به گزارش پارس به نقل از فارس، علیرضا ضیغمی با بیان اینکه سال قبل ۸۰۰ تن LPG وارد می کردیم، گفت: در حال حاضر با راه اندازی پالایشگاه امام خمینی در بخش LPG خودکفا و آماده صادرات شده ایم.

وی افزود: آمادگی داریم با واردکنندگان LPG وارد تعامل شویم تا به صورت سوآپ از طریق تانکر LPG را وارد کرده و به استانهای شمالی ما تحویل دهند تا ما از جنوب این LPG را برای صادرات به آنها تحویل دهیم.

مدیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی اضافه کرد: پالایشگاه امام خمینی که قبل از راه اندازی فاز ۲ تنها ۴ میلیون لیتر بنزین تولید می کرد، امروز ۱۵ تا ۱۶ میلیون لیتر بنزین تولید می کند.

وی با اشاره به فاصله تولید فعلی بنزین این پالایشگاه با ظرفیت نصب شده تولید گفت: برای دیگر فرآورده ها مانند LPG، پروپیلن، گوگرد و دیگر فرآورده ها بازاریابی کرده ایم که هنوز به نتیجه نرسیده است و تا زمانی که بازار برای این محصولات پیدا نکنیم، طبعاً افزایش ظرفیت تولید بنزین در این پالایشگاه نخواهیم داشت و صد در صد ظرفیت آن به کار گرفت نخواهد شد.

*آماده تحویل پروپیلن به پتروشیمی های متقاضی هستیم

ضیغمی در ادامه با با بیان اینکه برای اولین بار در پالایشگاه امام خمینی روزانه ۱.۲ میلیون لیتر پروپیلن پالایشگاهی تولید کردیم، اظهار داشت: ما قبلا به بعضی پتروشیمی ها تعهد تحویل پروپیلن داده بودیم اما آنها هنوز آماده بهره برداری و استفاده از پروپلین نشده اند و به همین دلیل به شرکت ملی پتروشیمی اعلام کردیم پتروشیمی هایی که به پروپیلن نیاز دارند تا رسیدن موعد تعهداتی که ما از قبل به بعضی پتروشیمی ها داده ایم می توانند پروپیلن ما را با تانکر برای مصرف خود انتقال دهند.

وی اضافه کرد: برای اولین بار در ایران و خاورمیانه تبدیل نفت کوره مازوت به فرآورده های با ارزشی با سرمایه گذاری ۲ هزار میلیارد تومانی و ایجاد دو واحد RCD و RFCC برای تصفیه نفت کوره و تولید بنزین، نفت گاز، LPG و پروپلین در پالایشگاه شازند راه اندازی شد.

مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی گفت: با راه اندازی واحدهای جدید پالایشگاه شازند تولید LPG از ۸۰۰ به ۲ هزار تن در روز، تولید گوگرد از ۷۰ به ۷۰۰ تن در روز، تولید پروپلین از صفر به ۱.۲ میلیون لیتر در روز و افزایش ظرفیت گازوئیل به میزان ۱.۵ میلیون لیتر در روز را داشتیم و کل تولید گازوئیل کشور به ۹۰ میلیون لیتر در روز رسید.

به گزارش فارس، پیش از این به دلیل کمبود LPG در کشور این حامل انرژی در حال حذف از سبد سوخت خودروها بود، اما با افزایش تولید این فرآورده با ارزش زمزمه هایی درباره بازگشت آن به سبد سوخت کشور شنیده می شود. LPG ارزش سوختی بسیار بالایی نسبت سوخت های مشابه از جمله CNG دارد.

سوآپ LPG تا کنون در ایران بی سابقه بوده است. پیش از این سوآپ نفت در ایران که به دلایل مختلف از جمله رعایت نشدن شرایط سوآپ واقعی نفت و قیمت پایین متوقف شده بود، دوباره در سال گذشته راه اندازی شد و تا ۴ ماهه اول سال ۹۱ ادامه یافت که در جریان آن ۴۵۰ هزار بشکه نفت از شمال کشور دریافت و در جنوب با هزینه ۴ دلاری برای انتقال هر بشکه تحویل شد.

با این وجود به خاطر مشکلات ایجاد شده در رفت و آمد کشتی های خارجی در پایانه نفتی خارک به دلیل محدودیت های بیمه ای و تحریم، سوآپ نفت خام دوباره متوقف شد.