نیازهای جدید و تولید و عرضه کالاهای جدید، لازم است که در دوره های زمانی معینی، سال پایه شاخص مذکور نیز بهنگام شود.

به همین منظور در مرکز آمار ایران که به استناد ماده ۵۴ قانون برنامه پنجم به عنوان مرجع اصلی آمار رسمی کشور از جمله نرخ تورم شناخته شده است، این موضوع مورد توجه بوده و با مطالعات و بررسی هایی که از سوی کارشناسان مرکز در یک فرایند زمانی حدوداً چهار ساله انجام شده است. سال پایه شاخص قیمت کالاها و خدمات مصرفی خانوارها (مبنای محاسبه نرخ تورم کشور) مورد تجدیدنظر قرار گرفت و از سال پایه ۱۳۸۱ به سال پایه ۱۳۹۰ تغییر یافت. گزارش پیوست نتایج حاصل از محاسبات شاخص قیمت کالاها و خدمات مصرفی خانوارهای شهری کشور در فروردین ماه سال ۱۳۹۲ و سال ۱۳۹۱ براساس سال پایه جدید (سال ۱۳۹۰) می باشد که برخی از نتایج حاصله به شرح ذیل می باشد:

۱- شاخص کل (بر مبنای ۱۰۰=۱۳۹۰) در فروردین ماه سال ۱۳۹۲ عدد ۱۵۵.۱ را نسان می دهد که نسبت به ماه قبل ۳.۲ درصد افزایش داشته است. افزایش شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۳۸.۷ درصد می باشد. درصد تغییرات شاخص کل (نرخ تورم شهری) در دوازده ماه منتهی به فروردین ماه سال ۹۲ نسبت به دوره مشابه سال قبل ۲۹.۸ درصد است که نسبت به تورم دوازده ماهه منتهی به اسفند ۹۱ (۲۸.۶) افزایش یافته است.

۲- شاخص گروه عمده « خوراکی ها، آشامیدنی ها و دخانیات» در این ماه به رقم ۱۹۴.۵ رسید که نسبت به ماه قبل ۷.۱ درصد افزاتیش نشان می دهد. شاخص گروه اصلی « خوراکی ها» در ماه مورد بررسی به عدد ۱۹۳.۰ رسید که نسبت به ماه قبل ۷.۴ درصد افزایش نشان می دهد. شاخص گروه اصلی « خوراکی ها» نسبت به ماه مشابه سال قبل ۵۹.۰ درصد افزایش نشان می دهد و نرخ تورم دوازده ماهه این گروه ۴۶.۸ درصد است. شاخص گروه در دوازده ماه منتهی به فروردین ماه ۹۲ نسبت به دوره مشابه سال قبل ۴۷.۸ درصد است که نسبت به تورم دوازده ماهه منتهی به اسفند ۹۱ (۴۵.۸) افزایش یافته است.

۳- شاخص گروه عمده « کالاهای غیرخوراکی و خدمات» در فروردین ماه ۹۲ به رقم ۱۴۱.۵ رسید که ۱.۵ درصد نسبت به ماه قبل افزایش نشان می دهد. میزان افزایش شاخص گروه عمده « کالاهای غیرخوراکی و خدمات» نسبت به ماه مشابه سال قبل ۳۰.۴ درصد بوده است و نرخ تورم دوازده ماه منتهی به فروردین ماه سال ۱۳۹۲ نسبت به دوره مشابه سال قبل این گروه ۲۳.۵ درصد است که نسبت به تورم دوازده ماهه منتهی به اسفند ۹۱ (۲۲.۶) افزایش یافته است.

۴- شاخص کل (بر مبنای ۱۰۰=۱۳۹۰) در سال ۱۳۹۱ عدد ۱۲۸.۶ را نشان می دهد که نسبت به سال قبل (تورم سالانه) ۲۸.۶ درصد افزایش داشته است.

۵- شاخص گروه عمده « خوراکی، آشامیدنی ها و دخانیات» در سال ۹۱ به رقم ۱۴۵.۸ رسید که نسبت به سال قبل (تورم سالانه) ۲۸.۶ درصد افزایش داشته است.

۵- شاخص گروه عمده « خوراکی ها، آشامیدنی ها و دخانیات» در سال ۹۱ به رقم ۱۴۵.۸ رسید که نسبت به سال قبل (تورم سالانه) ۴۵.۸ درصد افزایش نشان می دهد. شاخص گروه اصلی « خوراکی ها» در سال مورد بررسی به عدد ۱۴۵.۰ رسید که نسبت به سال قبل ۴۵.۰ درصد افزایش نشان می دهد.

۶- شاخص گروه عمده « کالاهای غیرخوراکی و خدمات» در سال ۹۱ به رقم ۱۲۲.۶ رسید که ۲۲.۶ درصد نسبت به سال قبل افزایش نشان می دهد.

برای دریافت متن کامل گزارش مرکز آمار ایران از شاخص قیمت کالاها و خدمات مصرفی خانوارهای شهری" اینجا" را کلیک کنید.