صنعت پرورش بوقلمون، شترمرغ و مرغ بومی از دیروز تا امروز
هم اکنون بیش از 25 واحد پرورش بوقلمون در کشور با ظرفیت 95 هزار قطعه در حال فعالیت هستند
پرورش بوقلمون از گذشته های دور به صورت سنتی بوده و هم اکنون 1/7 میلیون قطعه بوقلمون بومی در کشور وجود دارد که سالانه 10 هزار تن گوشت تولید می کنند. پرورش بوقلمون به روش سنتی از سال 1380 شروع شده و تا پایان برنامه چهارم تولید گوشت بوقلمون به 100 هزار تن خواهد رسید
در ایران نیز تا پیش از دوره صفویه بوقلمون یافت نمی شد و اولین بار ارامنه ای که برای تجارت از ایران به اروپا رفتند، بوقلمون اهلی را با خود به ایران آوردند و آن را به شاه عباس تقدیم کردند و بعد به دستور شاه، تخم بوقلمون در خانه های ارامنه تقسیم شد تا آن ها به پرورش این پرنده بپردازند.
امروزه با گذشت سال ها با پیشرفت علوم ژنتیک، تغذیه و مدیریت و تاثیر آن ها بر پرورش بوقلمون سبب شد تا پرورش بوقلمون از حالت سنتی خارج شده و نوع جدیدی از بوقلمون های صنعتی به وجود آید که گوشت آن حاوی پروتیین زیاد و چربی و کلسترول کم تری است.
فعالیت بیش از 25 واحد پرورش بوقلمون
هم اکنون بیش از 25 واحد پرورش بوقلمون در کشور با ظرفیت 95 هزار قطعه در حال فعالیت هستند.
پرورش بوقلمون از گذشته های دور به صورت سنتی بوده و هم اکنون 1/7 میلیون قطعه بوقلمون بومی در کشور وجود دارد که سالانه 10 هزار تن گوشت تولید می کنند. پرورش بوقلمون به روش سنتی از سال 1380 شروع شده و تا پایان برنامه چهارم تولید گوشت بوقلمون به 100 هزار تن خواهد رسید.
میزان تولید بوقلمون صنعتی را در کشور یک هزار و 700 تن در سال ذکر کرد. از سوی دیگر براساس گزارش روابط عمومی صندوق بیمه محصولات کشاورزی برای نخستین بار در کشور، طرح آزمایشی بیمه بوقلمون گوشتی در سال زراعی 85586 توسط این صندوق اجرا می شود.
مدت قرارداد بیمه بوقلمون از یک روزگی تا پایان 18 هفتگی است و صندوق بیمه خسارت های ناشی از سوانح طبیعی و قهری و همچنین امراض عمده بوقلمون و خسارت های ناشی از حذف کانون را در مدت قرارداد تحت پوشش بیمه قرار می دهد.
افزایش 25درصدی مصرف گوشت بوقلمون
مصرف گوشت بوقلمون در کشور ما نسبت به سال گذشته 20 تا 25 درصد رشد یافته است.
در حال حاضر بوقلمون از کشور کانادا و انگلستان به صورت جوجه یک روزه به کشور ما وارد می شود به طوری که هر جوجه یکروزه 130 گرمی با قیمتی بین 3000 تا 3500 تومان در اختیار پرورش دهندگان این پرنده قرار می گیرد.جوجه های بوقلمون ایرانی نسبت به نوع کانادایی آن دارای ضعف های نژادی هستند. در پاهای اکثر_ جوجه بوقلمون های ایرانی بعد از چند روز زخم های عفونی مشاهده می شود، از این رو نگهداری آن ها در مقایسه با جوجه های یکروزه کانادایی چندان مقرون به صرفه نخواهد بود.
به طور کلی بوقلمون ها از دو نژاد برنز آمریکای شمالی و سفید هلندی تشکیل می شوند که در حال حاضر بوقلمون های نژاد برنز وحشی بیش تر با مقاصد تجاری تولید می شوند که از علت های اصلی آن می توان به سینه پرگوشت و پهن این نمونه اشاره کرد. وزن متوسط بوقلمون در سنین بلوغ در نژاد درشت جثه نر حدود 10 تا 18 کیلوگرم و ماده این نژاد بین هشت تا 16 کیلوگرم و در نژادهای ریز جثه نر حدود هشت کیلوگرم و ماده حدود پنج کیلوگرم است.
تبدیل تخم به جوجه در بوقلمون 28 روز طول می کشد و وزن یک بوقلمون گوشتی ظرف مدت یک هفته به دو برابر می رسد و در سن چهار هفتگی 40 بار سنگین تر از روز اول می شود و در طول دوره پرورش 14 تا 18 هفتگی به وزن مطلوب جهت کشتار می رسد.
فضای موردنیاز برای پرورش و نگهداری 10 بوقلمون دوماهه یک مترمربع می باشد و برای هر 10 بوقلمون سه ماهه دو مترمربع و از چهارماهگی به بعد 5/2 متر مربع باید در نظر گرفته شود
65 هزار تومان سرمایه موردنیاز برای پرورش هر بوقلمون با وزن کشتار 18 کیلوگرمی
40 درصد گوشت بوقلمون قرمز و 60 درصد آن گوشت سفید است و به طور کلی از هر بوقلمون آماده برای کشتار 65 درصد گوشت به دست می آید.
علاوه بر گوشت بوقلمون که از ارزش غذایی بالایی برخوردار است، چرم خام حاصل از پاهای این پرنده نیز برای تیکه دوزی روی انواع کیف و کفش مورداستفاده قرار می گیرد.
نیازهای تغذیه ای بوقلمون برحسب سن متغیر است. همچنان که سن این پرنده افزوده می شود نیازهای پروتیینی، ویتامینی و مواد معدنی بدن این حیوان کاهش می یابد و بر نیازهای آن به مواد انرژی زا افزوده می شود.
پرورش بوقلمون از جمله فعالیت هایی است که تجربه، آگاهی و دانش بالایی را طلب می کند و فعالیت در این زمینه برای افراد آگاه و با تجربه قطعاً سودآور خواهد بود.
قفل این صنعت 18 سال پیش در ایران باز شده ولی هنوز گوشت شترمرغ بطور چشمگیری بازار خود را پیدا نکرده است ، و سرانه مصرف گوشت شترمرغ در ایران به ازا هر نفر در حال حاضر فقط 150 – 100 گرم است.اگر چه با وجود افزایش قیمت در سایر گوشت ها بویژه گوشت قرمز بدلیل کاهش تفاوت بین گوشت قرمز و گوشت شترمغ کاهش یافته و تقاضا برای آن در حال افزایش است.بازار شتر مرغ در ایران فعلا در مرحله و تکثیر است و فاز نهایی آن که صادرات و مصرف است در صورتی تداوم صنعت و سود آوردی در آینده نزدیک آغاز خواهد شد.البته کارگزار این صنعت در ایران بخش خصوصی است.صنعت پرورش شترمرغ در ایران از سال 1373 شروع و پایه گذاری شده و تا کنون گسترش و پیشرفت موفقیت آمیزی در اکثر نقاط کشور داشته است.در سالهای اولیه جوجه و یا تخم نطفه دار از خارج کشور وارد و پس از پرورش ،در سنین مختلف به فروش می رسیدند.اکنون ایران خود تخم شترمرغ ، جوجه و مولد مادر تولید می نماید و استان هایی چون تهران ، اصفهان ، مرکزی و گلستان بیشتری تعداد مزرعه را دارند.
شترمرغ حیوانی بسیار مقاوم ، با قابلیت سازگاری بالا با شرایط محیطی جدید است و علی رغم اینکه زیستگاه آن مناطق گرم و حاره ای و استپی آفریقاست اما پرورش آن حتی در برخی نواحی سردسیر مانند کشور سوئد نیز صورت می گیرد.تطابق کامل با هر نوع آب و هوا به طوری که براساس گزارشات مختلف کارشناسان در مناطق مختلف کشور در دمای 15 – تا 50 + درجه سانتی گراد به راحتی زندگی کرده و نسبت به کم آبی و خشکی هوا مقاوم می باشد.نکته قابل توجه حداکثر بازدهی با استفاده از امکانات موجود است.از آنجا که تولید محصولات با کیفیت بالا برای رقابت در بازارهای جهانی حائز اهمیت است و با توجه به اینکه ما در صنعت پرورش شترمرغ در ابتدای راه قرار داریم بهتر است با برنامه ریزی دقیق ، احداث و توسعه واحد های شترمرغ در مناطقی انجام گیرد که در در آینده ، اولا امکان گسترش بیشتر آن فراهم باشد ثانیا محصولات تولیدی را با هزینه پایین و حداکثر کیفیت و بازده به بازار عرضه کنیم تا بتوانیم در بازارهای جهانی با محصولات تولیدی سایر کشورهای جهان که از زمانهای دور به طور تخصص در پرورش شترمرغ فعالیت داشته اند ، قدرت برابری و رقابت داشته باشیم.شایان ذکر است که برای بالا بردن توان و افزایش تولیدات این پرنده و سازگاری اش با شرایط آب و هوایی در نقاط مختلف کشور ، نیاز به تحقیقات علمی گسترده ای است.
پرورش مرغ بومی برخلاف طیور صنعتی از بازده اقتصادی زیادی برخوردار است . پرورش طیور صنعتی با نوسانات قیمت تخم مرغ و گوشت مرغ در بازار کنونی صرفه اقتصادی ندارد . و اکثر مرغداران چه در پرورش مرغ گوشتی و چه در پرورش مرغ تخمگذار صنعتی با ضرر های بسیاری روبرو شده اند. و در برخی از استانها بیش از 50 درصد مرغداریها تعطیل شده اند
مرغ های بومی در نقاط مختلف دنیا به شیوه های مختلفی نگهداری می شوند. رایج ترین روش پرورش مرغ بومی به صورت صنعتی و یا نیمه صنعتی در کشور ما شیوه پرورش بر روی بستر می باشد . همانطور که قبلا ذکر شد مرغ بومی بر خلاف مرغ های صنعتی اصلاح شده که در یک فضای محدود بر روی بستر و یا قفس است
مرغ های بومی یک موجود همه چیز خوار بوده که نیاز به گردش در محیط طبیعی و تامین بخشی از نیازهای غذایی خود از طبیعت می باشند. در جاهایی که محدودیت کمتری برای زمین وجود دارد میتوان مساحت بیشتری برای گردشگاه مرغ ها در نظر گرفت و بهتر است که بخشی از این گردشگاه را به کشت گیاهان علوفه ای نظیر شبدر و یونجه اختصاص داد. در کشور های توسعه یافته سیستم پرورش مرغ بومی به دو صورت کاملا آزاد و یا محوطه محصور شده می باشد. در هر دو سیستم مرغ ها بدون محدودیتی می توانند در قسمت مسقف وارد گردشگاه می شوند ولی با این تفاوت که در سیستم قسمت گردشگاه با استفاده از فنس یل تور مرغی محدود شده است
شرکت اریا منتخب پارسیان با حدود 10سال سابقه در زمینه پرورش شترمرغ و بوقلمون، افتخار دارد به لطف پروردگار قدمی در راستای پیشرفت کشور عزیزمان ایران داشته باشد. این شرکت درزمینه تولید و فروش کلیه فرآورده های به دست آمده از شترمرغ و بوقلمون آماده خدمتگزاری می باشد. درصورت تمایل به همکاری و ارائه نظرات سازنده تان مار را در جریان بگذارید لینک سایت
شرکت اریا منتخب پارسیان
ارسال نظر